stdClass Object ( [id] => 1180806 [title] => Ribolov po vodenim stupcima: kako i gdje u morskom plavetnilu pronaći ciljanu lovinu? [alias] => ribolov-po-vodenim-stupcima-kako-i-gdje-u-morskom-plavetnilu-pronaci-ciljanu-lovinu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nije Zemlja bez razloga nazvana Plavim planetom. Više od 70 posto njezine površine prekriveno je oceanima i morima koja čine jedinstvenu životnu zajednicu. U tom obilju plavetnila naše se more, s obzirom na broj vrsta koje ga nastanjuju, smatra bogatijim.

Razlog tomu dobrim je dijelom njegovo bogatstvo planktonom koji osigurava hranu sitnim organizmima, kojih opet ima u dovoljnoj količini da bi se zadovoljili apetiti krupnijih, čime se zatvara ovaj bogati hranidbeni lanac.

Osim toga, zatvorenost i relativno slaba izloženost jakim strujanjima daje životu u Jadranu određenu dozu stabilnosti nužne za sigurnost života i dugoročan boravak.

Naime, jako je važno da se svaka vrsta u potpunosti može snaći u svojem životnom okruženju. To znači da s lakoćom dolazi do hrane, da može lako podnijeti temperaturna i ostala kolebanja, te imati optimalne uvjete za reprodukciju. Naravno, ovo su samo temeljni uvjeti, dok je onih na mikrorazini cijeli niz.

Brojne alohtone vrste svakodnevno ulaze u naše more, ali ih se, upravo zbog neodgovarajućih uvjeta, malo zadrži. Niža temperatura ili pogrešan salinitet najčešći su razlozi tome. No, zato su neke druge vrste prilagodljivije, pa se nakon kratke adaptacije uspješno nasele kao stalni stanovnici Jadrana, čiji broj konstantno raste.

Tako velika raznolikost života u podmorju rezultirala je brojnim, često strogo odvojenim nišama u kojima je svaki pojedini organizam našao svoj položaj, koji je najvećim dijelom uvjetovan ustaljenim i teško izmjenjivim hranidbenim lancem.

---

image

Brancini su lovci u blizini obale

---

FLEKSIBILNE GRANICE

Većina ciklusa koji se u moru odvijaju potaknuti su temeljnim izvorom života na našem planetu, Suncem, a onda i Mjesecom. I premda je Sunce bitno veće od Mjeseca, zbog blizine Mjesec ima znatno veći utjecaj na pokretanje vodenih masa, odnosno izmjenu plime i oseke, koje čine da je more u neprestanom pokretu.

Ta vodena gibanja u kombinaciji s dnevno-noćnim temperaturnim i svjetlosnim oscilacijama rezultirala su najintenzivnijom dinamikom života u priobalnom dijelu mora, od plićaka pa do dubine od tridesetak metara. U tom pojasu život je najintenzivniji, zbog čega većina ribolovaca svoju lovinu i ribolovno zadovoljstvo traže upravo u tom pojasu.

Tu nalazimo ribarima najzanimljivije riblje vrste. Naravno, trideset metara dubine nije čvrsta granica koje se ribari i ribe slijepo drže. Ovisno o godišnjem dobu i ribolovnom pritisku, koji je u posljednje vrijeme itekako bitan čimbenik i pokretač, i koji se već dugo ne može i ne smije ignorirati, riba koja se inače zadržava u tom pojasu često zalazi i na dvostruko veće dubine.

Tako se na pojedinim dijelovima Jadrana fratri mogu naći i na dubini od 90 metara, cipli na 70, a knezovi čak i na 110 metara dubine. Ipak, na sreću, tako velike oscilacije nisu toliko česte. Ribe se uglavnom drže svojih ustaljenih navika, zbog čega im je ponašanje uglavnom predvidivo.

