stdClass Object ( [id] => 1226942 [title] => Ruta uokolo Visa, korak po korak: ova je plovidba skriveno blago za morske vukove, nedovoljno iskusnima je ne preporučujemo! [alias] => ruta-uokolo-visa-korak-po-korak-ova-je-plovidba-skriveno-blago-za-morske-vukove-nedovoljno-iskusnima-je-ne-preporucujemo [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otok Vis je tako zanimljiv da mu ovu rutu posvećujemo gotovo u cijelosti. Tako će prvo i posljednje noćenje bit tek usputni zastanci, kako bi se ravnomjernije raspodijelile plovidbe do Visa i nazad.

Još jednom valja ponoviti: Vis je pučinski otok, more koje ga okružuje zna pokazati svoju zlu narav na dramatičniji način nego unutrašnja mora srednjojadranskih kanala. Zato nedovoljno iskusnim posadama Vis ne preporučujemo, baš kao niti Lastovo ili vanjsku stranu Korčule.

Luke i marine iz kojih predlažemo početak ove rute naširoko su raspoređene, od Trogirskog zaljeva pa sve do hvarske Vrboske; razumije se da će zato za prvo noćenje (i posljednje, u povratku) svatko izabrati mjesto koje mu najbolje odgovara.

Za polazak iz marina Agane, Segeta ili Trogira predlažemo neko od sidrišta ili luka Drvenika Velog ili W dijela Šolte. Uz polazak splitskih lučica i marina prva etapa može biti u Nečujmu i Rogaču na Šolti, ili pak u bračkim Bobovišćima, Milni, Lučicama. Iz Splita se može razmisliti i o većem skoku, ravno do Paklinskih otoka ili grada Hvara. Dakle, prvoga dana izbor je širok i ovisit će o više čimbenika.

U smjeru kazaljke

Vis ćemo sljedećih dana obilaziti u smjeru kazaljke na satu. Moglo bi i obrnuto, ali tada bi maestral vjerojatno žešće tukao u provu; južna obala otoka je bolje zaštićena od jakih popodnevnih maestrala, dok će etapu od Komiže do Visa biti lakše savladati s jakim vjetrom u pola krme. Upravo zato predlažemo početak viške pustolovine uz istočnu obalu otoka, a završetak uokolo Visa u samom gradu Visu.

Rukavac je tek jedna od nekoliko lijepih destinacija na E-SE strani otoka. Tu su još: Milna (viška, dakako), Budikovci, uvale Zaglav, Srebarna, Ruda, Vela i Mala Travna – sve na potezu od tri-četiri milje. Nema tu luksuza i turističkoga sjaja, sve što Vis i njegovi otočići nude jednostavno je i skromno. Nema niti opuštanja za posadu, jer sva su ta sidrišta razmjerno otvorena, sve je nekako robinzonski – a to je nešto što se sve rjeđe nalazi na Jadranu.

Prva mogućnost sidrenja koju opisujemo pripada zapravo N strani otoka; uvala Stončica neposredno je W od istoimenoga rta, na kojemu se ponosno uzdiže jedan od najsnažnijih jadranskih svjetionika s dometom svjetla čak 30 milja, sagrađen 1865. godine. Uvala je duboka gotovo kilometar, sve uža prema kraju i okružena gustom šumom.

Pored šljunčane plaže u njezinu dnu nalazi se restoran s bovama za jahte. Uvala je zanimljiva i po tome što se u njoj još uvijek povremeno, ali uglavnom izvan turističke sezone, može vidjeti osobit tradicionalan način ribolova: potezanjem mreže duž obje obale sve dublje prema plaži. U tu svrhu po obalnim su stijenama usađeni stupovi-potpornji za mrežu. Stončica je odlično zaštićena od svih vjetrova, osim od jače bure.

Uvala Smokova Vela nalazi se pola milje SE od rta Stončica. Hrid Pločicu (sjeverniju od dvije) svakako zaobiđite s E strane. U dnu Smokove je lijepa, osamljena pješčana plaža. Na dubini od svega dva metra uz obalu E kraka uvale, stotinjak metara od plaže, potopljeno je krilo aviona iz 2. svjetskog rata. Ipak, ovdje nije sigurno noćiti, osobito ako nemate iskustva.

---

image

U Smokovoj je raj za djecu

---

Opasne hridi i pličine

Istočnom stranom Visa, pod strmim stijenama, put vodi prema jugu i zavlači se u navigacijski sve zahtjevnije vode. Od Vele Smokove treba ploviti između Visa i izduženog otoka nazvana Greben. Hridi Pupak i Zuberka treba ostaviti lijevo. Poneki nerođeni otočić uzdiže se gotovo do površine, no svi su oni dublji od 5 metara.

Osobito pripazite na nisku hrid Pločicu mrke boje (južniju od one prve), označenu na S kraju crno-žutim stupom s dva stošca na vrhu, okrenutima bazom na bazu (kardinalna oznaka opasnosti koju valja obići ploveći u njezinom E kvadrantu – dakle, ostavite je po lijevom boku!). Sad se pred vama pojavio otok Budikovac Veli (neki kažu: Budihovac), a desno je naselje Milna.

Veli i Mali Budikovac zatvaraju malu i plitku lagunu u kojoj je boja mora zbog pješčanog dna tirkiznoplava. Ovdje mnogi zastaju na sidru. Na Velom Budikovcu je lijepa šljunčana plaža, iznad nje jedna kuća i, na niskoj prevlaci, vinograd.

Važno je da se u lagunu može samo s južne strane; nikako ne krećite prema njoj sjevernim prolazom koji je varka – tu je dubina ispod jednog metra, a ispriječila se i opasna hrid Sanak! U plovidbi oko Budikovaca osobito pazite na nedaleku pličinu Pokrivenu, oko 300 m ENE od Velog Budikovca.

---

image

Sidrište između Malog i Velog Budikovca

------
image
---

A pri ulasku u lagunu s juga, ako vam brod gazi više od 2 metra, nemojte se zavlačiti dublje od visine S rta Malog Budikovca; dalje je dubina tek malo preko 2 metra, a prema spomenutim hridima u N prolazu pada na metar i manje! Ulazeći, držite se bliže Malom Budikovcu, prema Velom se plitko dno, ispod 2 metra, pruža dalje od obale.

Ovdje je uputno noćiti samo po pouzdano mirnom vremenu. Veli Budikovac će pružiti zaštitu od mogućeg umjerenog noćnog burina, ali najava juga znak je da treba potražiti sigurnije sidrište u nekoj od uvala S obale Visa (Srebarna, Vela ili Mala Travna). Bolje je od juga zaštićena čak i uvalica na N strani Budikovca Velog.

Preko puta Budikovaca na Visu su lijepe uvale s pješčanim plažama ispod naselja Milna i Zaglav. Obje su idealne za zastanak na sidru i kupanje, pa čak i za noćenje na sidru ako je vrijeme stabilno. Pripazite, plitko dno proteže se čak stotinjak metara ispred plaža! Osobito je lijepa ona u uvali Zaglav (ili Zoglov, kako je izgovaraju Višani), čiji je pijesak izrazito svijetao, a tu je i jednostavan restoran koji nudi dobru hranu i zasjenjenu terasu s lijepim pogledom na uvalu.

---

image

Hrid Pločica ispred Milne: proći je treba s E strane!

---

Šarm Rukavca

Između svih uvala i sidrišta SE obale Visa Rukavac se ipak izdvaja razmjerno najboljom zaštitom – osim ako puše iz E-SE (levant-jugo), iako ga otočić Ravnik i tada donekle štiti. Odlikuje ga poseban šarm, tu još vlada duh skromne ribarske lučice. Ukratko, u Rukavcu doista možete otkriti djelić onog reklamnog slogana o Jadranu kakav je nekoć bio.

---

image

Glavna lučica viške jugoistočne obale: Rukavac

---

Usto, na neki način osamu na kraju svijeta, na rubu beskrajnoga mora, a to se danas može osjetiti još malo gdje (možda još na Premudi, Lastovu...). No, da ovdje ipak nije sve tako divlje ubrzo će vas uvjeriti miris dobre kave iz kafića uz molić, ili ribe iz restorana nad uvalom, odakle se pruža lijep pogled na usidrene brodove.

Lučica se dijeli u dva kraka. Onaj prema NW mještani nazivaju Starim Rukavcem, za razliku od Novog Rukavca. U Starom postoji ljeti nekoliko plutača koje se nažalost brzo popune – treba imati sreće pa ih se dohvatiti.​

Nevelik, uzak mol na jezičku što strši u more između dva kraka uvale služi za privez ribarskim brodovima. Dovoljno je dubine samo uz SW stranu mola, sa suprotne je strane vrlo opasna hridinasta pličina, a pored nje i nekoliko većih hridi.

Najviše brodica i jahta sidri u Novom Rukavcu ispred plaže zvane Tepluš, te pod N obalom uvale prema rtu Gnjila. Treba računati s mjestimičnim lošim držanjem sidra.

Pješčano dno uvale prošarano je, naime, nakupinama vrlo guste morske trave, pa ako sidro upadne u nju moglo bi proklizati; zato ga je uputno pažljivo spustiti na svijetle, pješčane dijelove dna. Svakako računajte na promjenu smjera vjetra; pred jutro može do Visa stići svježa bura sve tamo od kopna (iz ENE) ili pak burin s viških bila (iz NW).

Zelena špilja na Ravniku

Jedva pola milje ispred Rukavca, na S strani otočića Ravnika, zanimljiva je Zelena špilja. Cijeli je Vis zapravo, a s njim i Biševo, prepun špilja – onih u unutrašnjosti otoka (najpoznatija je takozvana Titova špilja, onih u dubljem podmorju, te onih nautičarima najpristupačnijih, tik do površine mora.

---

image
---

Modra špilja na Biševu svakako je ljepša i poznatija, ali i Zelena je vrijedna posjeta. More je ispred ulaza vrlo duboko i ne može se sidriti, ali za mirna vremena dio posade lako može održavati brod na mjestu dok drugi razgledavaju špilju. Najbolje je doći prijepodne, tada se kroz pukotinu na svodu probija sunce dajući moru magičnu zelenu bolju.

Unutar špilje smije se samo veslati. Na očuvanje unutrašnjosti od bilo kakvih otpadaka i oštećenja ne treba ni podsjećati – Zelena je špilja proglašena zaštićenim krajolikom RH. Zanimljivo je da su se u Drugom svjetskom ratu ovdje skrivali engleski torpedni čamci.

Zapadno od rta Polivalo, uzduž južne obale otoka, niz je lijepih uvala. Prve dvije, Srebrna i Ruda, ljeti su pune kupača, a nad njima su vikendice. Iduća, Vela Travna, najbolje od svih štiti od juga, ipak ne onog prejakog (također razmjerno dobra po jugu, usto još šumovitija, je Taleška Vela, oko 1,3 milje zapadnije).

Nakon Vele Travne slijedi Mala Travna (u osobitom viškom dijalektu: Molo Trovna). Tu je usidrena željezna plutača. U jednoj od kuća nad uvalom živi pjesnik i ekologist Senko Karuza.

Ako ujutro obilazite rt Polivalo, odvojite malo vremena za skretanje u barem neku od južnih viških uvala, recimo netom opisanu Malu Travnu ili Stinivu. Stiniva je najpoznatija viška uvala i to zbog svoga iznimna oblika. S otvorenog se mora teško zapaža njezin čar, lako ju je i promašiti – ali kad se dovoljno približite, kroz jedva pet metra širok procjep ugledat ćete njezin skriveni dio stiješnjen između visokih stijena.

Unutarnji dio uvale proširuje se u neveliko jezerce sa šljunkovitom plažicom i jednom kućom u kojoj je ljeti skroman restoran. Stiniva je uistinu jedinstvena i vrijedi je makar nakratko posjetiti. Nažalost, ljeti tu zna biti previše ljudi i brodica, jer do nje postoje dnevni brodski izleti iz Komiže, a tu zastaju i veća plovila na turističkim rutama.

