stdClass Object ( [id] => 1222305 [title] => ‘Optimist‘ je mali div: naš stručni suradnik analizira najrašireniju klasu jedrilica na svijetu [alias] => optimist-je-mali-div-nas-strucni-suradnik-analizira-najrasireniju-klasu-jedrilica-na-svijetu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Optimist je klasa koja svojim izgledom neodoljivo podsjeća na kadu. Dizajniran 1948. po narudžbi gradonačelnika floridskoga grada Clearwatera, koji je tražio jednostavnu i jeftinu jedrilicu na kojoj bi djeca mogla jedriti, Clark Mills ponudio je najdužu jedrilicu koja se mogla izgraditi od šperploče standardnih dimenzija 122 x 244 cm. Konačna cijena jedrilice iznosila je pedesetak dolara.

Prema riječima dizajnera, jedrilica nije izgledala posebno lijepo, niti je bilo vremena za istančano promišljanje o detaljima jer je gradonačelnik hitno želio konačno riješenje pomoću kojeg će velikom broju djece biti omogućeno učenje jedrenja na što jednostavniji i jeftiniji način.

Standardizacija cijene

Zatim je Alex Damgaard, uz manje preinake, popularizirao Optimista u Europi, odnosno u zemljama Skandinavije od kuda se mala kadica pomalo proširila čitavim svijetom. Tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća većina Optimista se gradi od stakloplastike, ali cijena, zbog uglavnom iracionalnih dinamika koje vladaju tržištem, neprestano raste.

Međunarodno udruženje (IODA) u želji da se klasa dodatno standardizira i popularizira studiozno pristupa problemu međunarodnoga tržišta koje cijenu optimista - koji na izlazu iz tvornice stoji 1000 američkih dolara, a kada stigne do krajnjeg korisnika i do tri puta više - nastoji smanjiti uvodeći pravila koja će omogućiti klasi da postane striktni one-desing.

No, bez monopoliziranja proizvodnje od strane jednog proizvođača, što je do tada bio jedini poznati način reguliranja cijene.

Tijekom devedesetih, najveći proizvođači prihvaćaju nova pravila koja će osigurati jedrilicama iz svih tvornica da budu konkurentne. Uskoro se pojavljuju novi proizvođači čije jedrilice na natjecanjima ostvaruju istovjetne rezultate kao i one do tada poznatih i etabliranih proizvođača.

Krajem devedesetih certificirano je 27 proizvođača, te je na europskim i svjetskim prvenstvima rezultatima dokazano da svi proizvođači, unutar novih i striktnih pravila, grade jedrilice koje su istih brzina.

Cijena je na taj način znatno smanjena, a većina mladih jedriličara prihvaća Optimiste koji su izgrađeni u njihovoj ili susjednoj državi, pa se i transportni troškovi svode na minimum.

---

image
Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix
---

Bronca, srebro, zlato

Kao posljedica ovih inovativnih poteza danas je Optimist najraširenija klasa na svijetu. Proizvedeno je više od 150 tisuća certificiranih jedrilica, a velike flote postoje na svim kontinentima. Tridesetak proizvođača svake godine proizvede više od 2200 jedrilica.

Prvo svjetsko prvenstvo u klasi Optimist organizirano je u Velikoj Britaniji 1962. Tijekom sljedećih dvadesetak godina klasom dominiraju mladi jedriličari iz Skandinavije koji redovito osvajaju sve medalje na svjetskim i kontinentalnim prvenstvima. Tijekom osamdesetih Španjolci preuzimaju vodeću ulogu da bi nedugo zatim dominaciju preuzeli Argentinci.

Prvu titulu europskog prvaka u naše krajeve donosi Jurica Tunjić, osvojivši europsko prvenstvo 1990. Prvu medalju, brončanu, na svjetskom prvenstvu osvaja Dario Kliba 1995. Na neki način to je bila najava dominacije naših mladih jedriličara na velikim natjecanjima.

