StoryEditorOCM
ZdravljeNASTAVLJAJU ŠIRENJE

Poliklinika Uglešić slavi dvije godine rada, u ponudu uvela važne novitete: ‘U Split donosimo svjetske trendove!‘

Piše PROMO
6. svibnja 2023. - 12:45

Centar mentalnog zdravlja Uglešić poliklinika proslavila je dvije godine uspješnog poslovanja i najavila proširenje svoje ponude. Naime, klinika je postala bogatija za drugi TMS aparat, uvela je dnevni boravak za ljude koji pate od psihoze, kao i prijeko potreban centar za debljinu, a veliki korak je napravila i u području mentalnog zdravlja djece. 

image
Poliklinika Uglešić

O novitetima u poliklinici Uglešić, u kojoj trenutno radi otprilike 25 djelatnika, s nama je porazgovarao dr. Boran Uglešić, njezin vlasnik i psihijatar.

TMS aparat, drugi po redu u ovoj klinici, jedan je od rijetkih u našoj regiji, a jedino u poliklinici Uglešić dostupan je u obliku privatne prakse. Pomoću ovog aparata liječenju psihijatrijskih bolesnika pristupa se nefarmakološki, a aparatom se tretiraju poremećaji poput: depresivnog poremećaja, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, anksiozno-depresivnog poremećaja, posttraumatskog poremećaja, depresivnih epizoda bipolarno-afektivnog poremećaja, negativnih simptoma shizofrenije, Parkinsonove bolesti, stanja nakon moždanog udara i tinitusa. Njime se, uz pomoć elektromagnetskih valova stimulira određena regija u mozgu i tako stvara bolja provodljivost neurona, čije su posljedice bolje raspoloženje, više energije, više interesa, inicijative zadovoljstva i užitka kod tretirane osobe.

- Transkranijska magnetska stimulacija zvuči kao nešto komplicirano - ali nije. Radi se o nečemu što je revolucija u modernoj psihijatriji, o nečemu je obaveza u današnjem pristupu liječenja psihijatrijskih bolesnika. Radi se o metodi koja je potpuno bezbolna i sigurna, a što je najvažnije uspješna u gotovo 80 posto. Svaka velika klinika akcent i veliku pozornost upravo pridaju transkranijskoj magnetskoj stimulacijom, a mi smo svjetske "trendove" odlučili donijeti ovdje, u Split, objašnjava dr. Uglešić.

image
Prosper Filipović

Debljina je najraširenija i najopasnija bolest današnjice, a Hrvati su, nažalost, najdeblja nacija na svijetu. Zbog ove činjenice je otvorenje centra za debljinu, tvrdi Uglešić, bio jedini logičan korak u poslovanju njegove poliklinike.

- Psihijatri debljinu gledaju na sasvim drugi način. Ona se objektivno gleda kao bolest, ali mi je promatramo s dva aspekta: kao posljedicu psihičke bolesti ili liječenja, ali i kao uzrok raznih psihijatrijskih poremećaja. Važno nam je poboljšati kvalitetu života i na ispravan način pristupiti ljudima s prekomjernom težinom. Naš centar za debljinu ima psihologa, nutricionista, internista, laboratorijsku pretragu i klijentima radimo ultrazvuk štitnjače. U našem centru svaki pacijent dobiva individualan pristup i naš tim radi kompletnu sliku o njemu kako bismo znali uzrok njegovog stanja, ali i kako bismo ga motivirali na ispravan i efektan način. Naše novo "dijete" u poliklinici je digitalni asistent. Svaki klijent centra za debljinu ima svog digitalnog asistenta, koji uz pomoć umjetne inteligenicije navodi na uzimanje lijeka, vaganje, te stoji na raspolaganju za bilo koje pitanje - čime sprječava tzv. "jojo efekt" u porastutjelesne težine, rekao nam je dr. Uglešić.

image
Prosper Filipović

Sve veći i veći broj djece i mladih osoba danas nažalost obolijevaju od težih psihijatrijskih bolesti. Tužna realnost je da na našim područjima manjkaju specijalisti dječje psihijatrije, a o tome nam govori činjenica da do prije dvije godine u Splitu dječje psihijatrije nije ni bilo. Poliklinika Uglešić otvorila je ambulantu za dječju psihijatriju i dječju psihologiju, a taj veliki korak je, tvrdi dr. Uglešić, tek početak. 

- Na taj projekt smo izuzetno ponosni i itekako ćemo ga nastaviti razvijati kako bismo pružili najpotrebniju i najvrjedniju njegu najmlađoj populaciji. Cilj nam je uvijek pravovremeno reagirati i bolest držati pod kontrolom od najranije dobi pacijenata. Ovo je samo još jedan korak naprijed prema onima kojima je to najpotrebnije. 

image
Prosper Filipović

Psihijatrijski bolesnici u prošlosti su se smatrali "teretom" društva, zbog čega su često bili izolirani od ostatka svijeta. Ove tragične okolnosti zapravo su još više potpomagale razvitku bolesti u pacijenata. Razvoj moderne farmakologije i drugačiji pristup u liječenju pridonijeli su "povratku" ljudi koji pate od duševnih bolesti u društvo. Upravo to je i cilj ovog dnevnog boravka za pacijente koji pate od šizofrenije. 

- Pacijenti će u prostorima dnevnog boravka provoditi radnu terapiju, okupacionu terapiju, program osposobljavanja za samostalan rad, grupne psihoterapije i terapijske zajednice - s ciljem poboljšanja kvalitete života, socijalnih vještina i radnog te emocionalnog funkcioniranja. Samo liječenje simptoma bolesti nije dovoljno da bolesnik bude funkcionalan. On mora funkcionirati socijalno, radno i emotivno. Mi našim pacijentima želimo dati upravo to. Na jednog čovjeka koji boluje od šizofrenije, prema podatcima, "opadaju" četiri člana obitelji. Mi tu brigu ovim korakom preuzimamo na sebe, zaključio je dr. Uglešić i naglasio da je cilj njegove poliklinike destigmatizacija psihijatrije i približavanje psihijatrije društvu. 

- Mi s ovim pristupom želimo da ona bude dostupna svakom pojedincu. Ne stajemo ovdje, imamo velike ambicije za širenje, a postali smo i nastavna baza Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, zbog čega smo vrlo ponosni, tvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:06