StoryEditorOCM

NOVI REKORDBritanka Lia Ditton sama je veslala 86 dana od Kalifornije do Havaja prevalivši 2700 milja

Piše Ž. S.
23. listopada 2020. - 09:35

Britanka Lia Ditton (40) iz Suffolka je postavila novi svjetski rekord u solo veslanju na relaciji od Kalifornije do Havaja. Ona je udaljenost od Corinthian Yacht kluba u San Franciscu do Waikiki Yacht kluba na otoku Oahu, dužine 2700 nautičkih milja, prešla za 86 dana, 10 sati, 5 minuta i 56 sekundi. Tako je oborila stari rekord kojeg je 2008. godine postavila Britanka Rosalind Roz Savage (rođena 1967. godine) prešavši dionicu od San Francisca do Waikikija (4811 km ili 2598 nm) za 99 dana, 8 sati i 55 minuta.
Hrabra Lia je nakon veslačkog pothvata izjavila kako je ovo bilo njeno najveće fizičko, ali i psihičko iskušenje u životu. Prije polaska na put je par dana bila bolesna, no oporavila se i 17. lipnja ipak odlučila krenuti prema Havajima. Nakon samo par dana (22. lipnja) je od svog tima s kopna dobila loše vijesti – američka paraolimpijka Angela Madsen (60) je tog dana preminula tijekom veslanja od Kalifornije do Honolulua. Ona je krenula ranije i htjela postati najstarija žena koja je solo veslala od Marine del Rey kraj Los Angelesa do Havaja. Nažalost, preminula je od napora sama u brodu 57. dana putovanja nakon prevaljenih 1114 nautičkih milja.
- Kada ste sami u brodu nasred Pacifika i dobijete vijest kako je iskusna veslačica i paraolimpijka umrla na ruti kojom se upravo krećete, to je vrlo obeshrabrujuće. No, ostavila sam crne misle iza sebe i nastavila veslati – rekla je Lia Ditton. Već 19. dana putovanja ju je čekalo novo veliko iskušenje – zbog velikih valova se njen specijalni veslački čamac prevrnuo usred noći i napunio mora. Iako je dizajniran da se sam ispravlja, to se nije dogodilo pa ga je Lia doslovce snagom mišića nekako preokrenula. - To je bio trenutak kada sam pomislila da napustim čamac jer je jedan ratni brod bio u blizini i oni bi me pokupili. Priznajem, razmišljala sam o tome ali sam ipak stisnula zube i nastavila dalje – kazala je ona.
Drugo prevrtanje se dogodilo 52. dana putovanja, ali je sve prošlo bez problema i brodica dužine 6,4 m se sama ispravila. Naravno, sva njena roba, hrana, posteljina i oprema su smočili i trebalo je vremena da se sve osuši. Iako se itekako bojala napustiti brodicu i skočiti u more s maskom, dvaput je to uradila isključivo zato da bi s donjeg dijela trupa očistila nakupljene školjke i alge. - Bilo me strah od napada morskih pasa ili napredviđenih problema, ali sam morala očistiti vegetaciju koja me usporavala, a to sam lopaticom radila što sam brže mogla – izjavila je ona za New York Times.
Takođe je bila prisiljena raditi određene popravke, s time da se suočila i sa sve manjim zalihama hrane, pa je naprosto manje jela. Unatoč svim nevoljama, Lia je doživjela sve ljepote prirode – vidjela je nezaboravne izlaske i zalaske sunca, zvijezde na nebu usred noći kada nijednog svjetla nije bilo na obzoru, kao i duge poslije padalina. Osim toga, njenoj brodici su se približavale i brojne morske životinje. Blizina morskih pasa ju je logično uznemiravala i strašila, pa se više radovala ribama poletušama, lignjama, tunama i drugim ribama.
Iako je dobro napredovala i približavala se cilju, zbog iscrpljenosti je veliku psihičku krizu imala 20. kolovoza. - Mozak mi je sugerirao da odustanem od svega i pozovem pomoć. Mučila sam samu sebe pitanjima – zašto si još ovdje, zbog čega nisi napustila brod još one noći kada se prevrnuo... Znam samo da je moje tijelo ignoriralo mozak i nastavilo veslati – prepričala je Lia kasnije te momente slabosti.
Posljednjih 10 dana je imala sreću s vremenom – uglavnom je bilo sunčano bez vjetra i mogla je veslati neometana. U samom finišu je odlučila iskrcati se na otoku Oahu gdje su je dočekali članovi njenog tima i znatiželjnici koji su preko društvenih mreža i medija doznali da dolazi sportašica koja je u najkraćem vremenu ikada veslala od Kalifornije do Havaja. Usput kažimo kako rekord svih vremena na toj dionici drži Britanac Rob Eustace koji je od San Francisca do Hiloa na Havajima 2014. stigao za 52 dana, 13 sati i 17 minuta.
Ohrabrena ovim uspjehom, Lia Ditton je već najavila svoj novi projekt za proljeće 2021. godine. Njen cilj je postati prva osoba koja je solo veslajući prešla Sjeverni Pacifik odnosno rutu od Japana do San Francisca dužine 5500 nautičkih milja. Nimalo je ne brine podatak kako je već bilo 19 neuspjelih pokušaja veslača da snagom vlastitih mišića prođu Sjeverni Pacifik. (Ž. S.)

20. travanj 2024 10:18