Sljedeće godine Aron Lolić osvaja srebrnu medalju. Šime Fantela 1998. osvaja brončanu medalju, iduće godine Tonči Stipanović je srebrni. Zatim 2000. Šime Fantela postavlja najbolji dotadašnji rezultat osvojivši zlatnu medalju. Nakon dvije godine Stjepan Česić osvaja srebrnu medalju, a Filip Matika ponavlja Šimin uspjeh i osvaja titulu svjetskoga prvaka.

Na sljedećem svjetskom prvenstvu 2003. godine Matika ponovo osvaja zlatnu medalju i potvrđuje svoj status najboljeg domaćeg jedriličara u Optimistu. Tako se Filip našao u društvu Skandinavaca Petera Warrera i Johana Petersona, koji su osvojili po dva prvenstva, ali i Nizozemca Sergea Katsa, Martina Jenkis iz Argentine, te Mattije Pressicha iz susjedne nam Italije.

---

image

Reprezentativci u klasi Optimist JK Mornar - Palma Čargo, Rocco Hrvoj i Bartol Urem

Duje Klarić/Arhiv/Cropix
---

Četiri pobjednice

Djevojke i dječaci u Optimistu jedre sasvim ravnopravno. Iako individualni, sportovi privlače više dječaka nego djevojčica na listi pobjednika svjetskih prvenstava ipak se nalaze i četiri pobjednice. Treneri su davno primijetili da među starijom djecom cure obično jedre bolje.

Ranijim ulaskom u pubertet i bržim razvojem intelektualnih sposobnosti mnoge mlade dame upravo taktikom i strategijom, dakle ne samo istovjetnom snagom, već upravo nadmoćnom pameću, olako pobjeđuju svoje vršnjake. Muški kolege koji po sili svoga prirodnoga razvoja za dosezanje punih intelektualnih i fizičkih kapaciteta moraju pričekati još koju godinu.

Kao posebnu zanimljivost valja istaknuti da su danas sve olimpijske klase, ali i gotovo sve ostale postojeće klase, opremljene bermudskim jedrom. Križno, latinsko, sošno... kao i svi ostali oblici odavno su u domeni povijesti. Optimist je iznimka, njegovo jedro ima pik kojim se jedro podupire.

---

image

Bartol Urem, reprezentativac u Optimistu JK Mornar

Duje Klarić/Arhiv/Cropix
---

Poduprto jedro na današnjem Optimistu živući je relikt davno minulih vremena, pa je posebno simpatično iz edukativne perspektive da većina mladih jedriličara u svojim prvim iskustvima uče trimati oblik jedra koji neodoljivo priziva na daljnje proučavanje bogate povijesti jedrenja, kao jedne od najdrevnijih vještina koje je razvilo čovječanstvo u svojoj neobuzdanoj strasti i potrebi za plovidbom morskim prostranstvima.

---

TEHNIČKI PODACI

Težina: 35 kg

Duljina: 2,36 m

Širina: 1,12 m

Gaz: 0,84 m

Površina jedara: 3,3 m2

Posada: 1

---

---

FILIP MATIKA, DVOSTRUKI SVJETSKI PRVAK: Dok sam se igrao, bio sam najbolji

Bio sam 3. na kriterijskoj ljestvici, imao sam 11 godina i 40-ak kilograma, svi su me uvjeravali kako je najbolje da odem na Europsko prvenstvo jer će tamo biti za mene bolji uvjeti, manje vjetra, pa će mi šansa za dobar rezultat biti znatno veća.

Mene su tada inspirirale priče roditelja koji su prije moga rođenja posjetili SAD, te mi prepričavali svoje doživljaje - Disneyland, Miami, Huston... Muppet Show je bio moj omiljeni show, htio sam posjetiti tu zemlju...

Osvojio sam Svjetsko prvenstvo koje se održalo u Texasu, gradu Corpus Christi. A nakon toga sam otišao s roditeljima pogledati sve ono o čemu su mi nekada pričali.

Naravno da tada nisam bio svjestan vlastitog rezultata, kao ni sljedeće godine kada sam na Kanarima obranio titulu svjetskoga prvaka. Danas se rado sjetim tadašnjeg trenera reprezentacije iz Splita Željka Vojvodića, on je dobro shvaćao moje tadašnje potrebe.