Usto, ispred uskoga procjepa dubine su velike – manje od 20 metara dubine samo je tik pod stijenama, pa nije uputno ostavljati brod na sidru bez nadzora. U unutrašnji dio uvale ne smije se uploviti jer Stiniva je, kao i Zelena špilja, pod zaštitom države i ima status zaštićenoga krajolika.

Izbor etape

Nakon noćenja, slijedi odluka kojom etapom nastaviti, pri čemu treba reći da su u obje varijante uključeni Komiža i Biševo, ali različitim redoslijedom. Što god odlučili, etapa će biti podjednako duga – od Rukavca do Modre špilje na Biševu malo je više od 9 milja, od Rukavca do Komiže tek milju više.

---

image

Luka Komiža

---

Ako je odluka posjet Modroj špilji već danas, trebat će krenuti nešto ranije, jer čudesni svjetlosni efekti u špilji najljepši su između 10 i 12 sati (a tada se pred ulazom okupi povelik broj brodica, pa će biti čekanja!). Nakon što svi članovi posade obiđu Modru špilju (što može potrajati), već će se dizati maestral, a tada će se nuditi novi izbor: otploviti u Komižu, do koje je 5 milja, ili pak nakratko izdržati valove maestrala u provu pa obići oko Biševa (s juga ili sjevera) i zanoćiti u lijepoj uvali na W obali otoka koja je na kartama imenovana Biševskom lukom (lokalni naziv uvale, češći i među nautičarima, je Porat). Od Modre špilje do tamo je oko 3 ili 4 milje. Komiža će prema toj varijanti ostati za sutra, s mogućim popodnevni izletom u unutrašnjost Visa.

Ako pak odlučite prvo zaploviti u Komižu, Biševo ostaje za sutra, a na izlet u unutrašnjost možete poći isti dan popodne. Modru špilju možete posjetiti ujutro izletničkom prugom i vratiti se u Komižu već oko 14 sati (svakoga jutra više takvih izleta kreće iz Komiže, cijena po osobi, s ulaskom u špilju, iznosi u prosjeku 200-250 kuna.)

Ova varijanta bit će primjerena ako vas zatekne loše vrijeme, tada ste sigurniji u Komiži, a brigu o valjanju na valovima pred Modrom špiljom možete prepustiti kapetanu izletničke brodice.

Komiža i njezine legende

Nekoć najveće mjesto na otoku, Komiža je svoju povijest gradi na ribi i preradi ribe. Danas je Komiža ugodno turističko mjesto, ljeti prepuno turista. I luka je tada, naravno, gotovo zatrpana jahtama koje ovamo rado dolaze, iako zaštita od vjetrova i valova iz SW-W nije osobita – točnije vrlo je loša. Najgore što vam se može desiti je svakako nevera iz W. Stoga će oprezan skiper za cijelo vrijeme boravka u Komiži pažljivo pratiti prognozu vremena i pogledavati u nebo...

Uz unutrašnju stranu lukobrana postavljeno je tridesetak muringa te priključci za vodu i struju. Ovdje su plovila zaštićena od većine vjetrova, ali za zapadnjaka more može biti nemirno, a za iznenadnog lebića ili garbinade (iz SW-W) i opasno! Ako imate sreće možete naletjeti i na poneko slobodno mjesto za vez uz dio rive E od lukobrana.

Sidriti se može usred luke (tu ima i plutača za privez). Ljeti, kad je luka popunjena, sidri se i SW od luke ili izvan luke prema N i W, ali za bure ili zapadnih vjetrova nigdje izvan zaštite lukobrana nije sigurno. Usto, zbog guste morske trave po dnu, sidro na mnogim mjestima slabo drži. Privezima s murinzima i označenim sidrištima upravlja tvrtka Nautički centar Komiža. Izvan luke nemojte se približavati obali zaljeva, jer tamo se posvuda kriju slabo vidljive hridi.

Komiža je lijep gradić, sigurno ćete je pamtiti i rado se vraćati u nju. Uzduž cijele istočne obale komiškog zaljeva nižu se šljunkovite plaže s izvorima pitke vode (zbog toga more tu zna biti hladnije). U dnu zaljeva, pod visokim brdom Hum, stislo se naselje, a nad njim, iz zelenila čempresa i brižljivo njegovanih vinograda, stražari crkva sv. Nikole, zvana Muster.

Lijepa je šetnja najdužom gradskom ulicom, od luke sve do plaže nazvanoj Gusarica. Ime je dobila prema crkvici Gospe Gusarice posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji, koja pak ime duguje legendi prema kojoj su gusari prilikom upada u Komižu iz crkve ukrali i Gospin drveni kip. (Nije im se isplatilo: legenda kaže da im je brod nakon nekoliko dana stradao u oluji, a kip je doplutao na plažu ispred crkve.)

Najviša zgrada je Komuna, nekoć gradska kuća i obrambeni toranj, a danas sjedište izvanredno zanimljivog Ribarskog muzeja. U njemu možete vidjeti repliku komiške gajete falkuše, stare ribarske alate i mreže, ostatke komiške industrijske povijesti poput strojeva i proizvoda nekadašnjih tvornica konzervirane ribe i još mnogo toga.

Uzduž gradske obale nanizalo se više dobrih restorana i konoba. Najpoznatije komiške delicije su one od najkvalitetnijih riba i rakova, ali mnogi će na prvo mjesto staviti jedno posve jednostavno, narodno jelo: komišku pogaču. Nastala je još davno kao, u osnovi, jelo siromašnih (baš kao i pizza u Italiji): u jednostavno tijesto od brašna, kvasca i vode umotani su rajčica, luk i slane srdele i sve je zapečeno u krušnoj peći. Ukusno, jednostavno i - domaće.

Pokraj Isse

Komiža je mlađa od grada Visa, pa je njezino ime, prema nekima, nastalo od izraza Com Issa, što bi doslovno značilo: mjesto pokraj Isse, antičkog naselja na mjestu današnjega Visa. Prvi povijesni spomen Komiže potječe iz 1145. godine kada ju darovnica zadarskog kneza Petra imenuje Val Comeza. Danas upravo to staro ime nosi prva obnovljena falkuša iz 1997. godine.

Pod vladavinom Venecije Komiža se ubrzano razvijala kao središte ribarstva na ovom dijelu Jadrana. Za austrougarske vlasti sagrađen je veliki lukobran i uređena luka, a onda je 20. stoljeće donijelo naglo nazadovanje; prvo su dobar dio Sredozemlja napale kobne bolesti vinove loze, filoksera i peronospora, što je mnoge otjeralo u ekonomsku emigraciju.

---

image

Niske hridi je lako previdjeti

---

Zatim su oba velika svjetska rata još jednom umanjili broj stanovnika na otoku. Teška vremena odvela su tisuće Višana i Komižana širom svijeta u potrazi za boljim životom. I druga polovica prošloga stoljeća donijela je nazadovanje. U vrijeme Jugoslavije čitav je otok bio vojna zona bivše zatvorena za strance i turiste, što je potrajalo sve do 1992.

No, vratimo se u sadašnjost. Posjetiti Modru špilju može se i vlastitim brodom, a najveća je prednost te opcije da nakon toga nastavite nekom svojom rutom – do uvala na drugoj strani Biševa, na primjer. No, u vrijeme ljetnih gužvi ispred ulaza je prava ludnica od plovila koja nemaju gdje sidriti, pa se na uskom prostoru vrte amo-tamo.

Uostalom kako god došli, platit ćete. Komižani čvrsto drže u rukama taj biznis, barem dok ne mine ljetni stampedo turista svih vrsta. Zato je posjeta Modroj špilji u proljeće ili ujesen daleko ugodniji i mirniji doživljaj, jedino što je tada sunce niže pa su svjetlosni efekti nešto slabiji. A tada možda neće biti ni čamčića s prodavačem ulaznica...

Otoci s 26 špilja

Vis i Biševo su, spomenusmo već, otoci špilja - ima ih na njima čak 26, najpoznatije biševske su Modra i Medvidina. Turisti, rekosmo, masovno hrle u Modru špilju, a Medvidina (Medviđa) je znatno manje posjećivana, do nje ne voze komiški barkarjoli. Nalazi se nedaleko rta Biskup, na južnom kraju otoka.

Visoka je i malo ukošena pa u nju – barem u prvi njezin dio – pažljivo mogu ući čak i manje jedrilice! Unutrašnji, uži i tamniji dio krije malu tajnu: podvodnim je otvorom povezan s još dubljom špiljom u kojoj je žalo na kojemu je obitavala morska medvjedica, vrsta sredozemnog tuljana.

Narod ga je, u komiškom dijalektu, nazivao Morski medvid ili Morski covik, dok mu je latinsko ime Monachus monachus, u prijevodu: redovnik. Danas covika ovdje više nema - tog neprijatelja ribara, grabežljivca koji se rado zalijetao u pune mreže, ribari su što otjerali, što nemilice pobili još prije osamdesetak godina – s današnjega gledišta svakako neoprostiv grijeh i barbarizam, ali u doba teškoga preživljavanja od ribolova i prerade riba na to se nije tako gledalo.

Modra špilja nalazi se pod N rtom uvale Balun. Godine 1884. opisao ju je i naslikao barun Eugen von Ransonet. Na njegov prijedlog probijen je malen otvor na razini mora (širok otprilike 2,5 metra, visok tek 1,5 metar), čime je špilja postala svima dostupna. Kroz otvor mogu ući samo manji čamci s najviše 5-6 osoba, pri čemu treba gotovo leći na palubu i rukama se odmicati od stijena.

Dubine su ispred špilje prevelike za sigurno sidrenje, osim vrlo blizu stijena. I ovdje će zato, kao i pred Zelenom špiljom na Ravniku, najbolje biti rasporediti posadu na način da dio uđe u špilju, dio ostane na brodu, a onda se zamijene.

Čarolija svjetlosti u špilji nastaje prodiranjem sunčeve svjetlosti kroz podvodni otvor s istočne strane. Odbijena od bijeloga dna, ona cijeloj unutrašnjosti daje magičan plavkasti odsjaj. Sve podmorske stijene u špili postaju srebrnaste, baš kao i tijela plivača – plivanje u špilji je nezaboravan doživljaj. Intenzitet efekta znatno ovisi o kutu pod kojim zrake sunca upadaju kroz podmorski prozor; a najizraženiji je sat prije podneva. Promjer špilje je oko 25 metara, visina 15, a dubina do 20 metara. Modra špilja je zaštićeni spomenik prirode od 1951. godine.

Porat, Salbunara, Polje...

Ako od Modre špilje zaplovite uokolo Biševa sjevernom rutom, nakon što obiđete hrid Točac (između nje i Biševa je hridinasto i plitko!) prvo nailazite na lučicu i naselje Mezoporat. Nekoliko kućica, žalo i betonski pristan. Od ujutro do dva-tri poslijepodne ovdje je sve puno brodica što dovoze turiste i prekrcavaju ih u manje čamce koji potom nestaju iza rta Balun u smjeru špilje. Nakon toga nastupi blaženi mir.

Ipak, oprez: Mezoporat je otvoren na buru, a i po jugu je nemirno. Dalje prema rtu Pernikoza obala je strma, dubine uz nju velike. Neposredno ispred Pernikoze izbočena je još jedna hrid, nju naravno obiđite sa N strane. Odmah potom pogled se otvara na izvanredno efektne visoke stijene nad morem – ukoso su razlomljene pa nalikuju nekim golemim knjigama na polici, zato ih i zovu Libri (knjige).

