StoryEditorOCM

BIJELA FLOTAJadrolinija kupuje pojačanje: prema Korčuli i Lastovu plovit će brod od 18 milijuna €

Piše OM
20. travnja 2023. - 11:50

"Jadrolinija" kupuje dva polovna katamarana, po procijenjenoj vrijednosti od 17,5 milijuna eura, a tijekom godine planira se i nabava putničko-teretnog broda koji će biti namijenjen za liniju Split – Vela Luka – Ubli.

Ro-pax brod je tip putničkog broda, koji je ujedno i brod za prijevoz vozila i tereta.

Kako je vidljivo iz natječajne dokumentacije, rabljeni dvostrupci ne smiju biti stariji od pet godina, moraju imati pojedinačmni kapacitet od najmanje 300 putnika, a brzina im ne smije biti manja od 27 čvorova.

Državni brodar je u "prijelaznom razdoblju" unajmio na tri mjeseca katamarane "Kolovare" i "Puntamika" od zadarske tvrtke "TP line" koja je u vlasništvu "Tankerske plovidbe". Posao je vrijedan 600 tisuća eura.

"Kolovare" je zamijenio je dvotrupac "Dubravka" na državnoj pruzi Mali Lošinj - Ilovik - Susak - Unije - Cres – Rijeka, a "Puntamika" je preuzela liniju  Rijeka – Rab – Novalja. Pojedinačni kapacitet tih brzih brodova iznosi 317 putnika.

Iz "Jadrolinije" najavljuju i da će se bijeloj floti na jesen priključiti putnički brod, vrijedan dva milijuna eura, koji će na liniji Mali Lošinj – Susak – Unije – Srakane zamijeniti veteranku "Premudu", izgrađenu 1957. godine u pulskom "Uljaniku" pod imenom "Tuzla" koji je nosila puna četiri desetljeća.

Nacionalna kompanija u siječnju je objavila natječaj za gradnju triju putničkih brodova na električni pogon, procijenjene vrijednosti 45 milijuna eura, koji bi se sufinancirali iz europskih fondova.

Prinove u floti trebale bi zamijeniti legendarne brodove "Tijata," "Premudu" i "Postiru" te ploviti na prugama Mali Lošinj – Susak, Šibenik – Vodice i Suđurađ – Dubrovnik. Nakon što je "Jadrolinija" zaprimila sedam ponuda domaćih i inozemnih brodograditelja, u tijeku je njihov pregled.

26. travanj 2024 03:54