Temperamentni Splićanin je malom Puležanu pružio podršku bez previše komplikacija i stresa. Kad bi ušao u cilj, svaki puta bi me oštro kritizirao radi katastrofalnoga starta, da bi me odmah nakon toga izljubio zbog dobroga jedrenja. Stjepan Česić je osvojio drugo mjesto, tako da smo tada kao reprezentacija s osvojenim zlatom i srebrom bili poprilično dominantni.

Obraniti titulu u Las Palmasu bilo je puno teže. Nisam bio baš tako brz kao na prethodnom prvenstvu, bio sam u vrhu, ali sam se poprilično mučio, dugi val i jedrenje po šabloni kakvu je regatno polje zahtijevalo, nije mi baš najbolje leglo.

A povrh svega argentinska reprezentacija je skriveno jedrila timski protiv mene, što je zabranjeno, ali i teško dokazivo, pa su me na kraju još uhvatili u đir s nekakvim protestima. Vlado Matijević je tada kao trener poprilično pomogao, ostao mi je u jako dobrom sjećanju, što baš i ne mogu reći za Argentince.

Tek tijekom sljedeća dva svjetska prvenstva, kada sam za dotadašnjeg svjetskog prvaka postigao poprilično loše rezultate, počeo sam shvaćati blagodati neopterećenog dječjeg jedrenja koje se svodi na strastvenu igru, kada je natjecanje samo zabava u kojoj je rezultat sporedna stavka. Ironično tada rezultat biva upravo najbolji, jer se jedino igrom može postići puni potencijal.

Mogu reći da sam ja najbolje jedrio dok nisam razmišljao, već spontano reagirao na zatečene uvjete. Taj osjećaj zovem bestežinskim stanjem. Tada s lakoćom kormilarim tako da brod ide najbrže, a taktičke i strateške odluke rješavam na način da mi se čini da uopće o ničemu ne promišljam, već sam samo uronjen u pravu emociju.

O Optimistu baš i ne mogu govoriti objektivno, ta klasa me zarazila ljubavlju prema jedrenju. Najveće mi je zadovoljstvo predstavljalo kada bi dobro prošao kroz val u orcu, ili koliko bi puta uspješno zaglisirao u krmu. Rezultati su bitni, ali daleko od toga da su ključni.

Moja najdraža regata koje se uvijek rado sjetim nije jedno od dva svjetska prvenstva koja sam pobijedio na Optimistu, ili ono treće svjetsko koje sam osvojio na Laseru 4.7, već jedna naša lokalna regata. Radi se o državnom prvenstvu u Starigradu na Hvaru. Tamo sam bio 13. i taj rezultat je meni bio odličan, osjećao sam da pomalo hvatam priključak s ekipom koju sam promatrao kao najsvjetliji uzor.

A to ne treba čuditi, pošto se radilo o Šimi Fanteli, koji je dvije godine prije mene također osvojio svjetsko prvenstvo, ili o Tončiju Stipanoviću koji je osvojio srebro.

---

---

image

Filip Matika

Danijel Bartolić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kadica od 50 dolara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kadica od 50 dolara 2 0 5413 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-08-22 08:53:07 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir Đakulović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-07 09:11:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-07 09:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 174 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/08\/22\/11558546.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/22\/5964641.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/22\/11505080.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/22\/5964642.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/22\/11558548.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiv\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Arhiv\/Cropix","Danijel Bartoli\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Arhiv\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Arhiv\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

I regatavanje optimistima mo\u017ee biti uzbudljivo<\/p>","

Reprezentativci u klasi Optimist <\/em>JK Mornar<\/em> - Palma \u010cargo, Rocco Hrvoj i Bartol Urem<\/p>","

Filip Matika<\/p>","

