StoryEditorOCM
Moj ljubimacKLEPETAN SE VRATIO MALENOJ

"Iznenadio me jučer, odmah je gladan pomlatio kilu mesa. Eno, cijelo jutro su na gnijezdu, čačkaju se kljunovima..."

Piše Jutarnji.hr/ Ana Sorić
19. ožujka 2019. - 14:27
klepetan_malena12-290318

Jedna od najljepših ljubavnih priča u Hrvatskoj, premda se radi o pticama, i ove je godine dobila svoj nastavak. U ponedjeljak oko 15 sati Klepetan je sletio u dobro poznatu Brodsku Varoš gdje se vratio 17. godinu zaredom.

- Iznenadio me jučer u 15 sati. Došla je grupa njih sedam roda, kružili su okolo. Dvojica su sletjela dole na igralište. Rekoh, nije vrag da je došao prije - ispričao nam je svoje iznenađenje Stjepan Vokić bez kojeg ove priče ne bi ni bilo.

G. Vokić, 72-godišnji udovac i umirovljeni domar mjesne škole, prije punih je 26 godina počeo brinuti o Malenoj. Pronašao ju je pokraj bare ranjenu lovačkim mecima. Zimi joj je osigurao unutarnju nastambu, u garaži, a čim dođe toplo vrijeme, Vokić joj sagradi veliko gnijezdo na krovu kako bi imala gdje dočekati Klepetana.

Ove godine je Klepetan došao ranije nego ikad prije. Što je točno razlog tome, ne zna ni Vokić.

- Ovo je najranije u ovih 17 godina. Gledao sam je li to on ili nije na igralištu… Rekoh, uzet ću hamper s mesom. Ako priđe, onda je on - priča Stjepan o jučerašnjem susretu. S obzirom da rode, pa tako i Klepetan, prelete oko 15.000 kilometara od Cape Towna u Južnoj Africi gdje provode zime, nije ni čudo da je meso ono čemu neće moći odoljeti.

- Čim sam donio hamper, odmah je tako gladan, jadan, iznemogao pomlatio skoro kilu mesa. Kad se najeo, još je malo hodao po igralištu, a onda je otišao pravo na gnijezdo kod nje - sretan je Vokić.

Malena ga je čekala u gnijezdu premda joj je prilično hladno ovih dana kako su se temperature ponovno spustile na nulu. Vokić kaže kako svake godine Malenu, čim dođe toplo vrijeme, privikava ponovno na vanjski svijet:

- Ovo je još hladno za nju… Ali proradi joj nagon pa je nestrpljiva. Ne jede, iščekuje ga. Mislim da ona zna da je povratak tu…

Koliko god rastanak bio težak, toliko je ponovni susret slađi. Malena i Klepetan imaju vremena nadoknaditi ovih nekoliko izgubljenih mjeseci, a i čini se da s nježnostima ne gube vrijeme...

- Eno, cijelo jutro su na gnijezdu, čačkaju se kljunovima. Noge su mu jako prljave, možda i crne od krvi. Nije čudo, koliki je put prešao…

Zbog ljubavi na daljinu i vjernosti dvije su rode u Hrvatskoj postale pravi celebrityji, a prošle su godine o njima pisali i brojni strani mediji. Vokić se nada da će, s obzirom na svoje godine, još neko vrijeme moći brinuti o rodi koja ne može letjeti i njezinom dečku koji joj se svake godine vraća.

19. travanj 2024 08:05