StoryEditorOCM

INSPEKCIJA kupalištaProblem na novouređenim Kolovarama: je li more dovoljno duboko za skok?

Piše Mišel Kalajžić/Zadarski.hr
4. lipnja 2021. - 09:08

Na plažu Kolovare, ili bolje reći kupalište, otišli smo „u inspekciju”, ali ne kao novinari već više kao „obični” građani kupači, pa čak i turisti koji su došli na ljetovanje u Zadar, pa se poželjeli okupati na možda ipak najpoznatijoj zadarskoj plaži, uz onu na Boriku, piše Zadarski.hr.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Obišli smo obalno područje od legendarnog bazena Kolovare, poznatom po tome što se tamo i u samoj špici turističke sezone kupa najviše domaćih građanki i građana, odnosno Zadrana svih naraštaja, od kikića do ljudi u poznijim godinama, pa do područja bivšeg bara Hitch koje i dalje strši zapuštenim i napuštenim izgledom.

Možda smo za potpuni dojam malo požurili jer – radovi još uvijek traju i građevinski strojevi umjesto suncobrana i tuševa dominiraju kupališnim prostorom. Saniran je i dovršen obalni dio od bazena do Hitcha. Uklonjena je ružna žičana ograda koja je dijelila prostor ispred bivšeg Zavoda za javno zdravstvo (u međuvremenu prodanom privatnom investitoru) i sad je to kupalište kod bazena praktički po prvi put povezano s uređenim dijelom, sve do bivšeg Hitcha.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Erodirana betonska obala je zamijenjena novim obalnim rubom, s kojeg se do mora silazi skalama od inoxa. Iako na prvi dojam djeluju malo strmo, pretpostavljamo da će skaline s velikim lučnim rukohvatom biti funkcionalne. I trebale bi. Jer u more se s novouređenog dijela kupališta Kolovare ne može ući osim skalama ili eventualno skokom s ruba obale.

E taj nas je skok najviše zabrinuo. Jer morsko dno kupališta ostalo je netaknuto i neprodubljeno, što će reći s puno kamenih gromada i dijelova betonskih blokova koje leže i dalje potonulo na dnu, pa smo ostali u dilemi je li dubina mora dovoljno duboka za skok na glavu ili na noge kupača (i djece)?

Skoči li se odmah strmo u more za oseke koja je bila vidljiva za našeg obilaska, naš je dojam da bi to moglo biti vrlo opasno zbog udarca o morsko dno!

Ako bi se kupač zaletio pa se hitnuo dalje od obale, dubina na tom dijelu već obećava izvjesnu sigurnost, ali to je nešto što je nas kao građane (i roditelje) zabrinulo pa preporučujemo odgovornim da pod hitno istraže treba li u slučaju potrebe postaviti ploče upozorenja – ne skakati u more zbog nedovoljne dubine! Jer nije se igrati s tim stvarima...

image
Luka Gerlanc/Cropix

Sunčalište uz obalni rub djeluje uredno, ali i malo sterilno i dosadno. Tu su postavljene betonske ploče koje u pravilnim razmacima prekidaju drveni podesti koji će, pretpostavljamo, biti ugodniji za ležanje na suncu od usijanog betona.

Je li se mogao riješiti kakav kaskadni ulaz u more, čime bi Kolovare umjesto kupališta postalo plažom? Već se čulo prigovora da je zapravo tamo napravljena još jedna riva i da samo fale bitve pa da mogu pristajati brodovi, što bi doduše bilo neizvodljivo zbog već spomenute pličine.

Naš je dojam da bi nešto tako bilo teško izvesti u zadanim uvjetima, jer bi svako kaskadno spuštanje izgledalo poput „Morskih orgulja bez orgulja”, a kamene plohe u razini mora opet znače i neizbježno nakupljanje skliskih morskih algi.