Bartol Urem, reprezentativac u Optimistu <\/em>JK Mornar<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1205","hd_11558546_1920.jpg":"1920x1080","k_11558546_1280.jpg":"1280x1280","k_11558546_1024.jpg":"1024x1024","k_11558546_640.jpg":"640x640","k_11558546_480.jpg":"480x480","k_11558546_340.jpg":"340x340","k_11558546_220.jpg":"220x220","o_11558546_1280.jpg":"1280x803","o_11558546_1024.jpg":"1024x642","o_11558546_640.jpg":"640x401","o_11558546_480.jpg":"480x301","o_11558546_340.jpg":"340x213","o_11558546_220.jpg":"220x138","h_11558546_1280.jpg":"1280x854","h_11558546_1024.jpg":"1024x683","h_11558546_640.jpg":"640x427","h_11558546_480.jpg":"480x320","h_11558546_340.jpg":"340x227","h_11558546_220.jpg":"220x147","pp_11558546_1280.jpg":"1280x1628","pp_11558546_1024.jpg":"1024x1303","pp_11558546_640.jpg":"640x814","pp_11558546_480.jpg":"480x611","pp_11558546_340.jpg":"340x432","pp_11558546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x955","hd_5964641_1920.jpg":"1920x1080","k_5964641_1280.jpg":"1280x1280","k_5964641_1024.jpg":"1024x1024","k_5964641_640.jpg":"640x640","k_5964641_480.jpg":"480x480","k_5964641_340.jpg":"340x340","k_5964641_220.jpg":"220x220","o_5964641_1280.jpg":"1280x636","o_5964641_1024.jpg":"1024x509","o_5964641_640.jpg":"640x318","o_5964641_480.jpg":"480x238","o_5964641_340.jpg":"340x169","o_5964641_220.jpg":"220x109","h_5964641_1280.jpg":"1280x854","h_5964641_1024.jpg":"1024x683","h_5964641_640.jpg":"640x427","h_5964641_480.jpg":"480x320","h_5964641_340.jpg":"340x227","h_5964641_220.jpg":"220x147","pp_5964641_1280.jpg":"1280x1628","pp_5964641_1024.jpg":"1024x1303","pp_5964641_640.jpg":"640x814","pp_5964641_480.jpg":"480x611","pp_5964641_340.jpg":"340x432","pp_5964641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11505080_1920.jpg":"1920x1080","k_11505080_1280.jpg":"1280x1280","k_11505080_1024.jpg":"1024x1024","k_11505080_640.jpg":"640x640","k_11505080_480.jpg":"480x480","k_11505080_340.jpg":"340x340","k_11505080_220.jpg":"220x220","o_11505080_1280.jpg":"1280x853","o_11505080_1024.jpg":"1024x682","o_11505080_640.jpg":"640x426","o_11505080_480.jpg":"480x320","o_11505080_340.jpg":"340x226","o_11505080_220.jpg":"220x146","h_11505080_1280.jpg":"1280x854","h_11505080_1024.jpg":"1024x683","h_11505080_640.jpg":"640x427","h_11505080_480.jpg":"480x320","h_11505080_340.jpg":"340x227","h_11505080_220.jpg":"220x147","pp_11505080_1280.jpg":"1280x1628","pp_11505080_1024.jpg":"1024x1303","pp_11505080_640.jpg":"640x814","pp_11505080_480.jpg":"480x611","pp_11505080_340.jpg":"340x432","pp_11505080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_5964642_1920.jpg":"1920x1080","k_5964642_1280.jpg":"1280x1280","k_5964642_1024.jpg":"1024x1024","k_5964642_640.jpg":"640x640","k_5964642_480.jpg":"480x480","k_5964642_340.jpg":"340x340","k_5964642_220.jpg":"220x220","o_5964642_1280.jpg":"1280x810","o_5964642_1024.jpg":"1024x648","o_5964642_640.jpg":"640x405","o_5964642_480.jpg":"480x303","o_5964642_340.jpg":"340x215","o_5964642_220.jpg":"220x139","h_5964642_1280.jpg":"1280x854","h_5964642_1024.jpg":"1024x683","h_5964642_640.jpg":"640x427","h_5964642_480.jpg":"480x320","h_5964642_340.jpg":"340x227","h_5964642_220.jpg":"220x147","pp_5964642_1280.jpg":"1280x1628","pp_5964642_1024.jpg":"1024x1303","pp_5964642_640.jpg":"640x814","pp_5964642_480.jpg":"480x611","pp_5964642_340.jpg":"340x432","pp_5964642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_11558548_1920.jpg":"1920x1080","k_11558548_1280.jpg":"1280x1280","k_11558548_1024.jpg":"1024x1024","k_11558548_640.jpg":"640x640","k_11558548_480.jpg":"480x480","k_11558548_340.jpg":"340x340","k_11558548_220.jpg":"220x220","o_11558548_1280.jpg":"1280x852","o_11558548_1024.jpg":"1024x681","o_11558548_640.jpg":"640x426","o_11558548_480.jpg":"480x319","o_11558548_340.jpg":"340x226","o_11558548_220.jpg":"220x146","h_11558548_1280.jpg":"1280x854","h_11558548_1024.jpg":"1024x683","h_11558548_640.jpg":"640x427","h_11558548_480.jpg":"480x320","h_11558548_340.jpg":"340x227","h_11558548_220.jpg":"220x147","pp_11558548_1280.jpg":"1280x1628","pp_11558548_1024.jpg":"1024x1303","pp_11558548_640.jpg":"640x814","pp_11558548_480.jpg":"480x611","pp_11558548_340.jpg":"340x432","pp_11558548_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14953777 Threads: 3 Questions: 3145895104 Slow queries: 7015516 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234877906 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/optimist-je-mali-div-nas-strucni-suradnik-analizira-najrasireniju-klasu-jedrilica-na-svijetu-1222305 [printLink] => /om/nautika/optimist-je-mali-div-nas-strucni-suradnik-analizira-najrasireniju-klasu-jedrilica-na-svijetu-1222305?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 347170 [name] => klasa optimist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klasa-optimist [link] => /tag/klasa-optimist ) [1] => stdClass Object ( [id] => 689935 [name] => kako je nastala klasa optimist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-07 11:11:46 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-je-nastala-klasa-optimist [link] => /tag/kako-je-nastala-klasa-optimist ) [2] => stdClass Object ( [id] => 689936 [name] => jedrenje optimist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-07 11:11:46 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje-optimist [link] => /tag/jedrenje-optimist ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648183 [name] => Krešimir Đakulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 18:59:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic [link] => /tag/kresimir-dakulovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 673372 [name] => Krešimir Đakulović jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 12:12:29 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-dakulovic-jedrenje [link] => /tag/kresimir-dakulovic-jedrenje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kadica od 50 dolara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Optimist‘ je mali div: naš stručni suradnik analizira najrašireniju klasu jedrilica na svijetu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/22/11558546.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiv/Cropix [mainImageDesc] =>

