StoryEditorOCM
Moj ljubimacNA NAJČEŠĆE PITANJE TURISTA S LJUBIMCIMA IZNAJMLJIVAČI ODGOVARAJU: 'NEMA ŠANSE!'

Evo kako to objašnjava vlasnica apartmana iz Splita

Piše Slobodna Dalmacija
17. kolovoza 2019. - 15:18
psi_kupanje16-230719

Bilo kuda, naš predragi pas, mačka, zeko, ptica... s nama svuda!

Na veliku žalost vlasnika, ova je rečenica moguća samo u nekoj optimističnoj bajci. U realnom životu vlasnici kućnih ljubimaca svako ljeto prolaze muke ježove dok za svoju obitelj, pojačanu četveronošcem, pronađu adekvatni smještaj. A kada se otvori pitanje plaže na koju svog psa mogu povesti na kupanje, jer i oni traže spas od nesnosnih žega, tek tada doživljavaju taj ljetni problem u svoj svojoj punini, piše Slobodna Dalmacija.

Letargija turističkih neimara koji ljude s kućnim ljubimcima još uvijek ne doživljavaju kao platežno superiornije goste, nemjerljiva je. A da ne pričamo uludo, pokazuju to i konkretne brojke s popularne turističke tražilice booking.com. One govore da je na jadranskoj obali ovogodišnji broj smještajnih jedinica u odnosu na lani povećan. No taj rastući postotak ne prati i kategorija vlasnika koji u svojim objektima primaju kućne ljubimce.

- Brojni nas vlasnici turističkih sadržaja odmah odbiju čim ih priupitamo za smještaj za našeg psa. Straše se da ćemo im uništiti prostor, da će pas izgristi namještaj, unerediti tepih. Uzaludno je ponekad govoriti da su to životinje naučene na red. Situacija se ipak malo mijenja nabolje. No ne i u pitanju psećih plaža. Naše su plaže sike na koje nitko ne dolazi, ili plaže za ljude koje pohodimo ili noću, ili ujutro vrlo rano, u pet, šest sati – kaže jedan od vlasnika pasa.

August 10, 2019, Imperial Beach, CA, US: Owners and their dogs turned out once again to hit the surf at the 14th annual Imperial Beach Surf Dog Competition..Where fearless surFURs jump on their boards and hang 20 right next to the IB Pier!, Image: 464708058, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press

Profimedia, Zuma Press

Booking.com ove godine na jadranskoj obali evidentira 107.357 raznoraznih smještajnih tipova. Od toga njih 32.792 ili 30 posto prima kućne ljubimce. Ove godine je broj jedinica porastao (lani ih je na booking.comu bilo evidentirano 81.317). Boravak životinjama je tada dozvoljavalo njih 31.507, ili nešto malo manje od 40 posto. S odbijanjem primanja životinja susreću se brojni, i poznati i nepoznati. I često na tu činjenicu otvoreno ukazuju, tužeći se, među ostalim, i na nepostojanje većeg broja psećih plaža. To tvrdi i poznata radijska voditeljica Ivana Mišerić, koja je na ljetni odmor u Rovinj povela i svoju osmogodišnju ženku sibirskog samojeda.

- Nisam imala problema s pronalaskom hotela koji će rado primiti i moju ljubimicu. U Istri su što se toga tiče jako napredni, otvoreni, svjesni činjenice da veliki broj gostiju ljetuje sa svojim psima. Zabranjeno mi ju je dovesti jedino na bazen ili wellness, što apsolutno poštujem i razumijem. No zato može sa mnom doći na otvorenu terasu, što me jako raduje. Ima tu neposredno uz hotel i pseća plaža dužine petnaestak metara, što je idealno. Često, naime, moram birati neka mjesta "izvan ruke", osamljene plaže na kojima ima jako malo kupača. Toga nam svakako nedostaje - veli Ivana.

Vlasnica kuće za odmor u Nemiri blizu Splita jedna je od iznajmljivačica koja je svjesna činjenice da su gosti s psima novčano izdašniji. A budući da je i sama vlasnica psa, ne vidi nikakve zapreke u njihovu dovođenju. Nedavno je jedan bračni par sa sjevera Europe prilikom dogovaranja smještaja pitao bi li im smetala činjenica što njihov pas voli s njima spavati na krevetu?