Prostor će ipak biti znatno razigraniji u unutrašnjem dijelu prema bedemnom zidu na kojemu su se sačuvala sva upotrebljiva stabla borova koja će osiguravati potreban hlad, uz formiranje novih zelenih površina na kojima će biti zasađena trava (ali kako doznajemo bez automatskog natapanja što bi mogao biti problem u sušnim ljetnim danima). I tamo se betoniralo nekoliko punktova za sunčanje, ali u poluhladovini, a bit će izgrađena i tri punkta s tuševima do kojih će voditi popločane šetnice.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Automobila i parkiranja na tom dijelu Kolovara – više neće biti. Popločani put bit će isključivo šetnica i više se neće vidjeti nakaradni prizori parkiranih automobila na samom kupalištu. Čitav prostor dobiva i javnu rasvjetu koja bi kupalište navečer mogla pretvoriti u ugodnu promenadu (osim ako se sve ne pretvori u divlje tulume s razbijenim bocama i čašama kako to kod nas zna često ispasti).

Ono što nas je posebno oduševilo je – sačuvan zjog za boće, uz koji su još nadodane i klupe za sjedenje i promatranje nadmetanja. To će sigurno dati onaj dalmatinski, zadarski štih koji će u pomalo „tehnicističko-ziheraško” dizajniranom prostoru najviše nedostajati.

Jer način na koji će plaža Kolovare biti uređenena lako se može pronaći u iole svakom hotelskom resortu na našoj obali. Malo više zadarskog štiha, domaćeg bilja, neka drvena konstrukcija uz obalu, malo više „Kolovara” možda bi više razigralo prostor i oživjelo davna vremena nekadašnjeg kupališta zadarske gospode.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ipak, za razliku od zapuštenog stanja kakvo je tamo vladalo desetljećima, ovo je ugodan pomak na bolje i Zadrani koji prvi put kroče s ručnicima na to zapravo zanemareno i zapušteno kupalište, bit će poprilično iznenađeni, to je sigurno.

Osobito kad prođu pored bivšeg Hitcha koji sad izgleda poput scenografije iz kakvog horor filma. Gradske bi ga vlasti trebale barem ograditi kakvom mrežnom barijerom da se doslovno – ne vidi, jer će svaki gost ostati neugodno zatečen njegovim izgledom koji sugerira da tu nešto ozbiljno ne valja.

Južnije iza bivšeg Hitcha, u usporedbi s dijelom koji s uređuje, prizor podsjeća na onu poznatu scenu iz stripa Alana Forda „plaža za bogate i plaža za siromašne”. Iako se nešto južnije i plaža ispod hotela Kolovare dohranjuje i uređuje, prostor Hitcha i dio plaže uz taj bivši bar sad zbilja - strši.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ono što je sigurno je da će novouređeno kupalište Kolovare ovo ljeto po svom dovršetku sigurno biti napućeno Zadranima, ali i turistima, jer u odnosu na prijašnje stanje, ovo je ipak vidljivi pomak. Uostalom, radi se tek o prvoj fazi uređenja kompletnog obalnog pojasa plaže Kolovare, koji bi u konačnici trebao dobiti uređeniji i potpuno drugačiji, moderan izgled.

Dovršenje 1. faze plaže Kolovare vrijedno je 2.205.000 kuna i zajednički se financira sredstvima Grada Zadra i Ministarstva turizma i sporta, kroz projekt Jačanja javne turističke infrastrukture i konkurentnosti Grada Zadra i Zadarske županije (ministarstvo sudjeluje sa 560.000 kuna).

Sanacija i uređenje obalnog zida, popločanje kupališta i sunčališta, te postavljanje javne rasvjete uz popularnu plažu, samo je početak obnove reprezentativnog dijela Zadra, koji će u nastavku, nadajmo se, biti još kvalitetniji, maštovitiji i razigraniji.

image
Luka Gerlanc/Cropix

I za kraj informacija koju smo dobili od samih izvođača radova na gradilištu. Radovi, barem glavnina, trebali bi biti dovršeni otprilike za dva tjedna, odnosno taman do početka glavne kupališne sezone. Koja bi ove godine mogla biti u znaku - „svi na Kolovare”!

A ocjena? S obzirom da još nije sve dovršeno i da za kompletan dojam i funkcionalnost još treba vremena, u rasponu od 1 do 5 neka za sada bude – 3.

Uostalom za veće ocjene popravni rokovi su ionako tradicionalno u lipnju...

19. travanj 2024 18:04