I regatavanje optimistima može biti uzbudljivo

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/22/11558546.jpg [title] =>

I regatavanje optimistima može biti uzbudljivo

Arhiv/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/22/5964641.jpg [title] =>

Reprezentativci u klasi Optimist JK Mornar - Palma Čargo, Rocco Hrvoj i Bartol Urem

Duje Klarić/Arhiv/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/22/11505080.jpg [title] =>

Filip Matika

Danijel Bartolić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/22/5964642.jpg [title] =>

Bartol Urem, reprezentativac u Optimistu JK Mornar

Duje Klarić/Arhiv/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/22/11558548.jpg [title] => Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Optimist je klasa koja svojim izgledom neodoljivo podsjeća na kadu. Dizajniran 1948. po narudžbi gradonačelnika floridskoga grada Clearwatera, koji je tražio jednostavnu i jeftinu jedrilicu na kojoj bi djeca mogla jedriti, Clark Mills ponudio je najdužu jedrilicu koja se mogla izgraditi od šperploče standardnih dimenzija 122 x 244 cm. Konačna cijena jedrilice iznosila je pedesetak dolara.

Prema riječima dizajnera, jedrilica nije izgledala posebno lijepo, niti je bilo vremena za istančano promišljanje o detaljima jer je gradonačelnik hitno želio konačno riješenje pomoću kojeg će velikom broju djece biti omogućeno učenje jedrenja na što jednostavniji i jeftiniji način.

Standardizacija cijene

Zatim je Alex Damgaard, uz manje preinake, popularizirao Optimista u Europi, odnosno u zemljama Skandinavije od kuda se mala kadica pomalo proširila čitavim svijetom. Tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća većina Optimista se gradi od stakloplastike, ali cijena, zbog uglavnom iracionalnih dinamika koje vladaju tržištem, neprestano raste.