---

image

Kanjci se teško svrstavaju u neku od postojećih kategorija

---

POVRŠINA I SREDNJI SLOJ

Plitko uzobalno more je zbog obilja hrane i zaklona stanište mnogih vrsta brzog metabolizma. Naravno, tek je manji broj vrsta ribolovcima zanimljiv, s tim da je za većinu vrsta potreban posebno konstruiran ribolovni alat, odnosno sistem.

Tako ćemo u srednjem i gornjem sloju posvuda naći špare i ciple, koji se najlakše love plovkom ili odmetima lake konstrukcije. Naravno, uz njih je moguće uloviti i svu silu druge sitnije ribe, pogotovo ako se sistemi spuste bliže dnu, gdje caruju knezovi, pirke, glavoči, slingure i ostala pridnena sitnež.

Brancini su također odabrali uzobalni pojas kao pouzdan izvor hrane u kojem proganjaju i love sve što uspiju stići. U posljednje im je vrijeme sve veća konkurencija strijelka, od koje i sami, premda tipični predatori, nisu posve sigurni. Glavni alat za lov ova dva predatora je laka panula ili pak u lovu s obale popularni spinning.

Tek malo dalje, ali još uvijek u dometu obalnih ribolovaca, krstare ušate, koje će kao ribe jata i tipični prehrambeni oportunisti halapljivo progutati apsolutno sve što im se učini jestivim. Ipak, temeljna im je hrana sitna riba, baš kao i iglicama, koje će bez oklijevanja agresivno nasrnuti na svaki organizam manji od sebe.

---

image

Ovčice preferiraju pješčano-muljevita dna

---

No, iglice su i same na meti svih morskih predatora, pa tako i nas ribolovaca. Obje vrste daju se uloviti lakom panulom i odmetima najlakše konstrukcije, s tim da je ušate lakše loviti u sumrak i noću, a iglice danju.

A ako se pribor spusti u srednji sloj mora, vjerojatno će se najprije naići na bugve, koje zbog svoje proždrljivosti teško da imaju premca u tom sloju mora. U neprestanom su pokretu i potrazi za hranom, baš kao i nešto manje nasrtljive gire koje su, baš kao i bugve, ribe jata. Idealan pribor za lov ovih vrsta je odmet.

Srednji sloj nastanjuje još jedan proždrljivac, šarun, pred kojim ništa što se miče nije sigurno. Njega se pak lovi spinningom ili turskom panulom.

---

image

Ovakva se konfiguracija nastavlja i ispod površine

---

PREKO LIVADA

Livade posidonije, naše najveće i ujedno jedine morske cvjetnice, prirodni su ekosustavi koji su idealno mrijestilište i zaklon sitnim vrstama. Naravno, to koriste i mnoge krupnije vrste, kao i brojni predatori koji na tim pozicijama nalaze stalan izvor hrane, pogotovo u svojem juvenilarnom stadiju.

Na rubovima, ali i na ogoljenim rupama unutar tih livada, često možemo naći pauka, arbuna, mačku, kokota ili ovčicu koji tu, na pjeskovitom i muljevitom dnu, traže hranu, bilo kao pretraživači ili lovci. Tako će pauk najradije napasti ješku u pokretu, često i više metara iznad dna, dok će ovčice progutati samo ono što leži na dnu.

Stjenovito dno s mnoštvom zadjeva stanište je najtraženije ribe, ribe od kamena. Na takvim terenima stoluju fratri, picevi, šarzi, a uz njih i škrpine uz cijelu hrpu sitnije ribe, ali i one koja unatoč traženosti ne ulazi u neke uobičajene kategorije i obrasce, kao što su kanjci ili, primjerice, usnače. Na ovakvim je terenima najčešći alat kančanica ili parangal.

A u blizini podmorskih stijena koje obiluju škrapama caruju zubaci, koji se u pravilu love panulom sa živom ješkom, iglicom ili lignjom, dok tamo gdje stjenovito dno prelazi u dubinu i modro dominira gof, veliki predator pred kojim drhte sve ribe i glavonošci. Baš kao i za zubaca, i za gofa je glavni alat teška panula.

