GASTROBAŠTINA

Stella Croatica MUZEJ MASLINA KAKVOG NEĆE BITI NADALEKO

Piše Meri Šilović
Foto Sasa Buric/Cropix
18. prosinca 2020. - 08:30

Još malo pa će me iz Etno-agro parka Stella Croatica morati puškom tjerati! Tamo na Klisu iznad Splita, tek deset, petnaest minuta od Rive kao malo čudo dočeka vas Dalmacija u malom, sa svim njezinim mirisima, biljkama, delicijama, starim balaturama, kamenim dvorom… i ne da vam se otići. Kako na ulazu u park piše, tu ćete osjetiti Dalmaciju i njezinu baštinu svim svojim osjetilima. I svaki put je drukčije, čudesnije, brojne autohtone biljke mijenjaju ambijent svojim rastom, cvjetovima, lišćem, plodovima, s godištem i sezonom i uvijek ste iznova iznenađeni, začarani kao da ste prvi put došli. Park je podijeljen na sekcije: vrt s otrovnim biljkama, priča o hrvatskom buhaču, priča o artičokama, smilje, ukrasno bilje, vrt sa začinskim biljem, sve priče o kadulji, priča o ljekovitom bilju, vrt poljoprivrede u kojem je od raštike do svega što se u Dalmaciji po vrtovima oko kuća i vrtačama s mrvama zemlje usred kamenjara stoljećima, od kada je života na ovim prostorima uzgajalo…

image
Klis, 220919
Etno-agro park Stella Croatica u zaseoku Mihovilovići u općini Klis.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/Cropix


"A ovaj dio našeg vrta je u nastajanju. To će bit vrt Klisa, sve biljke koje smo našli na Kliškoj tvrđavi posadit ćemo ovdje", veli mi voditelj projekta Stelle Croatice Marin Jerković. Cijeli kompleks se prostire na oko 15.000 kvadrata, a započet je prije devet godina. Napravljen je, dovršen, ali se stalno razvija, pa je sad glavni projekt obnova i posve nova priča Muzeja maslina i maslinova ulja koji već postoji unutar kompleksa, a kakvog neće biti nadaleko. Francuski stručnjaci su ovdje dolazili kako bi pomogli savjetima.
– Kad smo došli u Klis 2011. godine napravili smo zgradu, izgradili dalmatinsko selo, izgradili Herbu croaticu, uredili naš maslinik, krenuo je Muzej masline, trgovina, sanitarni čvorovi, odnosno taj infrastrukturni dio, pa botanički vrt. I sad ide renoviranje Muzeja maslina, odnosno formiranje i postavljanje stalnog postava. Tu će biti i vrhunski restoran, odnosno gastro centar, arhitektima smo rekli da želimo posjetiteljima poslati poruku tradicionalnog, autentičnoga, da osjećaju: evo ovo je njihovo selo, dalmatinsko malo misto – veli Marin Jerković. Uz to dodaje: "Investicijski ciklus još uvijek traje jer sada investiramo u Muzej maslina, nastavljamo u centar gastronomije. Moram istaknuti da je HBOR glavni partner Stelle Croatice u realizaciji svih njezinih projekata od početka. HBOR je pratio izgradnju cijelog kompleksa i to od 2011. pa do danas i suradnja je odlična. Jer mi smo dobar proizvod koji financijski drži vodu, zapošljava ljude, izvozi, radimo dodanu vrijednost poljoprivrednim kulturama".
– Ovog ljeta Park Stella Croatica i obližnja tvrđava Klis rekorderi su po turističkoj posjećenosti. Turisti koji ovdje dođu uglavnom idu i na tvrđavu, i obrnuto. Evo i ljeti u koroni u Parku je bilo 260 gostiju dnevno, izvan svih očekivanja. Općina Klis ima sjajan mladi tim koji odlično radi posao. Doista smo ponosni na to što smo napravili, i mi i oni zajedno – govori zadovoljno​ Marin​..
A turisti su mladi, vidim. Većina mladog modernog svijeta, baš s raznih strana

Novi postav

A mi ćemo u priču o novom impresivnom Muzeju maslina i maslinova ulja, kakvog neće biti nadaleko. Kako će izgledati?
– Najprije ulazimo u uvodni dio gdje počinje priča o maslini, Hrvatskoj i Mediteranu. Iz tog dijela prelazimo na drugu interpretacijsku točku koja se odnosi na povijesni razvoj maslinarstva u Hrvatskoj, počinjemo s Grcima, Rimljanima, amforama (Dioklecijan – taj povijesni dio obrađujemo s Muzejom grada Splita), tu će biti priče vezane uz arheologiju.