Međunarodno udruženje (IODA) u želji da se klasa dodatno standardizira i popularizira studiozno pristupa problemu međunarodnoga tržišta koje cijenu optimista - koji na izlazu iz tvornice stoji 1000 američkih dolara, a kada stigne do krajnjeg korisnika i do tri puta više - nastoji smanjiti uvodeći pravila koja će omogućiti klasi da postane striktni one-desing.

No, bez monopoliziranja proizvodnje od strane jednog proizvođača, što je do tada bio jedini poznati način reguliranja cijene.

Tijekom devedesetih, najveći proizvođači prihvaćaju nova pravila koja će osigurati jedrilicama iz svih tvornica da budu konkurentne. Uskoro se pojavljuju novi proizvođači čije jedrilice na natjecanjima ostvaruju istovjetne rezultate kao i one do tada poznatih i etabliranih proizvođača.

Krajem devedesetih certificirano je 27 proizvođača, te je na europskim i svjetskim prvenstvima rezultatima dokazano da svi proizvođači, unutar novih i striktnih pravila, grade jedrilice koje su istih brzina.

Cijena je na taj način znatno smanjena, a većina mladih jedriličara prihvaća Optimiste koji su izgrađeni u njihovoj ili susjednoj državi, pa se i transportni troškovi svode na minimum.

---

image
Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix
---

Bronca, srebro, zlato

Kao posljedica ovih inovativnih poteza danas je Optimist najraširenija klasa na svijetu. Proizvedeno je više od 150 tisuća certificiranih jedrilica, a velike flote postoje na svim kontinentima. Tridesetak proizvođača svake godine proizvede više od 2200 jedrilica.

Prvo svjetsko prvenstvo u klasi Optimist organizirano je u Velikoj Britaniji 1962. Tijekom sljedećih dvadesetak godina klasom dominiraju mladi jedriličari iz Skandinavije koji redovito osvajaju sve medalje na svjetskim i kontinentalnim prvenstvima. Tijekom osamdesetih Španjolci preuzimaju vodeću ulogu da bi nedugo zatim dominaciju preuzeli Argentinci.

Prvu titulu europskog prvaka u naše krajeve donosi Jurica Tunjić, osvojivši europsko prvenstvo 1990. Prvu medalju, brončanu, na svjetskom prvenstvu osvaja Dario Kliba 1995. Na neki način to je bila najava dominacije naših mladih jedriličara na velikim natjecanjima.

Sljedeće godine Aron Lolić osvaja srebrnu medalju. Šime Fantela 1998. osvaja brončanu medalju, iduće godine Tonči Stipanović je srebrni. Zatim 2000. Šime Fantela postavlja najbolji dotadašnji rezultat osvojivši zlatnu medalju. Nakon dvije godine Stjepan Česić osvaja srebrnu medalju, a Filip Matika ponavlja Šimin uspjeh i osvaja titulu svjetskoga prvaka.

Na sljedećem svjetskom prvenstvu 2003. godine Matika ponovo osvaja zlatnu medalju i potvrđuje svoj status najboljeg domaćeg jedriličara u Optimistu. Tako se Filip našao u društvu Skandinavaca Petera Warrera i Johana Petersona, koji su osvojili po dva prvenstva, ali i Nizozemca Sergea Katsa, Martina Jenkis iz Argentine, te Mattije Pressicha iz susjedne nam Italije.

---

image

Reprezentativci u klasi Optimist JK Mornar - Palma Čargo, Rocco Hrvoj i Bartol Urem

Duje Klarić/Arhiv/Cropix
---

Četiri pobjednice

Djevojke i dječaci u Optimistu jedre sasvim ravnopravno. Iako individualni, sportovi privlače više dječaka nego djevojčica na listi pobjednika svjetskih prvenstava ipak se nalaze i četiri pobjednice. Treneri su davno primijetili da među starijom djecom cure obično jedre bolje.