---

image

Arbuni su česti na prijelazu pješčanog u kamenito dno

---

PUČINA I BRAKOVI

Izlaskom na pučinski dio, odnosno u sloj mora koji nastanjuju vrste neovisne o morskom dnu, naići ćemo na palamide, luceve, trupce, lampuge i tune koje se neprestano kreću u potrazi za sitnom plavom ribom, ponajprije srdelom i inćunom. Glavni alat za lov ovih vrsta je pučinska, odnosno offshore panula, kao i klasični offshore alati namijenjeni lovu drift tehnikama s krepanom ili živom ješkom.

Još su ostali samo centralni dijelovi kanala između otoka, te oni između obale i otoka, koji su u pravilu zone pijeska i mulja. Na takvom se dnu lovi uglavnom landovina, poput mačaka, pasa i raža, ali i plemenitija lovina, poput mola i listova. Alat za lov na takvim dnima u prvom je redu parangal, no isto tako i kančanica, za ljubitelje dinamičnog sportskog ribolova.

Važno je napomenuti da se na takvim dnima često nailazi na brakove, koji su uvijek tražene i uglavnom tajno čuvane pošte. Na takvim se pozicijama nalazi gotovo sve što se poželjeti može, od ribe od kamena, preko usnača i arbuna, do zubataca, pa i gofova.

Naravno, da bi se makar dio spomenutoga našao, potreban je odgovarajući pristup i pravi alat. Bez dobre elektroničke podrške i pažljivo odabranog kvalitetnog pribora teško se može postići očekivani rezultat. Dakle, uzmite svoj omiljeni pribor, potražite nišu koja krije vašu najdražu lovinu i uživajte do besvijesti.

---

image

Tuna je offshore lovina

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svaka svoju bužu ima... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => svaka svoju bužu ima... 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-01 18:59:55 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marko Petričić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-03 12:35:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-03 12:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 59 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/01\/8359169.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/8359135.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/8359153.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/8359149.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/8359151.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/8359161.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/8359168.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marko Petri\u010di\u0107","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Palamida je pu\u010dinska lovina koja \u010desto za\u0111e u kanalsko more<\/p>","

Brancini su lovci u blizini obale<\/p>","

Arbuni su \u010desti na prijelazu pje\u0161\u010danog u kamenito dno<\/p>","

Ov\u010dice preferiraju pje\u0161\u010dano-muljevita dna<\/p>","

Kanjci se te\u0161ko svrstavaju u neku od postoje\u0107ih kategorija<\/p>","

Tuna je offshore <\/em>lovina<\/p>","