- Zašto bi mi smetalo? Rekla sam im odmah nema problema. Frotirski pokrivač sam prekrila pamučnim i to je to. To su psi koji su naučeni na kućno okružje, odgojeni, uredni, čiji vlasnici vode računa o njihovom ponašanju tijekom odmora. Bračni par, kasnije i moji gosti, tom su gestom bili oduševljeni. To samo pokazuje koliko zapravo otpora postoji kod ljudi, koji se kao i ja bave turističkim poslom - veli nam ona.

Traženje smještaja za obitelj pojačanu četveronošcem često se pretvara u dugotrajan proces prepun zamolbi, ispričavanja, poniznosti prema vlasnicima smještaja. Ponekad ne pomažu ni uvjeravanja da je to fino odgojeni pas, koji jede samo iz svojih posudica i ne radi nuždu u unutrašnjem prostoru. Razgovor vrlo često završi velikim "ne" vlasnika apartmana, što prekida svaku daljnju priču o eventualnom bookingu. Razloge tome pojašnjava splitska vlasnica apartmana Mira, koja odmah siječe bilo kakvu primisao o dovođenju psa u njezin objekt, makar taj pas imao samo dva i pol kilograma.

Crikvenica, 030713.
Crikvenicka plaza za pse Podvorska prva je na top listi 5 najboljih psecih plaza na Jadranu po izboru interaktivnog portala Top destinacije Hrvatska. Smjestena je na vrhu lukobrana lucice Podvorska i nudi brojne sadrzaje poput tekuce vode, satora s hladovinom, klupe, posebne koseve za smece s vrecicama, posude za hranu i vodu, prostor za istrcavanje i setnju, a nedavno su posadjeni borovi te ce uskoro plaza imati i prirodni hlad. Plaza postoji od 2010. godine, svake se sezone obogacuje novim sadrzajima, a danas je u rad pusten i tus specijalno dizajniran za pse. Inicijalna ulaganja izvrsili su Grad Crikvenica, GKTD Murvica, Veterinarska stanica Crikvenica i Purina, no svake se godine pridruzuju novi donatori poput Hotela za pse Monty i Udruge Sretna sapa uz pomoc kojih su udomljeni brojni napusteni kucni ljubimci. Na fotografiji: detalj s plaze.
Foto: Tea Cimas / Cropix

CROPIX

 - Ne. Nema šanse. Ne primamo. To je za nas veliki problem. Pas zna napraviti nuždu u apartmanu, ostavlja fleke iza sebe, grize namještaj. Pušta za sobom dlake, moramo čistiti posebnim usisivačem. Koji put kažu - dovest ćemo psa od tri kila, dođe grizli od 40. Najgori mi je pasji miris koji ostaje i nakon što oni odu. To se nikako ne da izbacit vani. A tek taj njihov lavež čim vlasnik iziđe iz prostora. Smeta to i drugim ljudima. Ništa, ništa, doviđenja. Rađe ne, hvala – veli ona.

Splitsko-dalmatinska županija ove godine po booking.com-u bilježi 28.701 turističku jedinicu, među kojima njih 7790 prima ljubimce. I taj broj svake godine raste, što raduje i Zorana Dadića, predsjednika Kluba sportskih pasa Split, jednog od utemeljitelja poznate podmarjanske međunarodne izložbe pasa. Dadić se prisjeća kako je prije desetak godina u Splitu bila nemoguća misija pronaći smještaj za psa. Danas je već druga priča, na potezu od Trogira, Čiova, Omiša smještaja ima na svakom koraku, što ukazuje, veli Dadić, na promjenu globalnog iznajmljivačkog stava.

Crikvenica, 030713.
Crikvenicka plaza za pse Podvorska prva je na top listi 5 najboljih psecih plaza na Jadranu po izboru interaktivnog portala Top destinacije Hrvatska. Smjestena je na vrhu lukobrana lucice Podvorska i nudi brojne sadrzaje poput tekuce vode, satora s hladovinom, klupe, posebne koseve za smece s vrecicama, posude za hranu i vodu, prostor za istrcavanje i setnju, a nedavno su posadjeni borovi te ce uskoro plaza imati i prirodni hlad. Plaza postoji od 2010. godine, svake se sezone obogacuje novim sadrzajima, a danas je u rad pusten i tus specijalno dizajniran za pse. Inicijalna ulaganja izvrsili su Grad Crikvenica, GKTD Murvica, Veterinarska stanica Crikvenica i Purina, no svake se godine pridruzuju novi donatori poput Hotela za pse Monty i Udruge Sretna sapa uz pomoc kojih su udomljeni brojni napusteni kucni ljubimci. Na fotografiji: detalj s plaze.
Foto: Tea Cimas / Cropix