Ranijim ulaskom u pubertet i bržim razvojem intelektualnih sposobnosti mnoge mlade dame upravo taktikom i strategijom, dakle ne samo istovjetnom snagom, već upravo nadmoćnom pameću, olako pobjeđuju svoje vršnjake. Muški kolege koji po sili svoga prirodnoga razvoja za dosezanje punih intelektualnih i fizičkih kapaciteta moraju pričekati još koju godinu.

Kao posebnu zanimljivost valja istaknuti da su danas sve olimpijske klase, ali i gotovo sve ostale postojeće klase, opremljene bermudskim jedrom. Križno, latinsko, sošno... kao i svi ostali oblici odavno su u domeni povijesti. Optimist je iznimka, njegovo jedro ima pik kojim se jedro podupire.

---

image

Bartol Urem, reprezentativac u Optimistu JK Mornar

Duje Klarić/Arhiv/Cropix
---

Poduprto jedro na današnjem Optimistu živući je relikt davno minulih vremena, pa je posebno simpatično iz edukativne perspektive da većina mladih jedriličara u svojim prvim iskustvima uče trimati oblik jedra koji neodoljivo priziva na daljnje proučavanje bogate povijesti jedrenja, kao jedne od najdrevnijih vještina koje je razvilo čovječanstvo u svojoj neobuzdanoj strasti i potrebi za plovidbom morskim prostranstvima.

---

TEHNIČKI PODACI

Težina: 35 kg

Duljina: 2,36 m

Širina: 1,12 m

Gaz: 0,84 m

Površina jedara: 3,3 m2

Posada: 1

---

---

FILIP MATIKA, DVOSTRUKI SVJETSKI PRVAK: Dok sam se igrao, bio sam najbolji

Bio sam 3. na kriterijskoj ljestvici, imao sam 11 godina i 40-ak kilograma, svi su me uvjeravali kako je najbolje da odem na Europsko prvenstvo jer će tamo biti za mene bolji uvjeti, manje vjetra, pa će mi šansa za dobar rezultat biti znatno veća.

Mene su tada inspirirale priče roditelja koji su prije moga rođenja posjetili SAD, te mi prepričavali svoje doživljaje - Disneyland, Miami, Huston... Muppet Show je bio moj omiljeni show, htio sam posjetiti tu zemlju...

Osvojio sam Svjetsko prvenstvo koje se održalo u Texasu, gradu Corpus Christi. A nakon toga sam otišao s roditeljima pogledati sve ono o čemu su mi nekada pričali.

Naravno da tada nisam bio svjestan vlastitog rezultata, kao ni sljedeće godine kada sam na Kanarima obranio titulu svjetskoga prvaka. Danas se rado sjetim tadašnjeg trenera reprezentacije iz Splita Željka Vojvodića, on je dobro shvaćao moje tadašnje potrebe.

Temperamentni Splićanin je malom Puležanu pružio podršku bez previše komplikacija i stresa. Kad bi ušao u cilj, svaki puta bi me oštro kritizirao radi katastrofalnoga starta, da bi me odmah nakon toga izljubio zbog dobroga jedrenja. Stjepan Česić je osvojio drugo mjesto, tako da smo tada kao reprezentacija s osvojenim zlatom i srebrom bili poprilično dominantni.

Obraniti titulu u Las Palmasu bilo je puno teže. Nisam bio baš tako brz kao na prethodnom prvenstvu, bio sam u vrhu, ali sam se poprilično mučio, dugi val i jedrenje po šabloni kakvu je regatno polje zahtijevalo, nije mi baš najbolje leglo.

A povrh svega argentinska reprezentacija je skriveno jedrila timski protiv mene, što je zabranjeno, ali i teško dokazivo, pa su me na kraju još uhvatili u đir s nekakvim protestima. Vlado Matijević je tada kao trener poprilično pomogao, ostao mi je u jako dobrom sjećanju, što baš i ne mogu reći za Argentince.

Tek tijekom sljedeća dva svjetska prvenstva, kada sam za dotadašnjeg svjetskog prvaka postigao poprilično loše rezultate, počeo sam shvaćati blagodati neopterećenog dječjeg jedrenja koje se svodi na strastvenu igru, kada je natjecanje samo zabava u kojoj je rezultat sporedna stavka. Ironično tada rezultat biva upravo najbolji, jer se jedino igrom može postići puni potencijal.

