StoryEditorOCM
PromoFOTO: JEDRILICA ZA OBITELJSKO KRSTARENJE

Hanse 315: mala, velika cura

Piše Damir VIŠIĆ
3. siječnja 2017. - 12:13

Jedrilice dužine između devet i deset metara pokazale su se optimalnima za obiteljsko krstarenje Jadranom. Valjda je to razlog da je ovakvih plovila više u privatnom vlasništvu negoli u charter flotama. Većina se poslova oko jedara i manevriranja može obaviti ručno uz minimalno korištenje vinča, a brzine koje postižu pod jedrima često su više nego zadovoljavajuće. Osim toga, kod pristajanja ili isplovljenja, odguravanje, povlačenje ili pridržavanje rukama ovdje ima i smisla i efekta.

Krmena kabina

Uglavnom uz pramčanu kabinu imaju i jednu pod krmom, ne baš skučen salon, dovoljno veliku kuhinju i odvojenu kabinu WC-a, koja i nije uvijek tako tijesna kako to zna biti na većini manjih plovila. Sve to ima i Hanse 315, ali uz primjenu nekoliko detalja odlično osmišljeno, a svaki takav detalj na ovolikom plovilu može biti značajniji i od veće važnosti nego na većem.

Pramčana pregrada pomaknuta je do ruba postelje, pa kada se u sredinu uglavi za to predviđen umetak, cijela je ova kabina jedan veliki dupli ležaj s priručnim ormarom u kutu. Naravno, vrata kabine otvaraju se prema salonu, a ako slučajno negdje zapnu, iz kabine se kroz veliku bokaportu lako može izići na palubu. Tako je to na ovoj testiranoj jedrilici, a u opciji ležajevi mogu biti kraći, pa je to kabina za djecu, ili s nakošenom širokom posteljombiti komotna kabina za jednu odraslu osobu. U standardnoj verziji nudi se s otvorenom pramčanom pregradom i tada je prostor pramčane kabine i fizički objedinjen s prostorom salona, a skidanjem središnjeg umetka prednja su sjedala povezana sa sjedalima u salonu.

Središnji dio salona zauzima stol sa sklopivim krilima, desno je sjedeća garnitura s komotnim sjedalom, ali dvadesetak centimetara kraćim sjedalom, a kao pomoćni ležaj može ga koristiti samo neko dijete. Lijevo je sjedalo dovoljno široko i za ležaj odrasle osobe, a s krmene strane nije ograničeno stijenkom, već je ispod navigacijskog stola oslobođen prostor za noge.

(CIJELI TEKST DOSTUPAN JE U TISKANOM IZDANJU OTVORENOG MORA BR. 234 I ONLINE PRETPLATNICIMA NA WWW.OTVORENOMORE.COM)

20. travanj 2024 15:35