StoryEditorOCM
Moj ljubimacVIDEO: U NP PAKLENICA SNIMILI RIJETKU ŽIVOTINJSKU VRSTU

Toliko je plaha da ju je vrlo teško snimiti. Znatiželjno je gledala u kameru, a potom odlutala

Piše Jutarnji.hr
23. listopada 2018. - 13:36
pakelnica

Nacionalni park Paklenica na svojoj je stranici na Facebooku objavio noćnu snimku nadzorne kamere koja je uhvatila rijetku vrstu, europsku divlju mačku (lat. Felis silvestris). Radi se o strogo zaštićenoj životinji koja je uglavnom toliko plaha da su fotografije i snimke doista rijetke, javlja Jutarnji list.

Divlja mačka je sitna dlakava divljač unutar porodice mačaka koja je široko rasprostranjena po Europi, zapadnoj Aziji i Africi. Na teritoriju RH nalazimo je u gotovo svim staništima. Odlično se snalazi u mraku pa u lov kreće u sumrak, a od obične domaće mačke je veća, ima snažnije zube i kandže, znatno veću glavu, specifičnih osam crnih krugova na repu i uvijek crne ‘jastučiće’ na šapama.

Od risa je manja, lovi glodavce, ptice i druge manje životinje, a živi samotnjački. Zbog prilagodbe vanjskim uvjetima ima deblje krzno od običnih mačaka. Divlja mačka je u katalogu strogo zaštićenih životinjskih vrsta Agencije za zaštitu okoliša. Uglavnom uspješno izbjegava naseljena mjesta. Iako se nekad u potrazi za hranom zna približiti ljudima, uglavnom se rijetko može vidjeti i odmah bježi, piše Jutarnji list.

 

19. travanj 2024 17:53