---

image

Vojne špilje su viška atrakcija

---

Još malo i eto vas pred Salbunarom, prvom od dvije lijepe uvale na W obali otoka. Salbunara (salbun=pijesak) završava lijepom pješčanom plažicom nad kojom se stislo nekoliko kuća, naselje Donja Salbunara (Gornja je nešto više uzbrdo). Godinama se ovdje izvlačio pijesak za gradnju kuća u Komiži. Uvalu okružuju stari borovi i visoke aloje iz kojih uvijek strši nekoliko velikih, živopisnih cvjetova.

Na južnoj strani uvale poduzetni moderni Robinzoni iz udruge Mali zeleni & Biševo sagradili su nekoliko jednostavnih zakloništa od kamena, drva i platna s ležajevima, skromnim ekološkim sanitarijama, visećim ili samostojećim ležaljkama, strujom što daju vjetrenjače...

Salbunara je, nažalost, posve otvorena na zapad, pa je popodne, kad se raspuše maestral, ovdje opasno sidriti. Zato je pogled iz uvale maestralan: beskrajno more, daleki pučinski otok Svetac i vulkanska hrid Brusnik, ujutro poslije bure ponekad i visoki Monte Gargano prijeko u Italiji. I predivni zalasci sunca.

Još malo dalje u Biševo se uvlači Porat, na kartama najčešće nazvan Biševskom lukom. Tu je gužva veća. U Porat brodicama stižu mnogi komiški turisti na kupanje, usred uvale na malom prostoru sidri ljeti dvadesetak i više jahta.

Ipak, najvećim dijelom one odlaze rano popodne, jer i ovdje je maestral neugodan. Kanite li tu noćiti, najprije se u restoranu barbe Tomića ili u plažnom ugostiteljskom objektu Jakše Vitaljića raspitajte kakvo se vrijeme očekuje, oni će vam rado predložiti najbolji način vezivanja.

Ako pak od Modre špilje odlučite oploviti Biševo s južne strane, proći ćete nedaleko Medviđe (Medvidine) špilje. Još malo južnije je pripazite na hridi Kanik i Galijola. Na samom rtu Galijola zanimljiv je fenomen: vrh rta kao da se odlomio te se otvorio uzak morski procjep.

Duž W obale, prema Portu i Salbunari, plovit ćete pokraj nekoliko ljupkih osamljenih plažica. Pripazite ako im se kanite približiti, ispred nekih se kriju slabo uočljive hridi. Mislite i na to da je cijela W obala posve otvorena i opasna po maestralu, tramuntani i buri te SW i S vjetrovima. O mogućoj neveri da i ne govorimo!

Tamna hrid u prolazu

Nakon Biševa i Komiže valja zaploviti put Visa, glavne otočke luke. Prvo će trebati oploviti Barjake, NW rt Visa. Ispred rta dva su otočića, Veli i Mali Barjak. Nikako se nemojte zavlačiti u prolaze između njih. Dubine tu ima, ali ne treba riskirati, iako ćete možda vidjeti da drugi, osobito domaći ljudi, plove prolazima. Pa i može se; između rta i Velog Barjaka dubina po sredini je 8 metara, između Velog i Malog Barjaka mnogo veća.

---

image

Vezovi uz višku rivu - oprez, ponekad su nesigurni!

------
image
---

Razlozi zašto ih je ipak bolje obići su ovi: u plićem prolazu, gotovo po sredini, ispružila se tamna hrid; u drugom prolazu, opet uz Veli, također je nekoliko hridi i neupadljivih grebena tik nad površinom mora; slično je i uokolo Malog Barjaka (na kojemu je svjetionik – B Bl 3s 8M); konačno, u prolazima su česte pojačane morske struje, a i valovi u ovim vodama znaju biti neugodni pa može doći do zanošenja plovila... Ukratko, okanite se tih muka i obiđite!

Nakon Barjaka zaplovit ćete u E kursu uz sjevernu obalu Visa. Do ulaza u zaljev luke Vis ima oko 7 milja. Obala je ovdje je visoka i strma, stijene se gotovo okomito obrušavaju u more, dubine su tik uz njih vrlo velike. Lijepa slika, ali upravo ovaj dio viške obale krije i zamku: vrlo često je plovidba blizu stijena loš izbor zbog križanog mora.

A za bure tu zna biti neizdrživo i nadasve opasno! Bura (koja često uz velike valove pristiže iz smjera Šibenika, iz NNW) odbija se od stijena i diže vrlo uzburkano more. Zato je, ako nije utiha, najbolje ploviti crtom barem milju od ove obale.

Ipak, i na tom dijelu viške obale ima zanimljivih uvalica na pola puta između rta Barjaci i viške luke, a u svakoj je po nekoliko kuća i vikendica. Uvala Oključna lučica je istoimenog naselja što se stislo na stijenama iznad obale. Pruža dobru zaštitu samo od juga; maestral zavrće u nju i stvara nemirno more.

---

image
---

Neposredno E od Oključne je trokraki zaljev kojeg čine uvale Gradac, Slatina i Tiha. U dnu su im šljunčana žala, dno je pješčano, boja mora prekrasna. Tiha je odlično zaštićena od maestrala. Ipak, oprez: nijedna od njih nije sigurna po buri.

Još malo i pred pramcem otvorit će se prostran zaljev, na kartama imenovan Lukom Vis jer pruža najbolju zaštitu na otoku, pa i za velike brodove. Ipak, dojam zaštićenosti je varav, ta je luka daleko od idealne....

Grad i luka Vis

U smjeru plovidbe koji opisujemo prva najava viške luke je rt Nova Pošta. Oko 350 metara od rta, u smjeru ENE, opasne su hridi Volići. Zato obiđite rt na udaljenosti od stotinjak metara, ne više, imajući na umu da se prema jugu od Volića prostire široka pličina. Odmah potom desno se otvara Luka Rogačić, razvedeno sidrište koje je nekoć bilo vojna zona, a danas je dostupno svima.

Rogačić je, odmah treba reći, najsigurniji dio viške luke. No kako je razmjerno daleko od grada, nautičari radije hrle dublje u zaljev. Sidrište Rogačić sastoji se od duboko uvučene uvale Parja – idealne po buri i maestralu – te uvale Rogačić, mirnije po jugu, ali otvorenije na buru.

Nasipavanjem prolaza do hridi Školjić poboljšana je zaštita od bure. Nasuprot uvale Rogačić u stijenu je ukopan zaklon za vojne brodove, danas napušten, a istočno od njega mali je betonski pristan. Dno je muljevito, djelomično prekriveno travom. Cestom do grada nema ni pola sata hoda. Na brdima iznad susjednih uvala Vele i Male Svitnje engleske su tvrđave George iz 1812. (Višani je nazivaju i Fortica), te ruševina kule Bentich (nazvane i Terjun).

U nastavku plovidbe valja proći između obale Visa i otoka Hosta. Tu je dubine na pretek. Pred vama se otvara pogled prema dnu zaljeva i gradu.

Ulaskom u lučki zaljev treba računati na pojačan promet manjih i većih plovila, pa je najbolje držati se desne strane plovnog puta. S lijeve strane je poluotočić Sveti Juraj, a na njemu je velika žućkasta zgrada utopljena u zelenilo, poznata kao Češka vila (1923. kupio ju je jedan češki sindikat i prenamijenio u odmaralište).

---

image

Panorama viške luke

---

Još malo dublje u zaljevu po desnom se boku otvara uvala Stonca. U njoj je sada vrlo dobro sidrište s bovama, neugodno jedino po jugu koje se prebacuje preko otoka te puše iz smjera Kuta prema Stonci, podižući preko zaljeva neugodne kratke valove. Malim koljenastim molom na N strani služe se ribari.

Nakon Stonce desno je velika zgrada hotela, a nešto dalje je nizak poluotok Prirovo. Na njemu je franjevački samostan, podignut u 16. stoljeću.

Uz Prirovo konačno stižemo u luku grada Visa. U SW kutu luke je mol za putničke brodove, a desno od njega, pod Prirovom, dobro je sidrište s bovama te, na obali, crpka za gorivo (uz crpku je dubina 2,5 m; crpka radi dvokratno, nedjeljom i praznikom samo ujutro).

Nautički gledano, ovo sidrište je najbolje, no za uhvatiti slobodno mjesto pod Prirovom trebalo bi dakle doploviti što ranije tijekom dana. Ipak, najveći dio nautičara ne obazire se na sidrište pod Prirovom, već se radije želi smjestiti onako gospodski, na neki od šezdesetak muringa uzduž južne rive.

Tu su struja i voda, toaletni prostor (u jednoj od stražnjih uličica), da i ne spominjemo atraktivnost rive i uronjenost u večernji puls grada, brojne okolne restorane, konobe i kafiće. Jasno je da je taj vez i najskuplji. Svim vezovima u viškoj luci (pa i onima u Kutu) upravlja tvrtka Gradina Vis.

Radost, šušur i mane

Eh, viška riva... Uza sve radosti i šušur koji pruža, ima ona i ne baš zanemarive mane. Prvi problem je djelomična otvorenost na buru. Poluotok Prirovo donekle štiti samo najzapadnije vezove, sa svih ostalih pogled se lijepo pruža ravno kroz usta zaljeva sve tamo prema Biokovu na kopnu, odakle stiže jedna od jačih jadranskih bura i do Visa razvije velike valove.

Sami mještani uostalom nikad ne koriste ovu rivu za dulji vez, osobito ne zimi – oni dobro poznaju ćudi viških vjetrova! To što ju danas po solidnoj cijeni prodaju ljetnim posjetiteljima, ne mareći za činjenicu da se svake sezone dogodi poneki incident zbog naleta bure, svakako ne oslobađa odgovornosti vas, skipera i kapetana zaduženoga za sigurnost broda i posade...

Drugi problem rive: trajekti. Dolaze i odlaze, od ranog jutra do noći, i prilikom pristajanja se okreću oko svoje osi te naprave gadan rusvaj u luci! Svojim snažnim bočnim propelerima uzgibaju plitko more i bacaju brodove na vezu prema zidanoj obali.

Tu su stradale mnoge krme, krmene stepenice i pasarele (daske za prelaženje na kopno)! Jedino je rješenje: vezati se malo dalje od obale, a pasarelu dosta podići nad rivu. Kada napuštate plovilo na dulje vrijeme, još ga malo udaljite.

Postoji i alternativa: Kut. To je naziv naselja u SE dijelu zaljeva. Kut je ustvari najstariji dio Visa. (Višani će uvijek naglasiti da su Vis i Kut dva odvojena naselja, iako su danas administrativna cjelina.) I u Kutu postoji dio rive prilagođen prihvatu jahta, s murinzima, strujom i vodom. Tu stane oko 45 plovila, a proširenje se nastavlja.

Ovi su vezovi nautički gledano bolji od onih u Visu - po jugu je Kut jedini posve zaštićen dio zaljeva, od bure ga donekle štiti poluotok Sveti Juraj (Češka vila), a maestral se pred zalazak sunca malo jače osjeća. Jedina opasnost ovdje prijeti od tramontane (iz NNW) i od mlade bure koja stiže ovamo s kopna iz smjera Šibenika i Rogoznice.

Mnogima je Kut i najljepši dio Visa. Uske uličice iza rive kriju lijepe kamene kuće; tu je i rodna kuća velikog hrvatskog književnika Ranka Marinkovića. Trg uz rivu krase stare palme, a nedaleko su dva poznata restorana: Vatrica i Pojoda.

Vezali se u Visu ili Kutu, pa čak i u Rogačiću ili Stonci, bit će dovoljno vremena da upoznate grad. A povijest Visa, grada i otoka, burna je i seže u davna vremena. Bio je Vis zanimljiv Ilirima, starim Grcima, Rimljanima, Veneciji, Napuljskom carstvu, Austriji, pa i Turcima. Uz to, Vis je uvijek posebno privlačio ljude od duha, pjesnike i pisce. Hvarski renesansni pjesnici Petar Hektorović, Hanibal Lucić i Marin Gazarović, pa i Splićanin Marko Marulić, ovdje su nalazili rajski mir i nadasve gastronomske i enološke užitke.