Ovakva se konfiguracija nastavlja i ispod povr\u0161ine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8359169_1920.jpg":"1920x1080","k_8359169_1280.jpg":"1280x1280","k_8359169_1024.jpg":"1024x1024","k_8359169_640.jpg":"640x640","k_8359169_480.jpg":"480x480","k_8359169_340.jpg":"340x340","k_8359169_220.jpg":"220x220","o_8359169_1280.jpg":"1280x960","o_8359169_1024.jpg":"1024x768","o_8359169_640.jpg":"640x480","o_8359169_480.jpg":"480x360","o_8359169_340.jpg":"340x255","o_8359169_220.jpg":"220x165","h_8359169_1280.jpg":"1280x854","h_8359169_1024.jpg":"1024x683","h_8359169_640.jpg":"640x427","h_8359169_480.jpg":"480x320","h_8359169_340.jpg":"340x227","h_8359169_220.jpg":"220x147","pp_8359169_1280.jpg":"1006x1280","pp_8359169_1024.jpg":"805x1024","pp_8359169_640.jpg":"503x640","pp_8359169_480.jpg":"377x480","pp_8359169_340.jpg":"267x340","pp_8359169_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8359135_1920.jpg":"1920x1080","k_8359135_1280.jpg":"1280x1280","k_8359135_1024.jpg":"1024x1024","k_8359135_640.jpg":"640x640","k_8359135_480.jpg":"480x480","k_8359135_340.jpg":"340x340","k_8359135_220.jpg":"220x220","o_8359135_1280.jpg":"1280x960","o_8359135_1024.jpg":"1024x768","o_8359135_640.jpg":"640x480","o_8359135_480.jpg":"480x360","o_8359135_340.jpg":"340x255","o_8359135_220.jpg":"220x165","h_8359135_1280.jpg":"1280x854","h_8359135_1024.jpg":"1024x683","h_8359135_640.jpg":"640x427","h_8359135_480.jpg":"480x320","h_8359135_340.jpg":"340x227","h_8359135_220.jpg":"220x147","pp_8359135_1280.jpg":"1006x1280","pp_8359135_1024.jpg":"805x1024","pp_8359135_640.jpg":"503x640","pp_8359135_480.jpg":"377x480","pp_8359135_340.jpg":"267x340","pp_8359135_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8359153_1920.jpg":"1920x1080","k_8359153_1280.jpg":"1280x1280","k_8359153_1024.jpg":"1024x1024","k_8359153_640.jpg":"640x640","k_8359153_480.jpg":"480x480","k_8359153_340.jpg":"340x340","k_8359153_220.jpg":"220x220","o_8359153_1280.jpg":"1280x960","o_8359153_1024.jpg":"1024x768","o_8359153_640.jpg":"640x480","o_8359153_480.jpg":"480x360","o_8359153_340.jpg":"340x255","o_8359153_220.jpg":"220x165","h_8359153_1280.jpg":"1280x854","h_8359153_1024.jpg":"1024x683","h_8359153_640.jpg":"640x427","h_8359153_480.jpg":"480x320","h_8359153_340.jpg":"340x227","h_8359153_220.jpg":"220x147","pp_8359153_1280.jpg":"1006x1280","pp_8359153_1024.jpg":"805x1024","pp_8359153_640.jpg":"503x640","pp_8359153_480.jpg":"377x480","pp_8359153_340.jpg":"267x340","pp_8359153_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8359149_1920.jpg":"1920x1080","k_8359149_1280.jpg":"1280x1280","k_8359149_1024.jpg":"1024x1024","k_8359149_640.jpg":"640x640","k_8359149_480.jpg":"480x480","k_8359149_340.jpg":"340x340","k_8359149_220.jpg":"220x220","o_8359149_1280.jpg":"1280x960","o_8359149_1024.jpg":"1024x768","o_8359149_640.jpg":"640x480","o_8359149_480.jpg":"480x360","o_8359149_340.jpg":"340x255","o_8359149_220.jpg":"220x165","h_8359149_1280.jpg":"1280x854","h_8359149_1024.jpg":"1024x683","h_8359149_640.jpg":"640x427","h_8359149_480.jpg":"480x320","h_8359149_340.jpg":"340x227","h_8359149_220.jpg":"220x147","pp_8359149_1280.jpg":"1006x1280","pp_8359149_1024.jpg":"805x1024","pp_8359149_640.jpg":"503x640","pp_8359149_480.jpg":"377x480","pp_8359149_340.jpg":"267x340","pp_8359149_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8359151_1920.jpg":"1920x1080","k_8359151_1280.jpg":"1280x1280","k_8359151_1024.jpg":"1024x1024","k_8359151_640.jpg":"640x640","k_8359151_480.jpg":"480x480","k_8359151_340.jpg":"340x340","k_8359151_220.jpg":"220x220","o_8359151_1280.jpg":"1280x960","o_8359151_1024.jpg":"1024x768","o_8359151_640.jpg":"640x480","o