CROPIX

Crikvenička plaža za pse Podvorska

 

- Iznajmljivači su otkrili da su to psi za koje će njihovi vlasnici izdvojiti i više novca. Što s njima putuju po svijetu, o kojima se vodi računa. Zapravo je s psima otvorena nova turistička niša, koja je čak jače izražena na području Zagore nego na otocima. Situacija se svakako mijenja nabolje – veli Dadić za Slobodnu Dalmaciju.


Za pse - pet do 10 eura dnevno

Na našoj obali postoji čitav niz pet friendly hotela, koji uz dnevnu naknadu od pet do deset eura primaju kućne ljubimce. Mnogi od njih četveronožne goste dočekuju s jastukom za spavanje, zdjelicama, igračkama i grickalicama. Tu su i ako trebaju druge usluge, čuvanje psa, odvođenja veterinaru, frizeru, u šetnju… Među prvima u Splitu koji je tu uslugu nudio jest i luksuzni splitski hotel "Procurator 7" na Prokurativama, čiji su vlasnici veliki ljubitelji životinja.


Gdje se ljubimci mogu kupati

Kaštela imaju pseće plaže u Kaštel Kambelovcu i Kaštel Štafiliću, u Splitu su to one na Duilovu, te na istočnom dijelu Kašjuna. Brač ima nekoliko psećih plaža, zapadni dio uvale Zastup u Splitskoj, obalni pojas od istočnog kraja Bušje do istočne punte uvale Malešnica u Supetru, obalni pojas od mosta ispod groblja na plaži Banj preko Rta sv. Nikole u Supetru, i zapadno od uvale Postare u Mircima prema Sutivanu. U Bolu je to na početku šetnice Zlatni rat, u Visu su u Stoncima i komiškoj plaži Vartalac, a u Omišu u kampu "Galeb" i Nemiri. Makarska ima pseću plažu nadomak Krvavice, a ona u Brelima je uz uvalu Stomorica.


Osobno iskustvo: S psima ljetujte u Istri

- Prema mojemu iskustvu, vlasnici turističkih smještaja raznih vrsta počinju shvaćati da moraju otvoriti vrata psima jer je populacija vlasnika pasa doista mnogobrojna, kaže Ivana Raos, vlasnica ženke labradora.

- No još uvijek traje neka divlja faza u kojoj (uglavnom) privatni iznajmljivači više razmatraju kako to naplatiti, nego što za taj dodatak na cijenu boravka treba pružiti.

Evo dobrog i lošeg primjera: u Istri, u privatnom pansionu u unutrašnjosti nedaleko od Poreča vlasnik je podrazumijevao da gosti dovode dobro odgojene životinje, naučene ponašanju na mjestima s nepoznatim ljudima i u nepoznatom okružju. Kupanje u bazenu životinjama se ne dopušta iz higijenskih razloga, a vlasnici ih slobodno mogu dovesti na štekat pansionskog restorana. Ako je smještaj pet friendly, onda i gosti bez kućnih ljubimaca moraju znati gdje dolaze, i ne tražiti ono što ne mogu dobiti: pas, naime, uvijek ima razloga zalajati, ponekad će - i dok je na uzici - nekoga pokušati ponjušiti, a može se dogoditi i da se "posvađa" s drugim psom. Istra je u tom smislu vrlo cool, što potvrđuju iskustva i drugih vlasnika kućnih ljubimaca, uglavnom pasa, koji su ljetovali na području Istre.

Loš primjer je ljetovanje na Visu, u jednoj vikendaškoj uvali, u apartmanu u kojemu su psi dopušteni, i to je sve. Navodna "plaža za pse" zapravo je kamenita obala, oštrih stijena i posve nepristupačna, čak i za životinju. Iz okolnih vikendica i apartmana vrlo su neprijateljski gledali na boravak psa, na što je vlasnik iznajmljenog apartmana reagirao s "a šta vam ja mogu". Poštenije bi i svima ugodnije bilo da jednostavno ne prima pse. Ipak, ni na jednom ni na drugom mjestu nije tražen novčani dodatak za boravak (velikog) psa.

19. travanj 2024 20:14