Povratak

Koncepcija povratka ovisit će o udaljenosti do marine u koju se treba vratiti. Ako je to Milna, do nje je iz viške luke samo 22 milje, što je lako preploviti u jednom, posljednjem danu. Druge marine nabrojane kao moguća polazišta za ovu rutu ipak su nešto udaljenije, pa će biti ugodnije raspodijeliti to na dva dana.

Onima koji se vraćaju u Split ili u Kaštela naš je prijedlog: šestoga dana dohvatiti neku od bračkih ili šoltanskih uvala i lučica, pa će tako za sedmi, posljednji dan, preostati još samo kratka plovidba preko Splitskog kanala.

---

UPOZORENJE!

Na otvorenome moru prema Visu svi vjetrovi podižu ponekad znatne valove. Iako naizgled sigurne, sve viške luke i uvale opasne su kada zapuše iz smjera prema kojemu su nezaštićene!

---

---

VIS JE BIO POLIS ISSA

Na mjestu današnjega grada Visa cvjetao je starogrčki polis (grad-država) nazvan Issa. Oko 397. godine prije Krista osnovao ga je Dionizije Veliki, moćni vladar iz Sirakuze na Siciliji. Bilo je to prvo urbano naselje s demokratskim uređenjem na području Jadrana. Issa je imala svoj novac, zakone i stroga urbanistička pravila.

Danas se još vide dobro očuvane gradske zidine te nekropole (groblja) Martvilo i Vlaška njiva, a na poluotoku Prirovo, uz franjevački samostan, sačuvani su ostaci terma i antičkoga kazališta koje je moglo primiti 1500 posjetitelja. Zbog strateškog položaja usred Jadrana Issa je bila važna luka onodobne trgovine. Uskoro je i sama počela osnivati svoje kolonije, poput onih u Lumbardi na otoku Korčuli, te na mjestima današnjih Trogira (Tragurion) i Stobreča (Epetion).

Godine 47. prije Krista Issa gubi samostalnost i postaje rimski municipij (grad), ali još nekoliko stoljeća ostaje važno pomorsko i trgovačko središte.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 2 0 30014 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-11 22:40:58 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-24 11:38:19 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-09-24 10:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 43 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23105194.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23087418.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23087422.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23087424.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23087426.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23087432.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23087434.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23087436.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23087438.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23087440.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23087726.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23105196.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23105198.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/12\/23105202.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ston\u010dica spada me\u0111u najljep\u0161e uvale<\/p>","","

Sidri\u0161te izme\u0111u Malog i Velog Budikovca<\/p>","","

Luka Komi\u017ea<\/p>","

Vezovi uz vi\u0161ku rivu - oprez, ponekad su nesigurni!<\/p>","","

Panorama vi\u0161ke luke<\/p>","","

Glavna lu\u010dica vi\u0161ke jugoisto\u010dne obale: Rukavac<\/p>","

Hrid Plo\u010dica ispred Milne: pro\u0107i je treba s E strane!<\/p>","

Vojne \u0161pilje su vi\u0161ka atrakcija<\/p>","

U Smokovoj je raj za djecu<\/p>","

Niske hridi je lako previdjeti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1081","hd_23105194_1920.jpg":"1920x1080","k_23105194_1280.jpg":"1280x1280","k_23105194_1024.jpg":"1024x1024","k_23105194_640.jpg":"640x640","k_23105194_480.jpg":"480x480","k_23105194_340.jpg":"340x340","k_23105194_220.jpg":"220x220","o_23105194_1280.jpg":"1280x720","o_23105194_1024.jpg":"1024x576","o_23105194_640.jpg":"640x360","o_23105194_480.jpg":"480x270","o_23105194_340.jpg":"340x191","o_23105194_220.jpg":"220x123","h_23105194_1280.jpg":"1280x854","h_23105194_1024.jpg":"1024x683","h_23105194_640.jpg":"640x427","h_23105194_480.jpg":"480x320","h_23105194_340.jpg":"340x227","h_23105194_220.jpg":"220x147","pp_23105194_1280.jpg":"1280x1628","pp_23105194_1024.jpg":"1024x1303","pp_23105194_640.jpg":"640x814","pp_23105194_480.jpg":"480x611","pp_23105194_340.jpg":"340x432","pp_23105194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1377","hd_23087418_1920.jpg":"1920x1080","k_23087418_1280.jpg":"1280x1280","k_23087418_1024.jpg":"1024x1024","k_23087418_640.jpg":"640x640","k_23087418_480.jpg":"480x480","k_23087418_340.jpg":"340x340","k_23087418_220.jpg":"220x220","o_23087418_1280.jpg":"1280x918","o_23087418_1024.jpg":"1024x734","o_23087418_640.jpg":"640x459","o_23087418_480.jpg":"480x344","o_23087418_340.jpg":"340x243","o_23087418_220.jpg":"220x157","h_23087418_1280.jpg":"1280x854","h_23087418_1024.jpg":"1024x683","h_23087418_640.jpg":"640x427","h_23087418_480.jpg":"480x320","h_23087418_340.jpg":"340x227","h_23087418_220.jpg":"220x147","pp_23087418_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087418_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087418_640.jpg":"640x814","pp_23087418_480.jpg":"480x611","pp_23087418_340.jpg":"340x432","pp_23087418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x719","hd_23087422_1920.jpg":"1920x1080","k_23087422_1280.jpg":"1280x1280","k_23087422_1024.jpg":"1024x1024","k_23087422_640.jpg":"640x640","k_23087422_480.jpg":"480x480","k_23087422_340.jpg":"340x340","k_23087422_220.jpg":"220x220","o_23087422_1280.jpg":"1280x939","o_23087422_1024.jpg":"1024x751","o_23087422_640.jpg":"640x469","o_23087422_480.jpg":"480x352","o_23087422_340.jpg":"340x249","o_23087422_220.jpg":"220x161","h_23087422_1280.jpg":"1280x854","h_23087422_1024.jpg":"1024x683","h_23087422_640.jpg":"640x427","h_23087422_480.jpg":"480x320","h_23087422_340.jpg":"340x227","h_23087422_220.jpg":"220x147","pp_23087422_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087422_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087422_640.jpg":"640x814","pp_23087422_480.jpg":"480x611","pp_23087422_340.jpg":"340x432","pp_23087422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1918","hd_23087424_1920.jpg":"1920x1080","k_23087424_1280.jpg":"1280x1280","k_23087424_1024.jpg":"1024x1024","k_23087424_640.jpg":"640x640","k_23087424_480.jpg":"480x480","k_23087424_340.jpg":"340x340","k_23087424_220.jpg":"220x220","o_23087424_1280.jpg":"1280x1278","o_23087424_1024.jpg":"1024x1022","o_23087424_640.jpg":"640x639","o_23087424_480.jpg":"480x479","o_23087424_340.jpg":"340x339","o_23087424_220.jpg":"220x219","h_23087424_1280.jpg":"1280x854","h_23087424_1024.jpg":"1024x683","h_23087424_640.jpg":"640x427","h_23087424_480.jpg":"480x320","h_23087424_340.jpg":"340x227","h_23087424_220.jpg":"220x147","pp_23087424_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087424_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087424_640.jpg":"640x814","pp_23087424_480.jpg":"480x611","pp_23087424_340.jpg":"340x432","pp_23087424_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2203","hd_23087426_1920.jpg":"1920x1080","k_23087426_1280.jpg":"1280x1280","k_23087426_1024.jpg":"1024x1024","k_23087426_640.jpg":"640x640","k_23087426_480.jpg":"480x480","k_23087426_340.jpg":"340x340","k_23087426_220.jpg":"220x220","o_23087426_1280.jpg":"1280x1468","o_23087426_1024.jpg":"1024x1174","o_23087426_640.jpg":"640x734","o_23087426_480.jpg":"480x550","o_23087426_340.jpg":"340x390","o_23087426_220.jpg":"220x252","h_23087426_1280.jpg":"1280x854","h_23087426_1024.jpg":"1024x683","h_23087426_640.jpg":"640x427","h_23087426_480.jpg":"480x320","h_23087426_340.jpg":"340x227","h_23087426_220.jpg":"220x147","pp_23087426_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087426_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087426_640.jpg":"640x814","pp_23087426_480.jpg":"480x611","pp_23087426_340.jpg":"340x432","pp_23087426_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_23087432_1920.jpg":"1920x1080","k_23087432_1280.jpg":"1280x1280","k_23087432_1024.jpg":"1024x1024","k_23087432_640.jpg":"640x640","k_23087432_480.jpg":"480x480","k_23087432_340.jpg":"340x340","k_23087432_220.jpg":"220x220","o_23087432_1280.jpg":"1280x856","o_23087432_1024.jpg":"1024x685","o_23087432_640.jpg":"640x428","o_23087432_480.jpg":"480x321","o_23087432_340.jpg":"340x227","o_23087432_220.jpg":"220x147","h_23087432_1280.jpg":"1280x854","h_23087432_1024.jpg":"1024x683","h_23087432_640.jpg":"640x427","h_23087432_480.jpg":"480x320","h_23087432_340.jpg":"340x227","h_23087432_220.jpg":"220x147","pp_23087432_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087432_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087432_640.jpg":"640x814","pp_23087432_480.jpg":"480x611","pp_23087432_340.jpg":"340x432","pp_23087432_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2298","hd_23087434_1920.jpg":"1920x1080","k_23087434_1280.jpg":"1280x1280","k_23087434_1024.jpg":"1024x1024","k_23087434_640.jpg":"640x640","k_23087434_480.jpg":"480x480","k_23087434_340.jpg":"340x340","k_23087434_220.jpg":"220x220","o_23087434_1280.jpg":"1280x1532","o_23087434_1024.jpg":"1024x1225","o_23087434_640.jpg":"640x766","o_23087434_480.jpg":"480x574","o_23087434_340.jpg":"340x406","o_23087434_220.jpg":"220x263","h_23087434_1280.jpg":"1280x854","h_23087434_1024.jpg":"1024x683","h_23087434_640.jpg":"640x427","h_23087434_480.jpg":"480x320","h_23087434_340.jpg":"340x227","h_23087434_220.jpg":"220x147","pp_23087434_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087434_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087434_640.jpg":"640x814","pp_23087434_480.jpg":"480x611","pp_23087434_340.jpg":"340x432","pp_23087434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x584","hd_23087436_1920.jpg":"1920x1080","k_23087436_1280.jpg":"1280x1280","k_23087436_1024.jpg":"1024x1024","k_23087436_640.jpg":"640x640","k_23087436_480.jpg":"480x480","k_23087436_340.jpg":"340x340","k_23087436_220.jpg":"220x220","o_23087436_1280.jpg":"1280x389","o_23087436_1024.jpg":"1024x311","o_23087436_640.jpg":"640x194","o_23087436_480.jpg":"480x146","o_23087436_340.jpg":"340x103","o_23087436_220.jpg":"220x66","h_23087436_1280.jpg":"1280x854","h_23087436_1024.jpg":"1024x683","h_23087436_640.jpg":"640x427","h_23087436_480.jpg":"480x320","h_23087436_340.jpg":"340x227","h_23087436_220.jpg":"220x147","pp_23087436_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087436_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087436_640.jpg":"640x814","pp_23087436_480.jpg":"480x611","pp_23087436_340.jpg":"340x432","pp_23087436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2180","hd_23087438_1920.jpg":"1920x1080","k_23087438_1280.jpg":"1280x1280","k_23087438_1024.jpg":"1024x1024","k_23087438_640.jpg":"640x640","k_23087438_480.jpg":"480x480","k_23087438_340.jpg":"340x340","k_23087438_220.jpg":"220x220","o_23087438_1280.jpg":"1280x1453","o_23087438_1024.jpg":"1024x1162","o_23087438_640.jpg":"640x726","o_23087438_480.jpg":"480x545","o_23087438_340.jpg":"340x386","o_23087438_220.jpg":"220x249","h_23087438_1280.jpg":"1280x854","h_23087438_1024.jpg":"1024x683","h_23087438_640.jpg":"640x427","h_23087438_480.jpg":"480x320","h_23087438_340.jpg":"340x227","h_23087438_220.jpg":"220x147","pp_23087438_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087438_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087438_640.jpg":"640x814","pp_23087438_480.jpg":"480x611","pp_23087438_340.jpg":"340x432","pp_23087438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x549","hd_23087440_1920.jpg":"1920x1080","k_23087440_1280.jpg":"1280x1280","k_23087440_1024.jpg":"1024x1024","k_23087440_640.jpg":"640x640","k_23087440_480.jpg":"480x480","k_23087440_340.jpg":"340x340","k_23087440_220.jpg":"220x220","o_23087440_1280.jpg":"1280x366","o_23087440_1024.jpg":"1024x292","o_23087440_640.jpg":"640x183","o_23087440_480.jpg":"480x137","o_23087440_340.jpg":"340x97","o_23087440_220.jpg":"220x62","h_23087440_1280.jpg":"1280x854","h_23087440_1024.jpg":"1024x683","h_23087440_640.jpg":"640x427","h_23087440_480.jpg":"480x320","h_23087440_340.jpg":"340x227","h_23087440_220.jpg":"220x147","pp_23087440_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087440_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087440_640.jpg":"640x814","pp_23087440_480.jpg":"480x611","pp_23087440_340.jpg":"340x432","pp_23087440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x710","hd_23087726_1920.jpg":"1920x1080","k_23087726_1280.jpg":"1280x1280","k_23087726_1024.jpg":"1024x1024","k_23087726_640.jpg":"640x640","k_23087726_480.jpg":"480x480","k_23087726_340.jpg":"340x340","k_23087726_220.jpg":"220x220","o_23087726_1280.jpg":"1280x927","o_23087726_1024.jpg":"1024x741","o_23087726_640.jpg":"640x463","o_23087726_480.jpg":"480x347","o_23087726_340.jpg":"340x246","o_23087726_220.jpg":"220x159","h_23087726_1280.jpg":"1280x854","h_23087726_1024.jpg":"1024x683","h_23087726_640.jpg":"640x427","h_23087726_480.jpg":"480x320","h_23087726_340.jpg":"340x227","h_23087726_220.jpg":"220x147","pp_23087726_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087726_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087726_640.jpg":"640x814","pp_23087726_480.jpg":"480x611","pp_23087726_340.jpg":"340x432","pp_23087726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23105196_1920.jpg":"1920x1080","k_23105196_1280.jpg":"1280x1280","k_23105196_1024.jpg":"1024x1024","k_23105196_640.jpg":"640x640","k_23105196_480.jpg":"480x480","k_23105196_340.jpg":"340x340","k_23105196_220.jpg":"220x220","o_23105196_1280.jpg":"1280x1706","o_23105196_1024.jpg":"1024x1365","o_23105196_640.jpg":"640x853","o_23105196_480.jpg":"480x640","o_23105196_340.jpg":"340x453","o_23105196_220.jpg":"220x293","h_23105196_1280.jpg":"1280x854","h_23105196_1024.jpg":"1024x683","h_23105196_640.jpg":"640x427","h_23105196_480.jpg":"480x320","h_23105196_340.jpg":"340x227","h_23105196_220.jpg":"220x147","pp_23105196_1280.jpg":"1280x1628","pp_23105196_1024.jpg":"1024x1303","pp_23105196_640.jpg":"640x814","pp_23105196_480.jpg":"480x611","pp_23105196_340.jpg":"340x432","pp_23105196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23105198_1920.jpg":"1920x1080","k_23105198_1280.jpg":"1280x1280","k_23105198_1024.jpg":"1024x1024","k_23105198_640.jpg":"640x640","k_23105198_480.jpg":"480x480","k_23105198_340.jpg":"340x340","k_23105198_220.jpg":"220x220","o_23105198_1280.jpg":"1280x960","o_23105198_1024.jpg":"1024x768","o_23105198_640.jpg":"640x480","o_23105198_480.jpg":"480x360","o_23105198_340.jpg":"340x255","o_23105198_220.jpg":"220x165","h_23105198_1280.jpg":"1280x854","h_23105198_1024.jpg":"1024x683","h_23105198_640.jpg":"640x427","h_23105198_480.jpg":"480x320","h_23105198_340.jpg":"340x227","h_23105198_220.jpg":"220x147","pp_23105198_1280.jpg":"1280x1628","pp_23105198_1024.jpg":"1024x1303","pp_23105198_640.jpg":"640x814","pp_23105198_480.jpg":"480x611","pp_23105198_340.jpg":"340x432","pp_23105198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_23105202_1920.jpg":"1920x1080","k_23105202_1280.jpg":"1280x1280","k_23105202_1024.jpg":"1024x1024","k_23105202_640.jpg":"640x640","k_23105202_480.jpg":"480x480","k_23105202_340.jpg":"340x340","k_23105202_220.jpg":"220x220","o_23105202_1280.jpg":"1280x720","o_23105202_1024.jpg":"1024x576","o_23105202_640.jpg":"640x360","o_23105202_480.jpg":"480x270","o_23105202_340.jpg":"340x191","o_23105202_220.jpg":"220x123","h_23105202_1280.jpg":"1280x854","h_23105202_1024.jpg":"1024x683","h_23105202_640.jpg":"640x427","h_23105202_480.jpg":"480x320","h_23105202_340.jpg":"340x227","h_23105202_220.jpg":"220x147","pp_23105202_1280.jpg":"1280x1628","pp_23105202_1024.jpg":"1024x1303","pp_23105202_640.jpg":"640x814","pp_23105202_480.jpg":"480x611","pp_23105202_340.jpg":"340x432","pp_23105202_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7437734 Threads: 9 Questions: 1532711501 Slow queries: 4660120 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110707845 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/ruta-uokolo-visa-korak-po-korak-ova-je-plovidba-skriveno-blago-za-morske-vukove-nedovoljno-iskusnima-je-ne-preporucujemo-1226942 [printLink] => /om/nautika/ruta-uokolo-visa-korak-po-korak-ova-je-plovidba-skriveno-blago-za-morske-vukove-nedovoljno-iskusnima-je-ne-preporucujemo-1226942?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 691812 [name] => vis đita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-23 18:13:10 [main_article_id] => 0 [alias] => vis-dita [link] => /tag/vis-dita ) [3] => stdClass Object ( [id] => 691813 [name] => krstarenje vis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-23 18:13:10 [main_article_id] => 0 [alias] => krstarenje-vis [link] => /tag/krstarenje-vis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ruta uokolo Visa, korak po korak: ova je plovidba skriveno blago za morske vukove, nedovoljno iskusnima je ne preporučujemo! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23105194.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Stončica spada među najljepše uvale

