StoryEditorOCM

zaštitni znak otokaObnovlja se stari austro-ugarski kanal uz atraktivnu plažu: ‘Sakarun nikada u ovo doba godine nije izgledao bolje nego što sada izgleda‘

Piše PREDRAG OPAČIĆ
1. ožujka 2021. - 08:11

- Županijska Javna ustanova Natura Jadera u suradnji s Hrvatskim vodama obnavlja stari kanal koji je tamo još iz vremena Austrougarske. Taj je kanal bio zatrpan, ali u Natura Jaderi će znati više detalja o tome što se događa, a ja mogu potvrditi da Sakarun nikada u ovo doba godine nije izgledao bolje nego što sada izgleda - kazao nam je načelnik Sali Zoran Morović suočen s pitanjem što se to radi na Sakarunu, najpoznatijoj i najatraktivnijoj dugootočkoj plaži.

Sakarun je već odavno "zaštitni znak" cijelog otoka, pa nije čudno što su "nekakvi radovi na plaži" izazvali pažnju naših čitatelja s Dugog otoka. Evo o čemu se radi.

Natura Jadera je javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije koja je prošle godine, u suradnji s Hrvatskim vodama te uz manji doprinos MedIsWet projekta, započela obnovu lokve Sakarun na Dugom otoku.

- Ta je lokva već prije dugog niza godina izgubila svoju funkciju, obrasla vegetacijom, korita ispunjenog viškom organskog materijala te gubitkom prostora uslijed širenja šikare i šume. Zbog toga više nije mogla zadržavati vodu, pa je počela gubiti i bioraznolikost (vodozemce, ptice močvarice, vretenca itd.). Stoga je vraćanje ove lokve u život odličan primjer kako lokalne inicijative mogu promijeniti negativan tijek događaja - objasnila nam je Morana Bačić, voditeljica Natura Jadere dodajući kako je očuvanje vlažnih staništa posebno važno na otocima gdje je su izvori slatke vode puno manji i gdje će se posljedice klimatskih promjena puno više odraziti na svakodnevicu ako ne dođe do promjena.

- Otočna vlažna staništa nekoć su imala vrlo važnu ulogu u razvoju i životu otoka. Danas su ona često zapuštena, devastirana i zaboravljena. U sklopu projekta MedIsWet - Očuvanje vlažnih staništa otoka Sredozemlja, terenskim istraživanjima mapirali smo i procijenili stanje 151 većeg vlažnog staništa na 31 otoku Jadrana. Iako je dio njih u dobrom stanju i pod određenom zaštitom, i dalje je velik broj onih kojima prijeti nestanak. Srećom, pojedine institucije prepoznale su važnost njihove obnove“ - istaknuo je nedavno Boris Lauš iz Udruge Hyla.

Ove godine, udruga Hyla i Natura Jadera nastavljaju s obnovom otočnih vlažnih staništa, u sklopu čega će se očistiti i time poboljšati status ornitološkog rezervata i jednog od tri najveća jezera na otoku Pagu – Malog blata.

20. travanj 2024 03:11