MINERALI

Solana Nin NEMA INDUSTRIJE, SVE JE RUČNI RAD

Piše Lada Burčul
18. prosinca 2020. - 08:00

Malo koja tvrtka privuče toliku pažnju kada organizira Dan otvorenih vrata, kao što je to slučaj sa Solanom Nin, koja na površini od 55 hektara stotinama godina bere visoko kvalitetnu sol.
U Solani Nin sol se ne prerađuje, nema industrije, sve se obavlja ručno u plitkoj laguni dubokog Ninskog zaljeva: u proljeće se bazeni pune morskom vodom koja tijekom proljeća i djelomično tijekom ljeta isparava, a na dnu ostaje morska sol koja se početkom jeseni ručno „bere“. Takva sol je izvorna, neprerađena i bogata prirodnim mineralima.
Ninska solana je prva u Hrvatskoj počela prikupljati i cvijet soli. Ovaj „fleur de sel“, kavijar soli, pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji se ubire ručno, mikronskim sitima. Dobiva se u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kad nema vjetra.
Alga petula koja nastanjuje ninsku lagunu daje posebnu notu okusa ninskoj soli i uzrok je da je cvjetna sol visokokvalitetan nutrijent bogat prirodnim mineralima. U ishrani je najzdravija upravo ručno brana morska sol jer sadrži jod morskih algi, kalij, brom, magnezij, kalcij… ukupno 80 različitih esencijalnih minerala, kao i mikroelemente. Zato se osim u prehrani, koristi i za pomoć u liječenju čitavog niza bolesti, osobito za štitnu žlijezdu.
- Ove godine ubrali smo 1800 tona visoko kvalitetne soli. To je korektna berba, iako je naš maksimalni kapacitet oko 3500-4000 tona. Razlog slabijoj berbi je kišoviti rujan – kaže Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga u Solani Nin.
- Sâm cvijet soli toliko je tražen da nam se, u ovim vremenima epidemije, web prodaja proizvoda koji sadrže cvijet soli, udvostručila - kazala je Stamenić Oštrić.
- Došli smo do broja od 140 proizvoda koje smo napravili, i koji se mogu kupiti ili naručiti u našoj trgovini u sklopu Solane, ali se prodaju i u brojnim drugim trgovinama u Hrvatskoj - istaknula je Sanja Stamenić Oštrić.
Cvijet soli dolazi u pakiranjima od 80 do 500 grama, a postoji i kao mješavina s tartufima, kajenskim paprom, zelenim i crnim paprom…
U ponudi je više vrsta čokolada s cvijetom soli, kao i keksa, a osobito su atraktivni sir i maslinovo ulje s dodatkom cvijeta soli. Vrlo tražena je tartufata, kao i džem, sve dakako s cvjetnom soli.
Proizvodi su pakirani i u atraktivne darovne kombinacije.

image
Mirisna morska sol
Solana Nin

Posebno poglavlje su sapuni, mirisne soli za kupanje, šamponi i osobito mirisna morska sol za inhalaciju.
Među suvenirima se ističu razne soljenke i mlinci, čak i bićerin od kamena, a za najmanje također postoji atraktivan izbor: slikovnica i puzzle.
U sklopu Solane napravljen je Muzej soli, kao i Kuća soli. Tu se upoznaju daleka prošlost, stari alati, vagoni koji su se koristili kao sredstvo za transport soli sa bazena u skladište, ali se istodobno upoznaje i moderna Solana koja je i jedinstveni prirodni rezervat. Polja oko bazena udomljavaju više od 280 vrsta ptica, mahom selica koje prelijeću ovaj dio Jadranskog mora na svojim dugotrajnim preletima do zimovališta, a u manjem broju rijetke i ugrožene vrste na solanama se i gnijezde. Razlog izbora staništa pojedine ptice je račić slaništar kojim se ptica hrani.
Iako je prikupljanje soli danas lakše nego u stara vremena, kada se ručno, lopatama, po jarkom suncu ukrcavala u vagone i gurala do sabirališta, berba cvjetne soli ostala je jednako teška. Ručno skupljena na bazenima, pravokutnom drvenom grabilicom s nježnim sitom hvataju se fine strukture cvjetne soli, cijede se i odvoze na obradu gdje samo izgube još nešto vlage. Takva esencija u ninskoj se solani sljubljuje s nizom proizvoda, koji putuju daleko izvan granica Hrvatske.

18. travanj 2024 10:34