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23105194.jpg [title] =>

Stončica spada među najljepše uvale

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23087418.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23087422.jpg [title] =>

Sidrište između Malog i Velog Budikovca

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23087424.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23087426.jpg [title] =>

Luka Komiža

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23087432.jpg [title] =>

Vezovi uz višku rivu - oprez, ponekad su nesigurni!

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23087434.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23087436.jpg [title] =>

Panorama viške luke

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23087438.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23087440.jpg [title] =>

Glavna lučica viške jugoistočne obale: Rukavac

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23087726.jpg [title] =>

Hrid Pločica ispred Milne: proći je treba s E strane!

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23105196.jpg [title] =>

Vojne špilje su viška atrakcija

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23105198.jpg [title] =>

U Smokovoj je raj za djecu

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/12/23105202.jpg [title] =>

Niske hridi je lako previdjeti

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otok Vis je tako zanimljiv da mu ovu rutu posvećujemo gotovo u cijelosti. Tako će prvo i posljednje noćenje bit tek usputni zastanci, kako bi se ravnomjernije raspodijelile plovidbe do Visa i nazad.

Još jednom valja ponoviti: Vis je pučinski otok, more koje ga okružuje zna pokazati svoju zlu narav na dramatičniji način nego unutrašnja mora srednjojadranskih kanala. Zato nedovoljno iskusnim posadama Vis ne preporučujemo, baš kao niti Lastovo ili vanjsku stranu Korčule.

Luke i marine iz kojih predlažemo početak ove rute naširoko su raspoređene, od Trogirskog zaljeva pa sve do hvarske Vrboske; razumije se da će zato za prvo noćenje (i posljednje, u povratku) svatko izabrati mjesto koje mu najbolje odgovara.

Za polazak iz marina Agane, Segeta ili Trogira predlažemo neko od sidrišta ili luka Drvenika Velog ili W dijela Šolte. Uz polazak splitskih lučica i marina prva etapa može biti u Nečujmu i Rogaču na Šolti, ili pak u bračkim Bobovišćima, Milni, Lučicama. Iz Splita se može razmisliti i o većem skoku, ravno do Paklinskih otoka ili grada Hvara. Dakle, prvoga dana izbor je širok i ovisit će o više čimbenika.

U smjeru kazaljke

Vis ćemo sljedećih dana obilaziti u smjeru kazaljke na satu. Moglo bi i obrnuto, ali tada bi maestral vjerojatno žešće tukao u provu; južna obala otoka je bolje zaštićena od jakih popodnevnih maestrala, dok će etapu od Komiže do Visa biti lakše savladati s jakim vjetrom u pola krme. Upravo zato predlažemo početak viške pustolovine uz istočnu obalu otoka, a završetak uokolo Visa u samom gradu Visu.

Rukavac je tek jedna od nekoliko lijepih destinacija na E-SE strani otoka. Tu su još: Milna (viška, dakako), Budikovci, uvale Zaglav, Srebarna, Ruda, Vela i Mala Travna – sve na potezu od tri-četiri milje. Nema tu luksuza i turističkoga sjaja, sve što Vis i njegovi otočići nude jednostavno je i skromno. Nema niti opuštanja za posadu, jer sva su ta sidrišta razmjerno otvorena, sve je nekako robinzonski – a to je nešto što se sve rjeđe nalazi na Jadranu.

Prva mogućnost sidrenja koju opisujemo pripada zapravo N strani otoka; uvala Stončica neposredno je W od istoimenoga rta, na kojemu se ponosno uzdiže jedan od najsnažnijih jadranskih svjetionika s dometom svjetla čak 30 milja, sagrađen 1865. godine. Uvala je duboka gotovo kilometar, sve uža prema kraju i okružena gustom šumom.

Pored šljunčane plaže u njezinu dnu nalazi se restoran s bovama za jahte. Uvala je zanimljiva i po tome što se u njoj još uvijek povremeno, ali uglavnom izvan turističke sezone, može vidjeti osobit tradicionalan način ribolova: potezanjem mreže duž obje obale sve dublje prema plaži. U tu svrhu po obalnim su stijenama usađeni stupovi-potpornji za mrežu. Stončica je odlično zaštićena od svih vjetrova, osim od jače bure.

Uvala Smokova Vela nalazi se pola milje SE od rta Stončica. Hrid Pločicu (sjeverniju od dvije) svakako zaobiđite s E strane. U dnu Smokove je lijepa, osamljena pješčana plaža. Na dubini od svega dva metra uz obalu E kraka uvale, stotinjak metara od plaže, potopljeno je krilo aviona iz 2. svjetskog rata. Ipak, ovdje nije sigurno noćiti, osobito ako nemate iskustva.

---

image

U Smokovoj je raj za djecu

---

Opasne hridi i pličine

Istočnom stranom Visa, pod strmim stijenama, put vodi prema jugu i zavlači se u navigacijski sve zahtjevnije vode. Od Vele Smokove treba ploviti između Visa i izduženog otoka nazvana Greben. Hridi Pupak i Zuberka treba ostaviti lijevo. Poneki nerođeni otočić uzdiže se gotovo do površine, no svi su oni dublji od 5 metara.