image
Multimedijalni muzej masline
Vojko Basic/Cropix

Ovaj dio radimo u suradnji s Arheološkim muzejom iz Splita. Oni će nam ustupit na posudbu artefakte uljarice, balzamarije, amfore, inserte iz kamena gdje je list masline, maslina, na nadgrobnim spomenicima ili drugdje i to će naći svoje mjesto u ovom muzeju. U suradnji s Etnografskim muzejom radimo 19. stoljeće. Tu ćemo staviti jedan kameni toć, kamenicu, stare grablje, stube i tu će se ispričati priča kako se prije radilo ulje. U idućoj interpretacijskoj točki ispričat ćemo priču o maslini kao biljci, o stablu, o korijenu, o listu, o plodu, o vrstama maslina, ali spomenut ćemo i maslinarske regije u Hrvatskoj, Istru i Dalmaciju podijeljenu na svoje podregije. Na kraju ovog dijela će biti priča o milenijskoj Kaštelanskoj mastrinki, koja zaista ima iznimnu vrijednost i zaslužuje biti prikazana posebno u našem muzeju.
Nakon toga dolazi središnji dio u kojem su dva velika ekrana. Na jednome će se prikazivati prošlogodišnja berba maslina na otoku Mljetu, gdje cijela obitelj vlasnikove supruge sudjeluje u berbi i preradi. A na drugom ekranu će biti svi članovi obitelji, snimljeni kako dolaze, pokazat će se i ići dalje – da posjetitelji vide tko smo i odakle ova naša priča dolazi.
Iduća interpretacijska točka je, veli Marin, vezana za berbu, preradu i čuvanje maslinova ulja u današnje doba. Ovdje će posjetitelji moći vidjeti i naučiti što je preša, što je hidraulika, što je centrifuga, doznat će o fenolima, o enzimima, o vegetabilnom soku. U idućem odjeljku će se pričati o kemijskoj i senzorskoj analizi maslinova ulja, o utjecaju maslinova ulja na zdravlje ljudi, ali i o maslinovu ulju koje samo sebe štiti.
– U zadnjem dijelu je trgovina Stelle Croatice, u kojoj su prezentirani naši proizvodi od masline. Zamišljeno je da posjetitelji cijelu tu priču kroz muzej, istražujući iz prostorije u prostoriju, prođu 15-20 minuta. Muzej se radi u suradnji s Etnografskim muzejom, Muzejom grada Splita te Arheološkim muzejom grada Splita, i to će biti naš stalni postav. Sve ovo je trebalo biti gotovo u lipnju ove godine, Split je trebao biti domaćin europskim ministrima poljoprivrede, a naš projekt predstavljen, međutim, korona je napravila svoje. Nismo radili tri mjeseca i otvorili smo 1. srpnja, mislili smo sve prolongirati za iduću godinu, ali s obzirom na to da smo u srpnju i kolovozu imali priljev posjetitelja izvan očekivanja, mislim da ćemo iznaći neke financijske mogućnosti. Jer ova osnovna investicija u muzej je "teška" do 50.000 eura.
Uz Muzej maslinova ulja u Stelli Croatici, gdje nikad ne fali inspiracije i dobrih ideja, pripremili su još jedan edukativni projekt o maslinovu ulju. Za probu i reportažu, i mi smo prošli kroz tu malu školu i oduševljeni smo: tko god je prođe, garantiramo, bit će na dobitku cijeli život. Znat će što je dobro, što vrhunsko, a što nevaljano maslinovo ulje. Iako je ekstradjevičansko!
– Projekt je zamišljen tako da se posjetitelji prošetaju cijelim kompleksom, vide našu proizvodnju delikatesa, slastica, obiđu destileriju, vide vrt poljoprivrede, posjete muzej i tu se upoznaju s kulturom maslinarstva u Dalmaciji i Hrvatskoj, i nakon toga, uz degustaciju i prodaju naših proizvoda, u trgovini im se ponudi i mogućnost da kupe i taj edukacijski ciklus "Ako želite znati više". Cijena je 60 kuna, a provodi se na dvije lokacije u selu, i tu bi onda saznali po čemu se razlikuju maslinova ulja. Taj program u trajanju 30-ak minuta nazvali smo "Taste of health" (Okus zdravlja).

