StoryEditorOCM

dim u štiviPožar na brodu u luci Ploče: procjenjuje se šteta, je li uzrok iskrenje prilikom utovara?

Piše Ante Šunjić/DV
21. listopada 2021. - 10:17

Sinoć nešto prije ponoći u luci Ploče ugašen je požar na brodu MV Mehmet Unlu koji plovi pod turskom zastavom. Brod je privezan na Obali 3 i treba voziti staro željezo iz Bosne i Hercegovine prema Turskoj. Za sada nije poznat uzrok požara, ali kako neslužbeno saznaje Dubrovački vjesnik, do njega je vjerojatno došlo iskrenja prilikom utovara. Također saznajemo da trenutačno ukrcatelj tereta i vlasnici tereta utvrđuju nastalu štetu, koji prema svemu sudeći nije velika. 

Podsjetimo, požar je izbio sinoć oko 20 sati i 30 minuta. Prema riječima Dragana Azinovića, direktora Vatrogasne postrojbe Vizir u luci Ploče i zapovjednika lučkih vatrogasaca, oni su od Lučkog kontrolnog centra dobili dojavu da gori brod sa starim željezom. Dežurna smjena izašla je teren, a došli su i vatrogasci iz pričuve.

Nakon što su se svi okupili, u dogovoru sa zapovjednikom broda otvorena je štiva. Nije se mogao vidjeti otvoreni plamen nego samo dim, pa su gašenje počeli najprije hlađenjem a onda topovima. Pokušali su pjenom pokriti cijelu štivu, potrošili su oko 800 litara pjene iz dva vozila, ali nije bilo dovoljno. Nakon toga su dizalicama istovarili jedna dio tereta i nastavili gašenje dok požar nije ugašen.

Na teren su došli i vatrogasci iz JVP Ploče, ali nije bilo potrebe za njihovom intervencijom. Oni su infracrvenom kamerom mjerili temperaturu u brodskoj štivi. U akciji gašenja sudjelovalo je pet vatrogasnih vozila i remorkeri, a bili su prisutni i predstavnici Lučke kapetanije i policije. Azinović je zahvalio svima koji su pomogli da se požar ugasi.

23. travanj 2024 17:31