_8359151_480.jpg":"480x360","o_8359151_340.jpg":"340x255","o_8359151_220.jpg":"220x165","h_8359151_1280.jpg":"1280x854","h_8359151_1024.jpg":"1024x683","h_8359151_640.jpg":"640x427","h_8359151_480.jpg":"480x320","h_8359151_340.jpg":"340x227","h_8359151_220.jpg":"220x147","pp_8359151_1280.jpg":"1006x1280","pp_8359151_1024.jpg":"805x1024","pp_8359151_640.jpg":"503x640","pp_8359151_480.jpg":"377x480","pp_8359151_340.jpg":"267x340","pp_8359151_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8359161_1920.jpg":"1920x1080","k_8359161_1280.jpg":"1280x1280","k_8359161_1024.jpg":"1024x1024","k_8359161_640.jpg":"640x640","k_8359161_480.jpg":"480x480","k_8359161_340.jpg":"340x340","k_8359161_220.jpg":"220x220","o_8359161_1280.jpg":"1280x960","o_8359161_1024.jpg":"1024x768","o_8359161_640.jpg":"640x480","o_8359161_480.jpg":"480x360","o_8359161_340.jpg":"340x255","o_8359161_220.jpg":"220x165","h_8359161_1280.jpg":"1280x854","h_8359161_1024.jpg":"1024x683","h_8359161_640.jpg":"640x427","h_8359161_480.jpg":"480x320","h_8359161_340.jpg":"340x227","h_8359161_220.jpg":"220x147","pp_8359161_1280.jpg":"1006x1280","pp_8359161_1024.jpg":"805x1024","pp_8359161_640.jpg":"503x640","pp_8359161_480.jpg":"377x480","pp_8359161_340.jpg":"267x340","pp_8359161_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_8359168_1920.jpg":"1920x1080","k_8359168_1280.jpg":"1280x1280","k_8359168_1024.jpg":"1024x1024","k_8359168_640.jpg":"640x640","k_8359168_480.jpg":"480x480","k_8359168_340.jpg":"340x340","k_8359168_220.jpg":"220x220","o_8359168_1280.jpg":"1280x960","o_8359168_1024.jpg":"1024x768","o_8359168_640.jpg":"640x480","o_8359168_480.jpg":"480x360","o_8359168_340.jpg":"340x255","o_8359168_220.jpg":"220x165","h_8359168_1280.jpg":"1280x854","h_8359168_1024.jpg":"1024x683","h_8359168_640.jpg":"640x427","h_8359168_480.jpg":"480x320","h_8359168_340.jpg":"340x227","h_8359168_220.jpg":"220x147","pp_8359168_1280.jpg":"1006x1280","pp_8359168_1024.jpg":"805x1024","pp_8359168_640.jpg":"503x640","pp_8359168_480.jpg":"377x480","pp_8359168_340.jpg":"267x340","pp_8359168_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8043155 Threads: 5 Questions: 1667152854 Slow queries: 4960776 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112166523 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ribolov-po-vodenim-stupcima-kako-i-gdje-u-morskom-plavetnilu-pronaci-ciljanu-lovinu-1180806 [printLink] => /om/ribolov/ribolov-po-vodenim-stupcima-kako-i-gdje-u-morskom-plavetnilu-pronaci-ciljanu-lovinu-1180806?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 672636 [name] => ribolov pošta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-02 10:20:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-posta [link] => /tag/ribolov-posta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 672637 [name] => lokacije za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-02 10:20:30 [main_article_id] => 0 [alias] => lokacije-za-ribolov [link] => /tag/lokacije-za-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672734 [name] => ribolov na brakovima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-03 14:37:28 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-na-brakovima [link] => /tag/ribolov-na-brakovima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svaka svoju bužu ima... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribolov po vodenim stupcima: kako i gdje u morskom plavetnilu pronaći ciljanu lovinu? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-10-03-13-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/8359169.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marko Petričić [mainImageDesc] =>

