StoryEditorOCM

brza reakcijaU samo dva dana zaustavljeni bespravni radovi na Čiovu: Poljaci gradili niti metar i pol od mora, Nijemcu srušili zid i totalno ogolili okućnicu!

Piše Sandra Barčot
8. lipnja 2021. - 10:26

Izgleda da se napokon nazire efikasnost u reagiranju državnih vlasti na devastaciju i građenje bez dozvole na pomorskom dobru pa ih zdušno možemo pohvaliti jer su u samo dva dana zaustavili bespravne radove na otoku Čiovu.

Doduše, sve je za sada ostalo samo na zabrani radova, no i to je veliki pomak u očuvanju pomorskog dobra, bogatstva svih nas, pa se nadamo skorom rušenju ilegalnih objekata smještenih tik uz more.

A ne kao do sada, da sve stane na upozorenju, prepucavanju po sudovima, tužbama, žalbama, prijetnjama bagerima za rušenje, a devastatori i dalje koriste neometano izuzetno cijenjen jadranski prostor za svoju zaradu, dok naši loši zakoni to sve "usporavaju" i dopuštaju im bogaćenje...

Ovaj put se u samo dva dana zaustavila izgradnja bez "papira" u Arbaniji, i to, kako doznajemo, od strane poljskih državljana.

Krenimo redom – građani su sporne zahvate prijavili na županijsku aplikaciju "Pomorsko je dobro". Sve je proslijeđeno inspekciji Ministarstva mora, pa Državnom odvjetništvu, Građevinskoj inspekciji, Lučkoj kapetaniji...

image
Poljaci u radovima bez ikakve dozvole

I stranci su očito shvatili i uvjerili se na brojnim primjerima, kako reda u državi nemamo, pa su i oni zasukali rukave i počeli rušiti i graditi bez dozvole te okupirati plaže.

– Odvijaju se masivni radovi bez dozvole na adresi Cesta domovinske zahvalnosti 101 u Arbaniji. Provjerili smo u Upravnom odjelu za urbanizam i prostorno uređenje u Trogiru da investitori nemaju ishodovanu dozvolu za radove takvog opsega, nemaju ni prijavljeno gradilište. Radi se o dogradnji velikog aneksa ispred postojećeg objekta, na površini većoj od 120 kvadrata, na samoj plaži niti metar i pol od mora, šireći se na prostor pomorskog dobra - plaže!

Usput su ušli u tuđi posjed rušenjem tuđeg zida, totalno ogolili okućnicu susjeda koji žive u Njemačkoj i na taj način njihove stvari koje su se nalazile u dvorištu izložili mogućoj krađi jer su srušili zid i zaštitnu ogradu, bez dozvole, i uz izričitu napisanu zabranu rušenja tog zida od strane vlasnika susjedne parcele – stoji u dopisu zabrinutih građana, koji dodaju i ovo:

– Sadašnji vlasnici i izvođači radova su Poljaci, koji su tek nedavno kupili kuću, novi vlasnik kuće je tvrtka iz Češke, s jednim zaposlenim! Vlasnik je tvrtka "New generation sicars and service". Došli su u Hrvatsku, bez imalo respekta prema našoj državi, našim propisima, zakonima i stanovnicima. Prijave smo proslijedili svima i molimo vas nadzor i uviđaj u svrhu zaštite pomorskog dobra te sprječavanju devastacije i neovlaštene izmjena na pomorskom dobru.

image
Čiovo - stranci kupili i sada grade bez ijednog 'papira'

Županijski Odjel za pomorstvo i turizam na čelu s izabranim dožupanom Stipom Čogeljom, u suradnji s trogirskim gradonačelnikom Antom Bilićem, poslao je komunalnog redara na lice mjesta.

– Bili smo na terenu, napravili zapisnik i zaustavili radove te gradilište ogradili trakom. Vlasnik nekretnine je tvrtka iz Poljske, a radove su također obavljali Poljaci, navodni prijatelji vlasnika, koji su nestali s gradilišta čim smo se pojavili. Nemaju potrebne dozvole i papire za objekte na kojima su zatečeni radovi, dok je kuća kao zasebna cjelina legalizirana. Bazen se čak ne bi smio ni nalaziti tamo jer nije utvrđena granica pomorskog dobra. Dostavili su nam dodatne dokumente, ali ništa od toga ne pokriva radove, tako da šaljemo građevinsku inspekciju – ističu iz gradske uprave Trogira.

Srećom nije se stalo samo na ovome, već se sve "diglo" i na veću instituciju – Ministarstvo mora pa je iz resorne "centrale" naloženo djelatnicima Lučke kapetanije Split da iziđu na teren:

- Molimo vas, temeljem prijave, obavite inspekcijski nadzor, obustavite daljnje građenje na pomorskom dobru, te zabranite upotrebu i gospodarsko korištenje, postavite službeni znak zabrane, sve prema članku 43. Zakona o lučkim kapetanijama!
Efikasno i brzo, združenim snagama, reagirale su sve institucije, od lokalne, regionalne i državne razine, pa sada nakon zabrane radova čekamo i ono famozno – vraćanje u prvobitno stanje!

image
Nema ni ploče o obavljanju radova
19. travanj 2024 21:29