StoryEditorOCM

udruga BiomNa trajektima Jadrolinije postavljeni posteri za očuvanje veličanstvenih letača s Kvarnera

Piše M. I.
9. kolovoza 2023. - 13:16

Udruga za zaštitu prirode Biom postavila je postere s bjeloglavim supovima na Jadrolinijim trajektima koji plove po Kvarneru

Posteri su pak dio aktivnosti projekta LIFE SUPport koji se provodi s partnerima (Javna ustanova Priroda koja upravlja s Beli Visitor Centre and Rescue Centre for Griffon Vultures, potom Vulture Conservation Foundation, Poljoprivredna zadruga Otok Krk i HEP).

- Posterima na trajektima želimo osvijestiti posjetitelje Krka, Cresa i Raba što prijeti dobrobiti ovih veličanstvenih letača koji su postali dio identiteta kvarnerskih otoka.

Budi odgovoran turist - ne približavaj se previše supovima i ne budi bučan! - poručili su iz Bioma.

image

Poster na trajektu

Biom

Bjeloglavi sup (lat. Gyps fulvus) jedna je od najvećih ptičjih vrsta u svijetu, a najveća u Hrvatskoj, s rasponom krila od 240 do 280 cm, visinom do 110 cm i masom odrasle jedinke koja varira od 7 do 12 kilograma.

Početkom 20. stoljeća bjeloglavi supovi bili su rašireni gotovo na cijelom području Hrvatske – od Učke, Primorja, kvarnerskih otoka i Velebita do kanjona nekih dalmatinskih rijeka, otoka Brača, Biokova i dijela Dubrovačkog primorja. Danas se bjeloglavi supovi u Hrvatskoj još jedino gnijezde na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Prviću i Plavniku pa se njihova populacija nerijetko naziva i kvarnerskom. Kvarnerska populacija danas broji oko 120 parova. Supovi se na kvarnerskim otocima najčešće hrane strvinama ovaca koje slobodno pasu otočnim kamenjarskim pašnjacima.

Danas su supovi suočeni s mnogim prijetnjama, od nedostatka hrane (smanjenje ekstenzivnog ovčarstva i stočarstva na otocima) do stradavanja tijekom života (elektrokucija, kolizije s vjetroelektranama, konzumacija zatrovanih meka), stoga je za opstanak populacije važno očuvati svaku jedinku.

image

Ilustracija

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
26. travanj 2024 23:52