StoryEditorOCM
Moj ljubimacSUPER LJILJA, NAJPOZNATIJA SVINJA BALKANA, PROŽIVLJAVA NAJTEŽE TRENUTKE

Omiljena prasica napunila 3 godine

Piše Jutarnji.hr
25. siječnja 2019. - 16:20
Super Ljilja

Super Ljilja, najpoznatija svinja Balkana, blogerica i influencerica koja mirno živi u Donjem Miholjcu, ozbiljno je bolesna. Odnosno, njezino stanje ne bi se baš moglo nazvati bolešću - Ljiljani je, recimo to ružno i otvoreno, istekao "rok trajanja". Napunila je, naime, tri godine. Veterinari kažu da je to to. Nije zamišljeno da domaće svinje, kojima je radno ime "tovna svinja", žive duže. Ona je, kako piše u postu koji je objavila na svojoj Facebook stranici, gdje je prati više od 10 tisuća ljudi, samo proizvod.

U tom postu, Ljilja "piše" kako trenutno trpe njene male noge, neproporcionalno sitne za njeno veliko tijelo, i organi. Papci joj loše podnose vlagu i hladnoću, noga koja je bila operirana dok je još bila mala jako je boli, a zglobovi su joj upaljeni. Ne može ustati.

Facebook

- Jedem, spavam, primam terapiju svaki dan; doktor stalno dolazi, očima ga više vidjet ne mogu, al' šta ću, trpim i njega i njegove injekcije. Trpi i šuti, čekaj proljeće. Idem odspavati malo. Trebam skupiti snage za ovu borbu. Nije prva, a bogami neće biti ni zadnja! Nema mjesta sivim mislima! Ja sam rozena svinja, rozenog pogleda na život - piše u Ljiljinoj objavi, koja je rastužila njezine fanove.

 

Još je više rastužila one koji o njoj brinu, kao i one koji su je spasili. Bio je to siječanj 2016. godine, a malena prasica pronađena je polumrtva u kanalu uz cestu. Netko ju je bacio poput smeća. Spašena je i dva puta operirana. Kad se oporavila, pronašla je dom, koji je dijelila s 30 mačaka, tri psa, kokoši i patkom. Još je tamo i dugo će biti, nada se Ivana Crnoja, voditeljica osječkog azila udruge Pobjede, koja je spasila Ljilju.

Facebook

Super Ljilja sa skrbnicom

 - Ona je od mnogih učinila bolje ljude i mislim da je s tom misijom došla među nas. I dalje se nadam kako ćemo svi skupa na proljeće sjediti kod Ljilje na dvorištu, pijuckati kavu i odmahivati glavom na sjećanja na zimu. Dijeliti lubenicu i smijati se onima koji kreiraju razne dijete. Ogovarati koke i žaliti ljude koji ništa od toga ne razumiju. Nadam se toplom proljeću s puno zvijezda bljeskalica od kojih svaka jednu životinju spasi kad postane željom - kaže Ivana i dodaje:

- Znam da će Ljilja pisati o guskama i lastavicama koje će se taman vraćati kući kad budu cvale jagode po susjednim baščama. Ljilja će ih žicati na Faceu, sigrna sam u to. Nakon jagoda stići će dunje i trešnje. Pa će Halloween, a on u Ljiljinim očima znači samo jedno - bundeve! Sve to želim za Ljilju. Misliti drukčije samo je priznanje poraza onima kojima je Ljilja prije tri godine bila samo i ništa drugo nego industrijski otpad, onaj koji nikada nije trebao (do)živjeti svoj treći rođendan - kaže Ivana, koja je sličnu situaciju već prošla. Nikad prežaljeni prasac Arčibald, totalna zvijezda azila u Osijeku, proveo je u njemu sretno svoj kratki život. I kod njega je situacija bila slična: počeli su bolovi u nogama, nije se mogao dići, a na kraju je prestao jesti...

Ljilja, Ivana, kao i svi kojima je ova svinja prirasla srcu svojim šašavim objavama i veganskim receptima koje je dijelila, nadaju se da će još dugo prekopavati svoj vrt u Donjem Miholjcu, valjati se u najboljoj kaljuži na svijetu i "pisati" statuse o tome koliko voli hranu. 

Facebook

Facebook

 

22. travanj 2024 07:09