StoryEditorOCM
PromoMASLINA

Dr. Ivica Vlatković: Živeći život s maslinom, čovjek osjeća sve čarobne stvari prirode

Piše Dr. Ivica Vlatković
21. prosinca 2016. - 22:01
bbimagehandler

Zbog učestalih bura i visokih temperatura tijekom ljeta pojačava se učinak isušivanja tla. 

U pauzama kada sklopka u mom masliniku isključi orošavanja, kroz isti sustav nastavlja se lagano zalijevanje i namakanje u krugu masline, sve kroz iste dizne, ali sad bez utroška struje, samo hidrostatskim tlakom iz rezervoara. 

To na moju radost, a istodobno na žalost štetnika, privlači ptice. Svako jutro tijekom ljeta dočeka me pun maslinik ptica. Ptice poput kosa, grlice, lastavica i crvenorepke znaju gdje se mogu osvježiti u paklenim vrućinama i gdje mogu sigurno savijati gnijezda. 

I ove godine pratio sam razvoj mladih ptića kosa od trenutka kad su se izlegli do prvog nesigurnog leta i napuštanja gnijezda. Majke su im redovito, među ostalim, nosile i komadiće smokava petrovača koje su slasno pojeli. 

Znaju ptice koliko je smokva hranjiva, makar je između loze i masline uvijek negdje skromna po strani, gotovo zaboravljena. 

Zato i postoji ona uzrečica da je loza poput djevojke i traži stalnu brigu i posvećenost, dok je maslina poput majke kojoj se uvijek možeš vratiti. I kada je napustiš, ona te ponovno prima. 

A smokva? Smokva je poput bake, uvijek je negdje po strani, gotovo nevidljiva, nije zahtjevna i ne traži neku posebnu njegu, ali uvijek te iznenadi svojim darom – plodovima. 

Živeći život s maslinom, čovjek s vremenom počinje osjećati sve te čarobne stvari prirode, posložene u savršenoj ravnoteži koje ga iscjeliteljski sve više i više privlače.

19. travanj 2024 19:32