Palamida je pučinska lovina koja često zađe u kanalsko more

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/8359169.jpg [title] =>

Palamida je pučinska lovina koja često zađe u kanalsko more

Marko Petričić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/8359135.jpg [title] =>

Brancini su lovci u blizini obale

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/8359153.jpg [title] =>

Arbuni su česti na prijelazu pješčanog u kamenito dno

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/8359149.jpg [title] =>

Ovčice preferiraju pješčano-muljevita dna

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/8359151.jpg [title] =>

Kanjci se teško svrstavaju u neku od postojećih kategorija

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/8359161.jpg [title] =>

Tuna je offshore lovina

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/8359168.jpg [title] =>

Ovakva se konfiguracija nastavlja i ispod površine

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nije Zemlja bez razloga nazvana Plavim planetom. Više od 70 posto njezine površine prekriveno je oceanima i morima koja čine jedinstvenu životnu zajednicu. U tom obilju plavetnila naše se more, s obzirom na broj vrsta koje ga nastanjuju, smatra bogatijim.

Razlog tomu dobrim je dijelom njegovo bogatstvo planktonom koji osigurava hranu sitnim organizmima, kojih opet ima u dovoljnoj količini da bi se zadovoljili apetiti krupnijih, čime se zatvara ovaj bogati hranidbeni lanac.

Osim toga, zatvorenost i relativno slaba izloženost jakim strujanjima daje životu u Jadranu određenu dozu stabilnosti nužne za sigurnost života i dugoročan boravak.

Naime, jako je važno da se svaka vrsta u potpunosti može snaći u svojem životnom okruženju. To znači da s lakoćom dolazi do hrane, da može lako podnijeti temperaturna i ostala kolebanja, te imati optimalne uvjete za reprodukciju. Naravno, ovo su samo temeljni uvjeti, dok je onih na mikrorazini cijeli niz.

Brojne alohtone vrste svakodnevno ulaze u naše more, ali ih se, upravo zbog neodgovarajućih uvjeta, malo zadrži. Niža temperatura ili pogrešan salinitet najčešći su razlozi tome. No, zato su neke druge vrste prilagodljivije, pa se nakon kratke adaptacije uspješno nasele kao stalni stanovnici Jadrana, čiji broj konstantno raste.

Tako velika raznolikost života u podmorju rezultirala je brojnim, često strogo odvojenim nišama u kojima je svaki pojedini organizam našao svoj položaj, koji je najvećim dijelom uvjetovan ustaljenim i teško izmjenjivim hranidbenim lancem.

---

image

Brancini su lovci u blizini obale

---

FLEKSIBILNE GRANICE

Većina ciklusa koji se u moru odvijaju potaknuti su temeljnim izvorom života na našem planetu, Suncem, a onda i Mjesecom. I premda je Sunce bitno veće od Mjeseca, zbog blizine Mjesec ima znatno veći utjecaj na pokretanje vodenih masa, odnosno izmjenu plime i oseke, koje čine da je more u neprestanom pokretu.

Ta vodena gibanja u kombinaciji s dnevno-noćnim temperaturnim i svjetlosnim oscilacijama rezultirala su najintenzivnijom dinamikom života u priobalnom dijelu mora, od plićaka pa do dubine od tridesetak metara. U tom pojasu život je najintenzivniji, zbog čega većina ribolovaca svoju lovinu i ribolovno zadovoljstvo traže upravo u tom pojasu.

Tu nalazimo ribarima najzanimljivije riblje vrste. Naravno, trideset metara dubine nije čvrsta granica koje se ribari i ribe slijepo drže. Ovisno o godišnjem dobu i ribolovnom pritisku, koji je u posljednje vrijeme itekako bitan čimbenik i pokretač, i koji se već dugo ne može i ne smije ignorirati, riba koja se inače zadržava u tom pojasu često zalazi i na dvostruko veće dubine.

Tako se na pojedinim dijelovima Jadrana fratri mogu naći i na dubini od 90 metara, cipli na 70, a knezovi čak i na 110 metara dubine. Ipak, na sreću, tako velike oscilacije nisu toliko česte. Ribe se uglavnom drže svojih ustaljenih navika, zbog čega im je ponašanje uglavnom predvidivo.