Edukacija zlata vrijedna

Posjetitelji bi tu doznali da se kvaliteta maslinova ulja određuje na dva načina, kemijskom i senzorskom analizom. Ujedno bi naučili i o slobodnim masnim kiselinama, doznali da peroksidni broj govori o oksidacijskom procesu, da pokazuje stupanj zrelosti masline i da raste tijekom kasnije berbe masline, dužeg miješanja tijesta u samoj miješalici, ali i oksidacijskim procesima tijekom starenja maslinova ulja. Doznali bi i o fenolnom sastavu maslinova ulja te zašto se ne ocjenjuje boja maslinova ulja i još "milijun" zanimljivih vrijednih stvari o maslinovu ulju. A, svjedoci smo, stvarno je sve trajalo pola sata i super je zanimljivo i razumljivo. Polaznici dobivaju plave čašice za kušanje tri vrste ulja te se uče kako ih kušati, kako pomirisati ulje, osjetiti njegovu svježinu, miris po travi, rajčici, artičoki, zelene jabuke, kako osjetiti gorčinu i pikantnost. Kušali smo jedno istarsko, jedno dalmatinsko i jedno ekstradjevičansko maslinovo ulje iz boce, kupljeno u trgovini za – 37 kuna. Objasnit će im se razlika i osjetit će je, naučiti će da ni ekstradjevičansko ne znači vrhunsko, ni najbolje nego tek zadovoljava dva kemijska parametra slobodne masne kiseline i peroksidni broj.

image
Voditelj projekta Stella Croatica Marin Jerkovic u boutique-u etno sela kod Klisa
Sasa Buric/Cropix


Kakve su reakcije posjetitelja nakon ove edukacije s tri ulja?
– Pa budu malo iznenađeni, ne očekuju toliku razliku. Nama je u interesu da oni odu s jednim novim iskustvom, a proveli su pola sata koji su im, nadamo se, bili ugodni, i puno toga nauče, lako je zapamtiti i to im ostaje zauvijek. Ovo je prva godina u kojoj nudimo ovakvu degustaciju, dosad maslinovo ulje nije bilo u prvom planu, bilo je puno sira, puno pršuta, puno vina, pa bi se ulje izgubilo. Ovdje, u ovoj novoj priči je maslinovo ulje prava zvijezda.

Tamo na Klisu iznad Splita kao malo čudo dočeka vas Dalmacija u malom, sa svim njezinim mirisima, biljkama, delicijama, starim balaturama, kamenim dvorom… I svaki put je drukčije, čudesnije, brojne autohtone biljke mijenjaju ambijent svojim rastom, cvjetovima, lišćem, plodovima, s godištem i sezonom

Ulje zlatom ocijenjeno na Noćnjaku i u Japanu

– Od dalmatinskih ulja u školi smo za kušanje uzeli naše maslinovo ulje Stella Croatica, koje je blend autohtonih sorti. Mi u Stelli hoćemo i imamo ulje u kojem se dominantno čuje trava, jabuke, list masline, rajčice, badema, dakle elementi koji čine ulje još svježijim. I hoćemo da je ulje malo slatko, da osjetite maslinu, da ima gorčinu koja nije agresivna, ima tu frišku notu… Takvo naše ulje Stella Croatica je ove godine dobilo zlatnu medalju na natjecanju Olive Japan, ali i zlato na Noćnjaku. Bio sam neizmjerno sretan što je toliko pogođeno, što se ocjene naših i japanskih ocjenjivača nisu razlikovale. Naša ulja rijetko, zaista vrlo rijetko dočekaju sljedeću turističku sezonu. Prodamo ga i onda se ne moramo brinuti kako ga održati do iduće godine, jer to ulje više nema tu lepršavost i tu nježnost kao u prvoj godini, na početku. Nije ulje kamen.

Splitski muzeji pomogli

Muzej maslina se radi u suradnji s Etnografskim muzejom, Muzejom grada Splita te Arheološkim muzejom grada Splita
Kliške biljke
'Ovaj dio našeg vrta je u nastajanju, to će bit vrt Klisa, sve biljke koje smo našli na Kliškoj tvrđavi posadit ćemo ovdje', veli Jerković

16. travanj 2024 12:25