Mogu reći da sam ja najbolje jedrio dok nisam razmišljao, već spontano reagirao na zatečene uvjete. Taj osjećaj zovem bestežinskim stanjem. Tada s lakoćom kormilarim tako da brod ide najbrže, a taktičke i strateške odluke rješavam na način da mi se čini da uopće o ničemu ne promišljam, već sam samo uronjen u pravu emociju.

O Optimistu baš i ne mogu govoriti objektivno, ta klasa me zarazila ljubavlju prema jedrenju. Najveće mi je zadovoljstvo predstavljalo kada bi dobro prošao kroz val u orcu, ili koliko bi puta uspješno zaglisirao u krmu. Rezultati su bitni, ali daleko od toga da su ključni.

Moja najdraža regata koje se uvijek rado sjetim nije jedno od dva svjetska prvenstva koja sam pobijedio na Optimistu, ili ono treće svjetsko koje sam osvojio na Laseru 4.7, već jedna naša lokalna regata. Radi se o državnom prvenstvu u Starigradu na Hvaru. Tamo sam bio 13. i taj rezultat je meni bio odličan, osjećao sam da pomalo hvatam priključak s ekipom koju sam promatrao kao najsvjetliji uzor.

A to ne treba čuditi, pošto se radilo o Šimi Fanteli, koji je dvije godine prije mene također osvojio svjetsko prvenstvo, ili o Tončiju Stipanoviću koji je osvojio srebro.

---

---

image

Filip Matika

Danijel Bartolić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiv/Cropix Duje Klarić/Arhiv/Cropix Danijel Bartolić/Cropix Duje Klarić/Arhiv/Cropix Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix
Arhiv/Cropix

I regatavanje optimistima može biti uzbudljivo

Duje Klarić/Arhiv/Cropix

Reprezentativci u klasi Optimist JK Mornar - Palma Čargo, Rocco Hrvoj i Bartol Urem

Duje Klarić/Arhiv/Cropix

Bartol Urem, reprezentativac u Optimistu JK Mornar

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/optimist-je-mali-div-nas-strucni-suradnik-analizira-najrasireniju-klasu-jedrilica-na-svijetu-1222305 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=db4c8d47383554fdafcd0cf2ef3e048c6d06a61d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Optimist%E2%80%98+je+mali+div%3A+na%C5%A1+stru%C4%8Dni+suradnik+analizira+najra%C5%A1ireniju+klasu+jedrilica+na+svijetu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Foptimist-je-mali-div-nas-strucni-suradnik-analizira-najrasireniju-klasu-jedrilica-na-svijetu-1222305 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Foptimist-je-mali-div-nas-strucni-suradnik-analizira-najrasireniju-klasu-jedrilica-na-svijetu-1222305 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kadica od 50 dolara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

kadica od 50 dolara‘Optimist‘ je mali div: naš stručni suradnik analizira najrašireniju klasu jedrilica na svijetu

Piše Krešimir Đakulović
7. rujna 2022. - 11:05

Optimist je klasa koja svojim izgledom neodoljivo podsjeća na kadu. Dizajniran 1948. po narudžbi gradonačelnika floridskoga grada Clearwatera, koji je tražio jednostavnu i jeftinu jedrilicu na kojoj bi djeca mogla jedriti, Clark Mills ponudio je najdužu jedrilicu koja se mogla izgraditi od šperploče standardnih dimenzija 122 x 244 cm. Konačna cijena jedrilice iznosila je pedesetak dolara.

Prema riječima dizajnera, jedrilica nije izgledala posebno lijepo, niti je bilo vremena za istančano promišljanje o detaljima jer je gradonačelnik hitno želio konačno riješenje pomoću kojeg će velikom broju djece biti omogućeno učenje jedrenja na što jednostavniji i jeftiniji način.

Standardizacija cijene

Zatim je Alex Damgaard, uz manje preinake, popularizirao Optimista u Europi, odn...

12. svibanj 2024 13:00