Osobito pripazite na nisku hrid Pločicu mrke boje (južniju od one prve), označenu na S kraju crno-žutim stupom s dva stošca na vrhu, okrenutima bazom na bazu (kardinalna oznaka opasnosti koju valja obići ploveći u njezinom E kvadrantu – dakle, ostavite je po lijevom boku!). Sad se pred vama pojavio otok Budikovac Veli (neki kažu: Budihovac), a desno je naselje Milna.

Veli i Mali Budikovac zatvaraju malu i plitku lagunu u kojoj je boja mora zbog pješčanog dna tirkiznoplava. Ovdje mnogi zastaju na sidru. Na Velom Budikovcu je lijepa šljunčana plaža, iznad nje jedna kuća i, na niskoj prevlaci, vinograd.

Važno je da se u lagunu može samo s južne strane; nikako ne krećite prema njoj sjevernim prolazom koji je varka – tu je dubina ispod jednog metra, a ispriječila se i opasna hrid Sanak! U plovidbi oko Budikovaca osobito pazite na nedaleku pličinu Pokrivenu, oko 300 m ENE od Velog Budikovca.

---

image

Sidrište između Malog i Velog Budikovca

------
image
---

A pri ulasku u lagunu s juga, ako vam brod gazi više od 2 metra, nemojte se zavlačiti dublje od visine S rta Malog Budikovca; dalje je dubina tek malo preko 2 metra, a prema spomenutim hridima u N prolazu pada na metar i manje! Ulazeći, držite se bliže Malom Budikovcu, prema Velom se plitko dno, ispod 2 metra, pruža dalje od obale.

Ovdje je uputno noćiti samo po pouzdano mirnom vremenu. Veli Budikovac će pružiti zaštitu od mogućeg umjerenog noćnog burina, ali najava juga znak je da treba potražiti sigurnije sidrište u nekoj od uvala S obale Visa (Srebarna, Vela ili Mala Travna). Bolje je od juga zaštićena čak i uvalica na N strani Budikovca Velog.

Preko puta Budikovaca na Visu su lijepe uvale s pješčanim plažama ispod naselja Milna i Zaglav. Obje su idealne za zastanak na sidru i kupanje, pa čak i za noćenje na sidru ako je vrijeme stabilno. Pripazite, plitko dno proteže se čak stotinjak metara ispred plaža! Osobito je lijepa ona u uvali Zaglav (ili Zoglov, kako je izgovaraju Višani), čiji je pijesak izrazito svijetao, a tu je i jednostavan restoran koji nudi dobru hranu i zasjenjenu terasu s lijepim pogledom na uvalu.

---

image

Hrid Pločica ispred Milne: proći je treba s E strane!

---

Šarm Rukavca

Između svih uvala i sidrišta SE obale Visa Rukavac se ipak izdvaja razmjerno najboljom zaštitom – osim ako puše iz E-SE (levant-jugo), iako ga otočić Ravnik i tada donekle štiti. Odlikuje ga poseban šarm, tu još vlada duh skromne ribarske lučice. Ukratko, u Rukavcu doista možete otkriti djelić onog reklamnog slogana o Jadranu kakav je nekoć bio.

---

image

Glavna lučica viške jugoistočne obale: Rukavac

---

Usto, na neki način osamu na kraju svijeta, na rubu beskrajnoga mora, a to se danas može osjetiti još malo gdje (možda još na Premudi, Lastovu...). No, da ovdje ipak nije sve tako divlje ubrzo će vas uvjeriti miris dobre kave iz kafića uz molić, ili ribe iz restorana nad uvalom, odakle se pruža lijep pogled na usidrene brodove.

Lučica se dijeli u dva kraka. Onaj prema NW mještani nazivaju Starim Rukavcem, za razliku od Novog Rukavca. U Starom postoji ljeti nekoliko plutača koje se nažalost brzo popune – treba imati sreće pa ih se dohvatiti.​

Nevelik, uzak mol na jezičku što strši u more između dva kraka uvale služi za privez ribarskim brodovima. Dovoljno je dubine samo uz SW stranu mola, sa suprotne je strane vrlo opasna hridinasta pličina, a pored nje i nekoliko većih hridi.

Najviše brodica i jahta sidri u Novom Rukavcu ispred plaže zvane Tepluš, te pod N obalom uvale prema rtu Gnjila. Treba računati s mjestimičnim lošim držanjem sidra.

Pješčano dno uvale prošarano je, naime, nakupinama vrlo guste morske trave, pa ako sidro upadne u nju moglo bi proklizati; zato ga je uputno pažljivo spustiti na svijetle, pješčane dijelove dna. Svakako računajte na promjenu smjera vjetra; pred jutro može do Visa stići svježa bura sve tamo od kopna (iz ENE) ili pak burin s viških bila (iz NW).

Zelena špilja na Ravniku

Jedva pola milje ispred Rukavca, na S strani otočića Ravnika, zanimljiva je Zelena špilja. Cijeli je Vis zapravo, a s njim i Biševo, prepun špilja – onih u unutrašnjosti otoka (najpoznatija je takozvana Titova špilja, onih u dubljem podmorju, te onih nautičarima najpristupačnijih, tik do površine mora.

---

image
---

Modra špilja na Biševu svakako je ljepša i poznatija, ali i Zelena je vrijedna posjeta. More je ispred ulaza vrlo duboko i ne može se sidriti, ali za mirna vremena dio posade lako može održavati brod na mjestu dok drugi razgledavaju špilju. Najbolje je doći prijepodne, tada se kroz pukotinu na svodu probija sunce dajući moru magičnu zelenu bolju.

Unutar špilje smije se samo veslati. Na očuvanje unutrašnjosti od bilo kakvih otpadaka i oštećenja ne treba ni podsjećati – Zelena je špilja proglašena zaštićenim krajolikom RH. Zanimljivo je da su se u Drugom svjetskom ratu ovdje skrivali engleski torpedni čamci.

Zapadno od rta Polivalo, uzduž južne obale otoka, niz je lijepih uvala. Prve dvije, Srebrna i Ruda, ljeti su pune kupača, a nad njima su vikendice. Iduća, Vela Travna, najbolje od svih štiti od juga, ipak ne onog prejakog (također razmjerno dobra po jugu, usto još šumovitija, je Taleška Vela, oko 1,3 milje zapadnije).

Nakon Vele Travne slijedi Mala Travna (u osobitom viškom dijalektu: Molo Trovna). Tu je usidrena željezna plutača. U jednoj od kuća nad uvalom živi pjesnik i ekologist Senko Karuza.

Ako ujutro obilazite rt Polivalo, odvojite malo vremena za skretanje u barem neku od južnih viških uvala, recimo netom opisanu Malu Travnu ili Stinivu. Stiniva je najpoznatija viška uvala i to zbog svoga iznimna oblika. S otvorenog se mora teško zapaža njezin čar, lako ju je i promašiti – ali kad se dovoljno približite, kroz jedva pet metra širok procjep ugledat ćete njezin skriveni dio stiješnjen između visokih stijena.

Unutarnji dio uvale proširuje se u neveliko jezerce sa šljunkovitom plažicom i jednom kućom u kojoj je ljeti skroman restoran. Stiniva je uistinu jedinstvena i vrijedi je makar nakratko posjetiti. Nažalost, ljeti tu zna biti previše ljudi i brodica, jer do nje postoje dnevni brodski izleti iz Komiže, a tu zastaju i veća plovila na turističkim rutama.

Usto, ispred uskoga procjepa dubine su velike – manje od 20 metara dubine samo je tik pod stijenama, pa nije uputno ostavljati brod na sidru bez nadzora. U unutrašnji dio uvale ne smije se uploviti jer Stiniva je, kao i Zelena špilja, pod zaštitom države i ima status zaštićenoga krajolika.

Izbor etape

Nakon noćenja, slijedi odluka kojom etapom nastaviti, pri čemu treba reći da su u obje varijante uključeni Komiža i Biševo, ali različitim redoslijedom. Što god odlučili, etapa će biti podjednako duga – od Rukavca do Modre špilje na Biševu malo je više od 9 milja, od Rukavca do Komiže tek milju više.

---

image

Luka Komiža

---

Ako je odluka posjet Modroj špilji već danas, trebat će krenuti nešto ranije, jer čudesni svjetlosni efekti u špilji najljepši su između 10 i 12 sati (a tada se pred ulazom okupi povelik broj brodica, pa će biti čekanja!). Nakon što svi članovi posade obiđu Modru špilju (što može potrajati), već će se dizati maestral, a tada će se nuditi novi izbor: otploviti u Komižu, do koje je 5 milja, ili pak nakratko izdržati valove maestrala u provu pa obići oko Biševa (s juga ili sjevera) i zanoćiti u lijepoj uvali na W obali otoka koja je na kartama imenovana Biševskom lukom (lokalni naziv uvale, češći i među nautičarima, je Porat). Od Modre špilje do tamo je oko 3 ili 4 milje. Komiža će prema toj varijanti ostati za sutra, s mogućim popodnevni izletom u unutrašnjost Visa.

Ako pak odlučite prvo zaploviti u Komižu, Biševo ostaje za sutra, a na izlet u unutrašnjost možete poći isti dan popodne. Modru špilju možete posjetiti ujutro izletničkom prugom i vratiti se u Komižu već oko 14 sati (svakoga jutra više takvih izleta kreće iz Komiže, cijena po osobi, s ulaskom u špilju, iznosi u prosjeku 200-250 kuna.)

Ova varijanta bit će primjerena ako vas zatekne loše vrijeme, tada ste sigurniji u Komiži, a brigu o valjanju na valovima pred Modrom špiljom možete prepustiti kapetanu izletničke brodice.

Komiža i njezine legende

Nekoć najveće mjesto na otoku, Komiža je svoju povijest gradi na ribi i preradi ribe. Danas je Komiža ugodno turističko mjesto, ljeti prepuno turista. I luka je tada, naravno, gotovo zatrpana jahtama koje ovamo rado dolaze, iako zaštita od vjetrova i valova iz SW-W nije osobita – točnije vrlo je loša. Najgore što vam se može desiti je svakako nevera iz W. Stoga će oprezan skiper za cijelo vrijeme boravka u Komiži pažljivo pratiti prognozu vremena i pogledavati u nebo...

Uz unutrašnju stranu lukobrana postavljeno je tridesetak muringa te priključci za vodu i struju. Ovdje su plovila zaštićena od većine vjetrova, ali za zapadnjaka more može biti nemirno, a za iznenadnog lebića ili garbinade (iz SW-W) i opasno! Ako imate sreće možete naletjeti i na poneko slobodno mjesto za vez uz dio rive E od lukobrana.

Sidriti se može usred luke (tu ima i plutača za privez). Ljeti, kad je luka popunjena, sidri se i SW od luke ili izvan luke prema N i W, ali za bure ili zapadnih vjetrova nigdje izvan zaštite lukobrana nije sigurno. Usto, zbog guste morske trave po dnu, sidro na mnogim mjestima slabo drži. Privezima s murinzima i označenim sidrištima upravlja tvrtka Nautički centar Komiža. Izvan luke nemojte se približavati obali zaljeva, jer tamo se posvuda kriju slabo vidljive hridi.

Komiža je lijep gradić, sigurno ćete je pamtiti i rado se vraćati u nju. Uzduž cijele istočne obale komiškog zaljeva nižu se šljunkovite plaže s izvorima pitke vode (zbog toga more tu zna biti hladnije). U dnu zaljeva, pod visokim brdom Hum, stislo se naselje, a nad njim, iz zelenila čempresa i brižljivo njegovanih vinograda, stražari crkva sv. Nikole, zvana Muster.

