StoryEditorOCM

SASTANAK U TIRANIZadar od proljeća iduće godinu dobiva trajektnu vezu s albanskim Dračem? Ova dva grada povezivala bi Jadrolinija

Piše HRT Radio Zadar/ Zadarski.hr
20. srpnja 2021. - 11:03

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković početkom prošloga tjedna boravio je u službenom posjetu Albaniji, gdje se sastao s Belindom Belluku, ministricom infrastrukture i energetike te s Blendiem Klosijem, ministrom turizma i zaštite okoliša, te drugim albanskim dužnosnicima.

Središnja tema razgovora s albanskim kolegama bila je prometna povezanost - od jadransko-jonskoga koridora, uspostave stalne avionske linije između Zagreba i Tirane, do trajektnog povezivanja između obala dviju zemalja.

Tako se na prijedlog hrvatske strane razgovaralo i o trajektnoj liniji između Zadra i najveće albanske luke u Draču. U obilasku luke bio je i državni tajnik u ministarstvu mora Josip Bilaver, javlja HRT Radio Zadar.

Kaže kako je dogovoreno da se što prije krene s pripremom i analizom prometa koji bi se odvijao na toj liniji.

- Prije svega postoji interes za prijevoz teretnjaka, odmosno kamiona i tegljača, koji bi put preko nekoliko granica zamijenili jednom takvom linijom. Tako bi skratili vrijeme, ali i troškove putovanja, ističe Bilaver, prenosi Zadarski.hr

Dodaje, kako nije slučajno odabrana luka Gaženica u Zadru - Gaženica je suvremena luka, međunarodni prijelaz koji u svom sastavu ima i policiju i carinu,tako da on apsolutno odgovara njihovim zahtjevima, tim više što je Gaženica povezana brzom cestom na autocestu, kaže Bilaver.  

Načelan je dogovor da se linija uspostavi u proljeće iduće godine, a već se razmišlja i o mogućem brodaru koji bi je održavao.

- Za sada je predviđeno da to bude Jadrolinija, međutim to nije zapreka, bude li interesa bilo kojega drugoga domaćeg ili stranog brodara da se ne daju dozvole, dodaje državni tajnik. 

Uz sezonsku liniju Zadar - Ancona, veza s Dračom bila bi druga međunarodna linija iz zadarske luke u Gaženici, javlja HRT Radio Zadar. 

18. travanj 2024 14:17