---

image

Kanjci se teško svrstavaju u neku od postojećih kategorija

---

POVRŠINA I SREDNJI SLOJ

Plitko uzobalno more je zbog obilja hrane i zaklona stanište mnogih vrsta brzog metabolizma. Naravno, tek je manji broj vrsta ribolovcima zanimljiv, s tim da je za većinu vrsta potreban posebno konstruiran ribolovni alat, odnosno sistem.

Tako ćemo u srednjem i gornjem sloju posvuda naći špare i ciple, koji se najlakše love plovkom ili odmetima lake konstrukcije. Naravno, uz njih je moguće uloviti i svu silu druge sitnije ribe, pogotovo ako se sistemi spuste bliže dnu, gdje caruju knezovi, pirke, glavoči, slingure i ostala pridnena sitnež.

Brancini su također odabrali uzobalni pojas kao pouzdan izvor hrane u kojem proganjaju i love sve što uspiju stići. U posljednje im je vrijeme sve veća konkurencija strijelka, od koje i sami, premda tipični predatori, nisu posve sigurni. Glavni alat za lov ova dva predatora je laka panula ili pak u lovu s obale popularni spinning.

Tek malo dalje, ali još uvijek u dometu obalnih ribolovaca, krstare ušate, koje će kao ribe jata i tipični prehrambeni oportunisti halapljivo progutati apsolutno sve što im se učini jestivim. Ipak, temeljna im je hrana sitna riba, baš kao i iglicama, koje će bez oklijevanja agresivno nasrnuti na svaki organizam manji od sebe.

---

image

Ovčice preferiraju pješčano-muljevita dna

---

No, iglice su i same na meti svih morskih predatora, pa tako i nas ribolovaca. Obje vrste daju se uloviti lakom panulom i odmetima najlakše konstrukcije, s tim da je ušate lakše loviti u sumrak i noću, a iglice danju.

A ako se pribor spusti u srednji sloj mora, vjerojatno će se najprije naići na bugve, koje zbog svoje proždrljivosti teško da imaju premca u tom sloju mora. U neprestanom su pokretu i potrazi za hranom, baš kao i nešto manje nasrtljive gire koje su, baš kao i bugve, ribe jata. Idealan pribor za lov ovih vrsta je odmet.

Srednji sloj nastanjuje još jedan proždrljivac, šarun, pred kojim ništa što se miče nije sigurno. Njega se pak lovi spinningom ili turskom panulom.

---

image

Ovakva se konfiguracija nastavlja i ispod površine

---

PREKO LIVADA

Livade posidonije, naše najveće i ujedno jedine morske cvjetnice, prirodni su ekosustavi koji su idealno mrijestilište i zaklon sitnim vrstama. Naravno, to koriste i mnoge krupnije vrste, kao i brojni predatori koji na tim pozicijama nalaze stalan izvor hrane, pogotovo u svojem juvenilarnom stadiju.

Na rubovima, ali i na ogoljenim rupama unutar tih livada, često možemo naći pauka, arbuna, mačku, kokota ili ovčicu koji tu, na pjeskovitom i muljevitom dnu, traže hranu, bilo kao pretraživači ili lovci. Tako će pauk najradije napasti ješku u pokretu, često i više metara iznad dna, dok će ovčice progutati samo ono što leži na dnu.

Stjenovito dno s mnoštvom zadjeva stanište je najtraženije ribe, ribe od kamena. Na takvim terenima stoluju fratri, picevi, šarzi, a uz njih i škrpine uz cijelu hrpu sitnije ribe, ali i one koja unatoč traženosti ne ulazi u neke uobičajene kategorije i obrasce, kao što su kanjci ili, primjerice, usnače. Na ovakvim je terenima najčešći alat kančanica ili parangal.

A u blizini podmorskih stijena koje obiluju škrapama caruju zubaci, koji se u pravilu love panulom sa živom ješkom, iglicom ili lignjom, dok tamo gdje stjenovito dno prelazi u dubinu i modro dominira gof, veliki predator pred kojim drhte sve ribe i glavonošci. Baš kao i za zubaca, i za gofa je glavni alat teška panula.

