StoryEditorOCM
Moj ljubimacDIVLJE VRSTE

U Hrvatsku ćemo naseliti risove s Karpata!

Piše L.G./ Slobodna Dalmacija
3. ožujka 2018. - 10:57
macka-

UN-ov Svjetski dan divljih vrsta, koji se obilježava 3. ožujka, ove je godine posvećen velikim mačkama i nazvan je "Velike mačke: ugroženi predatori".

Kao što je lav simbol Afrike, ris – mala mačka velike vrijednosti – dragocjeni je simbol naše prirodne baštine, upozoravaju iz WWF-a, organizacije za zaštitu prirode. Prisutnost risa, divlje mačke koja živi skrovito i tajnovito, pozitivno utječe na cjelokupni ekosustav; njegovo je očuvanje u regiji Dinarskog luka od velike važnosti. Stoga se u Hrvatskoj provode dva međunarodna projekta čiji je cilj pružiti rješenja za prijetnje koje ugrožavaju opstanak ove mačke – poboljšanje suživota čovjeka i velikih zvijeri u Europi cilj je novog međunarodnog projekta LIFE EuroLargeCarnivores, koji u Hrvatskoj i Sloveniji provodi WWF Adria, dok Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu te Udruga BIOM provode projekt LIFE Lynx, u sklopu kojega će se u Hrvatsku i Sloveniju naseliti risovi s Karpata kako bi se zaustavilo parenje u srodstvu, koje ugrožava opstanak populacije.

- Jedina je nada za spas risa na našim područjima obogaćivanje genetskog materijala ponovnim dovođenjem novih jedinki. Cijeli projektni tim je sretan što ćemo zaustavljanjem izumiranja risa pomoći očuvanju sveukupne biološke raznolikosti dinarskih šuma - rekao je o ciljevima projekta prof. dr. sc. Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

26. travanj 2024 08:32