StoryEditorOCM
Moj ljubimacPAČJA OBITELJ SNIMLJENA U ŠETNJI GRADOM

„Bili su preslatki, gledali su samo svoju mamu!“

Piše JL
31. ožujka 2018. - 22:40
patke

Veselo društvance snimljeno je u četvrtak u šetnji zagrebačkom Ilicom u četvrti Kustošija. Valentina Pavlić izašla je iz kuće kupiti kruh i primijetila mamu patku s 14 malih pačića te ih snimila mobitelom, piše jutarnji.hr.

"Vjerujem da su išli do potočića tu blizu na Kustošiji. Bili su preslatki, jako su me iznenadili. Ja osobno još nisam uživo vidjela ovako nešto. Zato sam brže-bolje uzela mobitel i snimila ih", ispričala je Valentina.

Valentina kaže da je prizor bio toliko sladak da je cijelu obitelj poželjela povesti k sebi doma: "Bili su preslatki. Bilo je fascinantno to što pačići nisu gledali ništa drugo nego samo svoju mamu. Kud ona, tud i oni", ispričala je.

Snimku možete pogledati OVDJE.

Inače, radi se o patki gluhari, najčešćoj vrsti divlje patke na području Hrvatske, koju se može naći na skoro svakoj slatkoj vodi. Hrane se malim životinjama kao što su puževi, crvi, insekti, ali i travama, sjemenkama, voćem i bobicama. Ženka i mužjak se prilično razlikuju, posebno u vrijeme parenja. Dok su patke neugledne, smeđe boje, mužjaci imaju zelene glave s bijelim okovratnikom i žutim kljunom.

Mužjaci i ženke zajedno brinu za gnijezdo, a patka najčešće snese između 6 i 10 jaja, pa je ova obitelj s čak 14 pačića doista velika. Iako patke mogu doživjeti čak 25 godina, prosječni životni vijek divlje patke je samo dvije do tri godine jer je smrtnost mladunaca prilično velika.

24. travanj 2024 04:00