---

image

Arbuni su česti na prijelazu pješčanog u kamenito dno

---

PUČINA I BRAKOVI

Izlaskom na pučinski dio, odnosno u sloj mora koji nastanjuju vrste neovisne o morskom dnu, naići ćemo na palamide, luceve, trupce, lampuge i tune koje se neprestano kreću u potrazi za sitnom plavom ribom, ponajprije srdelom i inćunom. Glavni alat za lov ovih vrsta je pučinska, odnosno offshore panula, kao i klasični offshore alati namijenjeni lovu drift tehnikama s krepanom ili živom ješkom.

Još su ostali samo centralni dijelovi kanala između otoka, te oni između obale i otoka, koji su u pravilu zone pijeska i mulja. Na takvom se dnu lovi uglavnom landovina, poput mačaka, pasa i raža, ali i plemenitija lovina, poput mola i listova. Alat za lov na takvim dnima u prvom je redu parangal, no isto tako i kančanica, za ljubitelje dinamičnog sportskog ribolova.

Važno je napomenuti da se na takvim dnima često nailazi na brakove, koji su uvijek tražene i uglavnom tajno čuvane pošte. Na takvim se pozicijama nalazi gotovo sve što se poželjeti može, od ribe od kamena, preko usnača i arbuna, do zubataca, pa i gofova.

Naravno, da bi se makar dio spomenutoga našao, potreban je odgovarajući pristup i pravi alat. Bez dobre elektroničke podrške i pažljivo odabranog kvalitetnog pribora teško se može postići očekivani rezultat. Dakle, uzmite svoj omiljeni pribor, potražite nišu koja krije vašu najdražu lovinu i uživajte do besvijesti.

---

image

Tuna je offshore lovina

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marko Petričić
Marko Petričić

Palamida je pučinska lovina koja često zađe u kanalsko more


Brancini su lovci u blizini obale


Arbuni su česti na prijelazu pješčanog u kamenito dno


Ovčice preferiraju pješčano-muljevita dna


Kanjci se teško svrstavaju u neku od postojećih kategorija


Tuna je offshore lovina


Ovakva se konfiguracija nastavlja i ispod površine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ribolov-po-vodenim-stupcima-kako-i-gdje-u-morskom-plavetnilu-pronaci-ciljanu-lovinu-1180806 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5f1da135b7401f39c960a563f249d68e8f2fb0d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribolov+po+vodenim+stupcima%3A+kako+i+gdje+u+morskom+plavetnilu+prona%C4%87i+ciljanu+lovinu%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolov-po-vodenim-stupcima-kako-i-gdje-u-morskom-plavetnilu-pronaci-ciljanu-lovinu-1180806 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fribolov-po-vodenim-stupcima-kako-i-gdje-u-morskom-plavetnilu-pronaci-ciljanu-lovinu-1180806 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svaka svoju bužu ima... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

svaka svoju bužu ima...Ribolov po vodenim stupcima: kako i gdje u morskom plavetnilu pronaći ciljanu lovinu?

Piše Marko Petričić
3. travnja 2022. - 14:35

Nije Zemlja bez razloga nazvana Plavim planetom. Više od 70 posto njezine površine prekriveno je oceanima i morima koja čine jedinstvenu životnu zajednicu. U tom obilju plavetnila naše se more, s obzirom na broj vrsta koje ga nastanjuju, smatra bogatijim.

Razlog tomu dobrim je dijelom njegovo bogatstvo planktonom koji osigurava hranu sitnim organizmima, kojih opet ima u dovoljnoj količini da bi se zadovoljili apetiti krupnijih, čime se zatvara ovaj bogati hranidbeni lanac.

Osim toga, zatvorenost i relativno slaba izloženost jakim strujanjima daje životu u Jadranu određenu dozu stabilnosti nužne za sigurnost života i dugoročan boravak.

Naime, jako je važno da se svaka vrsta u potpunosti može snaći u svojem životnom okruženju. To znači da s lakoćom dolazi do hrane, da može lako ...

18. svibanj 2024 12:03