Lijepa je šetnja najdužom gradskom ulicom, od luke sve do plaže nazvanoj Gusarica. Ime je dobila prema crkvici Gospe Gusarice posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji, koja pak ime duguje legendi prema kojoj su gusari prilikom upada u Komižu iz crkve ukrali i Gospin drveni kip. (Nije im se isplatilo: legenda kaže da im je brod nakon nekoliko dana stradao u oluji, a kip je doplutao na plažu ispred crkve.)

Najviša zgrada je Komuna, nekoć gradska kuća i obrambeni toranj, a danas sjedište izvanredno zanimljivog Ribarskog muzeja. U njemu možete vidjeti repliku komiške gajete falkuše, stare ribarske alate i mreže, ostatke komiške industrijske povijesti poput strojeva i proizvoda nekadašnjih tvornica konzervirane ribe i još mnogo toga.

Uzduž gradske obale nanizalo se više dobrih restorana i konoba. Najpoznatije komiške delicije su one od najkvalitetnijih riba i rakova, ali mnogi će na prvo mjesto staviti jedno posve jednostavno, narodno jelo: komišku pogaču. Nastala je još davno kao, u osnovi, jelo siromašnih (baš kao i pizza u Italiji): u jednostavno tijesto od brašna, kvasca i vode umotani su rajčica, luk i slane srdele i sve je zapečeno u krušnoj peći. Ukusno, jednostavno i - domaće.

Pokraj Isse

Komiža je mlađa od grada Visa, pa je njezino ime, prema nekima, nastalo od izraza Com Issa, što bi doslovno značilo: mjesto pokraj Isse, antičkog naselja na mjestu današnjega Visa. Prvi povijesni spomen Komiže potječe iz 1145. godine kada ju darovnica zadarskog kneza Petra imenuje Val Comeza. Danas upravo to staro ime nosi prva obnovljena falkuša iz 1997. godine.

Pod vladavinom Venecije Komiža se ubrzano razvijala kao središte ribarstva na ovom dijelu Jadrana. Za austrougarske vlasti sagrađen je veliki lukobran i uređena luka, a onda je 20. stoljeće donijelo naglo nazadovanje; prvo su dobar dio Sredozemlja napale kobne bolesti vinove loze, filoksera i peronospora, što je mnoge otjeralo u ekonomsku emigraciju.

---

image

Niske hridi je lako previdjeti

---

Zatim su oba velika svjetska rata još jednom umanjili broj stanovnika na otoku. Teška vremena odvela su tisuće Višana i Komižana širom svijeta u potrazi za boljim životom. I druga polovica prošloga stoljeća donijela je nazadovanje. U vrijeme Jugoslavije čitav je otok bio vojna zona bivše zatvorena za strance i turiste, što je potrajalo sve do 1992.

No, vratimo se u sadašnjost. Posjetiti Modru špilju može se i vlastitim brodom, a najveća je prednost te opcije da nakon toga nastavite nekom svojom rutom – do uvala na drugoj strani Biševa, na primjer. No, u vrijeme ljetnih gužvi ispred ulaza je prava ludnica od plovila koja nemaju gdje sidriti, pa se na uskom prostoru vrte amo-tamo.

Uostalom kako god došli, platit ćete. Komižani čvrsto drže u rukama taj biznis, barem dok ne mine ljetni stampedo turista svih vrsta. Zato je posjeta Modroj špilji u proljeće ili ujesen daleko ugodniji i mirniji doživljaj, jedino što je tada sunce niže pa su svjetlosni efekti nešto slabiji. A tada možda neće biti ni čamčića s prodavačem ulaznica...

Otoci s 26 špilja

Vis i Biševo su, spomenusmo već, otoci špilja - ima ih na njima čak 26, najpoznatije biševske su Modra i Medvidina. Turisti, rekosmo, masovno hrle u Modru špilju, a Medvidina (Medviđa) je znatno manje posjećivana, do nje ne voze komiški barkarjoli. Nalazi se nedaleko rta Biskup, na južnom kraju otoka.

Visoka je i malo ukošena pa u nju – barem u prvi njezin dio – pažljivo mogu ući čak i manje jedrilice! Unutrašnji, uži i tamniji dio krije malu tajnu: podvodnim je otvorom povezan s još dubljom špiljom u kojoj je žalo na kojemu je obitavala morska medvjedica, vrsta sredozemnog tuljana.

Narod ga je, u komiškom dijalektu, nazivao Morski medvid ili Morski covik, dok mu je latinsko ime Monachus monachus, u prijevodu: redovnik. Danas covika ovdje više nema - tog neprijatelja ribara, grabežljivca koji se rado zalijetao u pune mreže, ribari su što otjerali, što nemilice pobili još prije osamdesetak godina – s današnjega gledišta svakako neoprostiv grijeh i barbarizam, ali u doba teškoga preživljavanja od ribolova i prerade riba na to se nije tako gledalo.

Modra špilja nalazi se pod N rtom uvale Balun. Godine 1884. opisao ju je i naslikao barun Eugen von Ransonet. Na njegov prijedlog probijen je malen otvor na razini mora (širok otprilike 2,5 metra, visok tek 1,5 metar), čime je špilja postala svima dostupna. Kroz otvor mogu ući samo manji čamci s najviše 5-6 osoba, pri čemu treba gotovo leći na palubu i rukama se odmicati od stijena.

Dubine su ispred špilje prevelike za sigurno sidrenje, osim vrlo blizu stijena. I ovdje će zato, kao i pred Zelenom špiljom na Ravniku, najbolje biti rasporediti posadu na način da dio uđe u špilju, dio ostane na brodu, a onda se zamijene.

Čarolija svjetlosti u špilji nastaje prodiranjem sunčeve svjetlosti kroz podvodni otvor s istočne strane. Odbijena od bijeloga dna, ona cijeloj unutrašnjosti daje magičan plavkasti odsjaj. Sve podmorske stijene u špili postaju srebrnaste, baš kao i tijela plivača – plivanje u špilji je nezaboravan doživljaj. Intenzitet efekta znatno ovisi o kutu pod kojim zrake sunca upadaju kroz podmorski prozor; a najizraženiji je sat prije podneva. Promjer špilje je oko 25 metara, visina 15, a dubina do 20 metara. Modra špilja je zaštićeni spomenik prirode od 1951. godine.

Porat, Salbunara, Polje...

Ako od Modre špilje zaplovite uokolo Biševa sjevernom rutom, nakon što obiđete hrid Točac (između nje i Biševa je hridinasto i plitko!) prvo nailazite na lučicu i naselje Mezoporat. Nekoliko kućica, žalo i betonski pristan. Od ujutro do dva-tri poslijepodne ovdje je sve puno brodica što dovoze turiste i prekrcavaju ih u manje čamce koji potom nestaju iza rta Balun u smjeru špilje. Nakon toga nastupi blaženi mir.

Ipak, oprez: Mezoporat je otvoren na buru, a i po jugu je nemirno. Dalje prema rtu Pernikoza obala je strma, dubine uz nju velike. Neposredno ispred Pernikoze izbočena je još jedna hrid, nju naravno obiđite sa N strane. Odmah potom pogled se otvara na izvanredno efektne visoke stijene nad morem – ukoso su razlomljene pa nalikuju nekim golemim knjigama na polici, zato ih i zovu Libri (knjige).

---

image

Vojne špilje su viška atrakcija

---

Još malo i eto vas pred Salbunarom, prvom od dvije lijepe uvale na W obali otoka. Salbunara (salbun=pijesak) završava lijepom pješčanom plažicom nad kojom se stislo nekoliko kuća, naselje Donja Salbunara (Gornja je nešto više uzbrdo). Godinama se ovdje izvlačio pijesak za gradnju kuća u Komiži. Uvalu okružuju stari borovi i visoke aloje iz kojih uvijek strši nekoliko velikih, živopisnih cvjetova.

Na južnoj strani uvale poduzetni moderni Robinzoni iz udruge Mali zeleni & Biševo sagradili su nekoliko jednostavnih zakloništa od kamena, drva i platna s ležajevima, skromnim ekološkim sanitarijama, visećim ili samostojećim ležaljkama, strujom što daju vjetrenjače...

Salbunara je, nažalost, posve otvorena na zapad, pa je popodne, kad se raspuše maestral, ovdje opasno sidriti. Zato je pogled iz uvale maestralan: beskrajno more, daleki pučinski otok Svetac i vulkanska hrid Brusnik, ujutro poslije bure ponekad i visoki Monte Gargano prijeko u Italiji. I predivni zalasci sunca.

Još malo dalje u Biševo se uvlači Porat, na kartama najčešće nazvan Biševskom lukom. Tu je gužva veća. U Porat brodicama stižu mnogi komiški turisti na kupanje, usred uvale na malom prostoru sidri ljeti dvadesetak i više jahta.

Ipak, najvećim dijelom one odlaze rano popodne, jer i ovdje je maestral neugodan. Kanite li tu noćiti, najprije se u restoranu barbe Tomića ili u plažnom ugostiteljskom objektu Jakše Vitaljića raspitajte kakvo se vrijeme očekuje, oni će vam rado predložiti najbolji način vezivanja.

Ako pak od Modre špilje odlučite oploviti Biševo s južne strane, proći ćete nedaleko Medviđe (Medvidine) špilje. Još malo južnije je pripazite na hridi Kanik i Galijola. Na samom rtu Galijola zanimljiv je fenomen: vrh rta kao da se odlomio te se otvorio uzak morski procjep.

Duž W obale, prema Portu i Salbunari, plovit ćete pokraj nekoliko ljupkih osamljenih plažica. Pripazite ako im se kanite približiti, ispred nekih se kriju slabo uočljive hridi. Mislite i na to da je cijela W obala posve otvorena i opasna po maestralu, tramuntani i buri te SW i S vjetrovima. O mogućoj neveri da i ne govorimo!

Tamna hrid u prolazu

Nakon Biševa i Komiže valja zaploviti put Visa, glavne otočke luke. Prvo će trebati oploviti Barjake, NW rt Visa. Ispred rta dva su otočića, Veli i Mali Barjak. Nikako se nemojte zavlačiti u prolaze između njih. Dubine tu ima, ali ne treba riskirati, iako ćete možda vidjeti da drugi, osobito domaći ljudi, plove prolazima. Pa i može se; između rta i Velog Barjaka dubina po sredini je 8 metara, između Velog i Malog Barjaka mnogo veća.

---

image

Vezovi uz višku rivu - oprez, ponekad su nesigurni!

------
image
---

Razlozi zašto ih je ipak bolje obići su ovi: u plićem prolazu, gotovo po sredini, ispružila se tamna hrid; u drugom prolazu, opet uz Veli, također je nekoliko hridi i neupadljivih grebena tik nad površinom mora; slično je i uokolo Malog Barjaka (na kojemu je svjetionik – B Bl 3s 8M); konačno, u prolazima su česte pojačane morske struje, a i valovi u ovim vodama znaju biti neugodni pa može doći do zanošenja plovila... Ukratko, okanite se tih muka i obiđite!

Nakon Barjaka zaplovit ćete u E kursu uz sjevernu obalu Visa. Do ulaza u zaljev luke Vis ima oko 7 milja. Obala je ovdje je visoka i strma, stijene se gotovo okomito obrušavaju u more, dubine su tik uz njih vrlo velike. Lijepa slika, ali upravo ovaj dio viške obale krije i zamku: vrlo često je plovidba blizu stijena loš izbor zbog križanog mora.

A za bure tu zna biti neizdrživo i nadasve opasno! Bura (koja često uz velike valove pristiže iz smjera Šibenika, iz NNW) odbija se od stijena i diže vrlo uzburkano more. Zato je, ako nije utiha, najbolje ploviti crtom barem milju od ove obale.

Ipak, i na tom dijelu viške obale ima zanimljivih uvalica na pola puta između rta Barjaci i viške luke, a u svakoj je po nekoliko kuća i vikendica. Uvala Oključna lučica je istoimenog naselja što se stislo na stijenama iznad obale. Pruža dobru zaštitu samo od juga; maestral zavrće u nju i stvara nemirno more.

