StoryEditorOCM
Zdravljeapstinencija

Evo što se događa u tijelu ako mjesec dana ne pijete alkohol, probajte biti trijezni i promijenit će se puno toga

Piše MOZAIK SD
4. lipnja 2023. - 14:24

Liječnici iz nekoliko ustanova izvijestili su o nekim zdravstvenim poboljšanjima do kojih dolazi ako mjesec dana ne pijete alkohol.

Bez obzira pijete li često ili samo povremeno, iznenadit ćete se kada saznate koliko se zdravlje može poboljšati ako mjesec dana apstinirate od alkohola, piše National Geographic.

"Mnoga su poboljšanja zdravlja koja nastaju kao posljedica apstinencije od alkohola u trajanju od 30 dana. Dok su neka specifična za pojedinca, mnoga su univerzalna, poput spavanja koje se značajno poboljšava, zatim pamćenja, imuniteta koji jača, a istovremeno vrijeme kada je rizik od raka smanjen", rekla je Ashley Lobb Blessingame, suosnivačica i direktorica ljudskih resursa u Lionrock Recovery Centeru.

Neki ljudi također imaju koristi vezane uz kardiovaskularni sustav i gubitak težine.

Sve u svemu, nakon četiri tjedna imunitet, pamćenje, raspoloženje vidljivo su bolji, ali i koža je čistija, a impulzivnost i promjene u ponašanju također su neke od dobrobiti kratkotrajnog odvikavanja od alkohola, rekao je dr. Lawrence Weinstein, glavni medicinski službenik u Američkom centru za ovisnosti.

"Postoje i neurološke dobrobiti apstinencije od alkohola. Neke od njih mogu se vidjeti unutar tjedan dana od prestanka pušenja, no puno su vidljivije nakon mjesec dana", rekao je Weinstein, prenosi "Healthline".

Biti trijezan mjesec dana može prekinuti ciklus ovisnosti, a također nas može natjerati da se pomirimo s određenim emocijama koje smo maskirali alkoholom.

"Trebao bi prekinuti začarani krug i stvoriti dugotrajno apstinencijsko iskustvo koje će mozgu pokazati da je ideja održiva. Osim toga, ljudima daje dovoljno vremena da preispitaju svoj odnos s alkoholom i pokušaju postaviti jasnije granice", rekla je Ashley Lobb Blessingame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:14