VIDEO: SRETNI DANI ZA NAJUSAMLJENIJEG ŽABCA Nakon deset godina samoće Romeu su znanstvenici iz bolivijske prašume doveli Juliju i planiraju ih pariti

VIDEO: SRETNI DANI ZA NAJUSAMLJENIJEG ŽABCA

Romeo, najusamljeniji žabac na svijetu za kojeg se vjerovalo da je posljednji pripadnik svoje vrste, konačno će se riješiti samoće, piše BBC.

Proveo je deset godina u akvariju u Boliviji, a znanstvenici kažu da su mu našli Juliju u ekspediciji po zabačenoj bolivijskoj prašumi. U potoku su otkrili pet žaba vrste Sehuencas, a cilj im je pariti i u divljinu vratiti te ugrožene vodozemce, prenosi 100 posto.

Romeo je postao poznat lani kad je dobio svoj profil na stranici za spajanje usamljenih srdaca.

"On je jako miran i ne kreće se puno. Zdrav je i voli jesti, ali je pomalo stidljiv i spor. Julia je, međutim, posve drugačijeg karaktera. Živahna je, puno pliva i jede i ponekad pokušava pobjeći", ispričala je Teresa Camacho Badani, voditeljica ekspedicije koja radi u prirodoslovnom muzeju u gradu Cochabambi.

U muzejskom laboratoriju zaštit će ih od zarazne bolesti chytridiomycosis koja pogubna za te životinje. U Boliviji je trećina vodozemaca suočena s nekim stupnjem rizika od izumiranja, od gubitka staništa, onečišćenja i klimatskih promjena.

Naslovnica Moj ljubimac

Najčitanije