StoryEditorOCM
Moj ljubimacUSMRTILI ZDRAVOG PSA SAMO DA BI GA POKOPALI S VLASNICOM

Prekrasna, zdrava mješanka ši-cua kremirana zbog zakona koji to dopušta

Piše JL
23. svibnja 2019. - 20:53
RTS1BCBQ

Bizarna odluka veterinara i vlasti koji su dozvolili da se usmrti zdrav pas, samo da bi se prema želji vlasnice koja je preminula, pokopao s njom, uzrujala je brojne građane. Međutim, tom odlukom zakon u američkoj državi Virginiji nije prekršen.

Brojni građani potaknuli su žustru debatu oko toga smije li se usmrtiti zdrava životinja, zdravi kućni ljubimac da bi se onda pokopao s preminulim vlasnikom po njegovoj želji, piše Guardian.

Upravo se to dogodilo Emmi, mješanki ši-cua (shih tzu), koja je eutanazirana i kremirana u ožujku prema želji vlasnice. Pas je usmrćen unatoč naporima radnika skloništa za životinje koji su tjednima pokušavali odgovoriti ženinog odvjetnika da taj dio oporuke provede u djelo.

Emmu su odveli veterinaru, usmrtili i kremirali u Richmondu u Virginiji. Njezin su pepeo potom predali odvjetniku radi ukopa.

- Više puta smo im napomenuli da mogu predati psa jer se radi o zdravom psiću koji bi vrlo lako našao dom - rekla je Carrie Jones, upraviteljica skloništa za životinje Chesterfield.

U Virginiji je na snazi zakon prema kojem se kućni ljubimac smatra privatnim vlasništvom, odnosno imovinom pa veterinari u ovakvim slučajevima smiju obaviti eutanaziju. Također, mnoga groblja imaju opciju pokapanja vlasnika s kućnim ljubimcima pa se ovo pokazalo kao etička, a ne zakonska debata. Dr. Kenny Lucas, veterinar u jednoj drugoj klinici, rekao je da ne bi izvršio takav zahtjev:

- Kad god se nađem u situaciji koja zahtijeva eutanaziju, to je strašno emocionalna situacija. Unatoč raspravama o tome koliko je to etično, položili smo zakletvu da ćemo napraviti sve. Međutim, to nosimo sa sobom. U profesionalnom smislu to je strašno opterećenje.

Larry Spiaggi, predsjednik udruge pogrebnih društava, rekao je da praksu eutanazije zdravih ljubimaca samo da bi se pokopali s vlasnicima, smatra strašnom i odvratnom. Navodno će pokušati pokrenuti izmjenu zakona.

19. travanj 2024 16:21