---

image
---

Neposredno E od Oključne je trokraki zaljev kojeg čine uvale Gradac, Slatina i Tiha. U dnu su im šljunčana žala, dno je pješčano, boja mora prekrasna. Tiha je odlično zaštićena od maestrala. Ipak, oprez: nijedna od njih nije sigurna po buri.

Još malo i pred pramcem otvorit će se prostran zaljev, na kartama imenovan Lukom Vis jer pruža najbolju zaštitu na otoku, pa i za velike brodove. Ipak, dojam zaštićenosti je varav, ta je luka daleko od idealne....

Grad i luka Vis

U smjeru plovidbe koji opisujemo prva najava viške luke je rt Nova Pošta. Oko 350 metara od rta, u smjeru ENE, opasne su hridi Volići. Zato obiđite rt na udaljenosti od stotinjak metara, ne više, imajući na umu da se prema jugu od Volića prostire široka pličina. Odmah potom desno se otvara Luka Rogačić, razvedeno sidrište koje je nekoć bilo vojna zona, a danas je dostupno svima.

Rogačić je, odmah treba reći, najsigurniji dio viške luke. No kako je razmjerno daleko od grada, nautičari radije hrle dublje u zaljev. Sidrište Rogačić sastoji se od duboko uvučene uvale Parja – idealne po buri i maestralu – te uvale Rogačić, mirnije po jugu, ali otvorenije na buru.

Nasipavanjem prolaza do hridi Školjić poboljšana je zaštita od bure. Nasuprot uvale Rogačić u stijenu je ukopan zaklon za vojne brodove, danas napušten, a istočno od njega mali je betonski pristan. Dno je muljevito, djelomično prekriveno travom. Cestom do grada nema ni pola sata hoda. Na brdima iznad susjednih uvala Vele i Male Svitnje engleske su tvrđave George iz 1812. (Višani je nazivaju i Fortica), te ruševina kule Bentich (nazvane i Terjun).

U nastavku plovidbe valja proći između obale Visa i otoka Hosta. Tu je dubine na pretek. Pred vama se otvara pogled prema dnu zaljeva i gradu.

Ulaskom u lučki zaljev treba računati na pojačan promet manjih i većih plovila, pa je najbolje držati se desne strane plovnog puta. S lijeve strane je poluotočić Sveti Juraj, a na njemu je velika žućkasta zgrada utopljena u zelenilo, poznata kao Češka vila (1923. kupio ju je jedan češki sindikat i prenamijenio u odmaralište).

---

image

Panorama viške luke

---

Još malo dublje u zaljevu po desnom se boku otvara uvala Stonca. U njoj je sada vrlo dobro sidrište s bovama, neugodno jedino po jugu koje se prebacuje preko otoka te puše iz smjera Kuta prema Stonci, podižući preko zaljeva neugodne kratke valove. Malim koljenastim molom na N strani služe se ribari.

Nakon Stonce desno je velika zgrada hotela, a nešto dalje je nizak poluotok Prirovo. Na njemu je franjevački samostan, podignut u 16. stoljeću.

Uz Prirovo konačno stižemo u luku grada Visa. U SW kutu luke je mol za putničke brodove, a desno od njega, pod Prirovom, dobro je sidrište s bovama te, na obali, crpka za gorivo (uz crpku je dubina 2,5 m; crpka radi dvokratno, nedjeljom i praznikom samo ujutro).

Nautički gledano, ovo sidrište je najbolje, no za uhvatiti slobodno mjesto pod Prirovom trebalo bi dakle doploviti što ranije tijekom dana. Ipak, najveći dio nautičara ne obazire se na sidrište pod Prirovom, već se radije želi smjestiti onako gospodski, na neki od šezdesetak muringa uzduž južne rive.

Tu su struja i voda, toaletni prostor (u jednoj od stražnjih uličica), da i ne spominjemo atraktivnost rive i uronjenost u večernji puls grada, brojne okolne restorane, konobe i kafiće. Jasno je da je taj vez i najskuplji. Svim vezovima u viškoj luci (pa i onima u Kutu) upravlja tvrtka Gradina Vis.

Radost, šušur i mane

Eh, viška riva... Uza sve radosti i šušur koji pruža, ima ona i ne baš zanemarive mane. Prvi problem je djelomična otvorenost na buru. Poluotok Prirovo donekle štiti samo najzapadnije vezove, sa svih ostalih pogled se lijepo pruža ravno kroz usta zaljeva sve tamo prema Biokovu na kopnu, odakle stiže jedna od jačih jadranskih bura i do Visa razvije velike valove.

Sami mještani uostalom nikad ne koriste ovu rivu za dulji vez, osobito ne zimi – oni dobro poznaju ćudi viških vjetrova! To što ju danas po solidnoj cijeni prodaju ljetnim posjetiteljima, ne mareći za činjenicu da se svake sezone dogodi poneki incident zbog naleta bure, svakako ne oslobađa odgovornosti vas, skipera i kapetana zaduženoga za sigurnost broda i posade...

Drugi problem rive: trajekti. Dolaze i odlaze, od ranog jutra do noći, i prilikom pristajanja se okreću oko svoje osi te naprave gadan rusvaj u luci! Svojim snažnim bočnim propelerima uzgibaju plitko more i bacaju brodove na vezu prema zidanoj obali.

Tu su stradale mnoge krme, krmene stepenice i pasarele (daske za prelaženje na kopno)! Jedino je rješenje: vezati se malo dalje od obale, a pasarelu dosta podići nad rivu. Kada napuštate plovilo na dulje vrijeme, još ga malo udaljite.

Postoji i alternativa: Kut. To je naziv naselja u SE dijelu zaljeva. Kut je ustvari najstariji dio Visa. (Višani će uvijek naglasiti da su Vis i Kut dva odvojena naselja, iako su danas administrativna cjelina.) I u Kutu postoji dio rive prilagođen prihvatu jahta, s murinzima, strujom i vodom. Tu stane oko 45 plovila, a proširenje se nastavlja.

Ovi su vezovi nautički gledano bolji od onih u Visu - po jugu je Kut jedini posve zaštićen dio zaljeva, od bure ga donekle štiti poluotok Sveti Juraj (Češka vila), a maestral se pred zalazak sunca malo jače osjeća. Jedina opasnost ovdje prijeti od tramontane (iz NNW) i od mlade bure koja stiže ovamo s kopna iz smjera Šibenika i Rogoznice.

Mnogima je Kut i najljepši dio Visa. Uske uličice iza rive kriju lijepe kamene kuće; tu je i rodna kuća velikog hrvatskog književnika Ranka Marinkovića. Trg uz rivu krase stare palme, a nedaleko su dva poznata restorana: Vatrica i Pojoda.

Vezali se u Visu ili Kutu, pa čak i u Rogačiću ili Stonci, bit će dovoljno vremena da upoznate grad. A povijest Visa, grada i otoka, burna je i seže u davna vremena. Bio je Vis zanimljiv Ilirima, starim Grcima, Rimljanima, Veneciji, Napuljskom carstvu, Austriji, pa i Turcima. Uz to, Vis je uvijek posebno privlačio ljude od duha, pjesnike i pisce. Hvarski renesansni pjesnici Petar Hektorović, Hanibal Lucić i Marin Gazarović, pa i Splićanin Marko Marulić, ovdje su nalazili rajski mir i nadasve gastronomske i enološke užitke.

Povratak

Koncepcija povratka ovisit će o udaljenosti do marine u koju se treba vratiti. Ako je to Milna, do nje je iz viške luke samo 22 milje, što je lako preploviti u jednom, posljednjem danu. Druge marine nabrojane kao moguća polazišta za ovu rutu ipak su nešto udaljenije, pa će biti ugodnije raspodijeliti to na dva dana.

Onima koji se vraćaju u Split ili u Kaštela naš je prijedlog: šestoga dana dohvatiti neku od bračkih ili šoltanskih uvala i lučica, pa će tako za sedmi, posljednji dan, preostati još samo kratka plovidba preko Splitskog kanala.

---

UPOZORENJE!

Na otvorenome moru prema Visu svi vjetrovi podižu ponekad znatne valove. Iako naizgled sigurne, sve viške luke i uvale opasne su kada zapuše iz smjera prema kojemu su nezaštićene!

---

---

VIS JE BIO POLIS ISSA

Na mjestu današnjega grada Visa cvjetao je starogrčki polis (grad-država) nazvan Issa. Oko 397. godine prije Krista osnovao ga je Dionizije Veliki, moćni vladar iz Sirakuze na Siciliji. Bilo je to prvo urbano naselje s demokratskim uređenjem na području Jadrana. Issa je imala svoj novac, zakone i stroga urbanistička pravila.

Danas se još vide dobro očuvane gradske zidine te nekropole (groblja) Martvilo i Vlaška njiva, a na poluotoku Prirovo, uz franjevački samostan, sačuvani su ostaci terma i antičkoga kazališta koje je moglo primiti 1500 posjetitelja. Zbog strateškog položaja usred Jadrana Issa je bila važna luka onodobne trgovine. Uskoro je i sama počela osnivati svoje kolonije, poput onih u Lumbardi na otoku Korčuli, te na mjestima današnjih Trogira (Tragurion) i Stobreča (Epetion).

Godine 47. prije Krista Issa gubi samostalnost i postaje rimski municipij (grad), ali još nekoliko stoljeća ostaje važno pomorsko i trgovačko središte.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Stončica spada među najljepše uvale



Sidrište između Malog i Velog Budikovca



Luka Komiža


Vezovi uz višku rivu - oprez, ponekad su nesigurni!



Panorama viške luke



Glavna lučica viške jugoistočne obale: Rukavac


Hrid Pločica ispred Milne: proći je treba s E strane!


Vojne špilje su viška atrakcija


U Smokovoj je raj za djecu


Niske hridi je lako previdjeti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/ruta-uokolo-visa-korak-po-korak-ova-je-plovidba-skriveno-blago-za-morske-vukove-nedovoljno-iskusnima-je-ne-preporucujemo-1226942 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=55598191f73104877fc37b4bfbf7cfcddea2f99f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ruta+uokolo+Visa%2C+korak+po+korak%3A+ova+je+plovidba+skriveno+blago+za+morske+vukove%2C+nedovoljno+iskusnima+je+ne+preporu%C4%8Dujemo%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fruta-uokolo-visa-korak-po-korak-ova-je-plovidba-skriveno-blago-za-morske-vukove-nedovoljno-iskusnima-je-ne-preporucujemo-1226942 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fruta-uokolo-visa-korak-po-korak-ova-je-plovidba-skriveno-blago-za-morske-vukove-nedovoljno-iskusnima-je-ne-preporucujemo-1226942 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteRuta uokolo Visa, korak po korak: ova je plovidba skriveno blago za morske vukove, nedovoljno iskusnima je ne preporučujemo!

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
24. rujna 2022. - 12:02

Otok Vis je tako zanimljiv da mu ovu rutu posvećujemo gotovo u cijelosti. Tako će prvo i posljednje noćenje bit tek usputni zastanci, kako bi se ravnomjernije raspodijelile plovidbe do Visa i nazad.

Još jednom valja ponoviti: Vis je pučinski otok, more koje ga okružuje zna pokazati svoju zlu narav na dramatičniji način nego unutrašnja mora srednjojadranskih kanala. Zato nedovoljno iskusnim posadama Vis ne preporučujemo, baš kao niti Lastovo ili vanjsku stranu Korčule.

Luke i marine iz kojih predlažemo početak ove rute naširoko su raspoređene, od Trogirskog zaljeva pa sve do hvarske Vrboske; razumije se da će zato za prvo noćenje (i posljednje, u povratku) svatko izabrati mjesto koje mu najbolje odgovara.

Za polazak iz marina Agane, Segeta ili Trogira predlažemo neko od sid...

12. svibanj 2024 11:17