StoryEditorOCM

bolja povezanostOtvorena dograđena luka u Crikvenici, uložena 33 milijuna kuna

22. prosinca 2021. - 15:09

Nova dograđena crikvenička luka u koju su uložena 33 milijuna kuna, a omogućit će bolju povezanost Krka s kopnom i najmoderniju infrastrukturu za nautičare, svečano je otvorena u srijedu.

Projekt „Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica“ je gotovo u cijelosti financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s 27,9 milijuna kuna, a oko pet milijuna kuna osigurano je iz sredstava Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet.

To je najznačajniji projekt Županijske lučke uprave Crikvenica te jedno od dosad najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije.

Unaprjeđena je sigurnosna zaštita luke, izgrađeno 130 metara sekundarnog lukobrana za zaštitu luke od valova, dograđeno je 50 metara gata „Male palade“ i povećana je dubina gaza u luci.

Sve je popločano kamenom i opremljeno prihvatnim napravama za vezivanje brodica, priključnim ormarićima za struju i vodu te protupožarnim hidrantskim vodom. Na čelu sekundarnog lukobrana je svjetionik.

Uporabna dozvola je ishodovana pa je luka spremna za rad. Time su osigurani uvjeti za prihvat više linijskih brodova na županijskoj liniji Crikvenica-Šilo na otoku Krku, što će otočanima omogućiti bolje uvjete za zapošljavanje, obrazovanje i pristup medicinskoj skrbi na kopnu.

Novo pristanište bit će posve spremno za sljedeću turističku sezonu.

image
Crikvenica
Matija Djanješić/Arhiv/Cropix

Dogradnja luke Crikvenica jedan je od prvih ugovorenih projekta za koji je ostvarena bespovratna potpora iz EU fondova, kroz investicijski ciklus poznat pod nazivom Renesansa na hrvatskoj obali.

Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je to jedan od prvih projekata koji je financiran iz europskih sredstava, uz creski, koji je prvi završen i druge projekate koji se provode u Primorsko-goranskoj županiji.

Kazao je da je Primorsko-goranska županija druga među županijama po povlačenju sredstava iz europskih fondova upravo za luke i rive.

Mi smo okrenuti prema moru, živimo od mora i ovakvi projekti nisu važni samo za otočno povezivanje i zaštitu akvatorija, nego su lice i naličje svakog primorskog mjesta, tako i Crikvenice, kazao je.

Butković je naveo da se na području Primorsko-goranske županije, uz Cres i Crikvenicu, završavaju i radovi na Unijama i u Baškoj. Vjeruje da će se pronaći rješenje kako bi se nastavio i završio i projekt u luci Mrtvaškoj na Lošinju.

Naglasio je da će u veljači sljedeće godine biti dodijeljeno još sredstava za neke projekte u Primorsko-goranskoj županiji. Uz to, u sljedećoj financijskoj perspektivi, uz Nacionalni program oporavka, opet će biti na raspolaganju nešto više od milijarde kuna za luke i rive i to je prilika za sve da pripreme projekte, da se luke i rive još snažnije grade, zaključio je Butković.

Svečanosti su nazočili ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina i župan Zlatko Komadina.

16. travanj 2024 13:03