StoryEditorOCM
PromoUMJETNIČKA OAZA U CENTRU ŠIBENIKA DOZIVA ZADRANE

Kroz nekoliko eminentnih predstavnika hrvatskog slikarstva upoznajte se s postavom galerije Juraj Dalmatinac

Piše PR tekst
21. veljače 2017. - 14:45
DSC0051

Od brojnih slikara čija djela krase zidove i sve kuteve galerije, zasigurno će vam odmah upasti u oko slike Vaska Lipovca.

 

Što odlikuje široko prepoznatljive protagoniste Vaskovih slika? To su oblikovno asketski likovi, čiste forme, na prvi pogled međusobno slični i narativno jednostavni. Pa ipak, kad razmišljamo o Mediteranu i njegovim amblematskim motivima, ne možemo preskočiti ove likove koji su prvenstveno diferencirani bojom – čisti, energični koloriti pridaju oblicima osobnost. Svojim homo ludensima Vasko pristupa s humorom, ovjekovječuje ih predosjećajući opadanje njihove karakteristične zaigranosti.


 


Život Mladena Veže, još jednog slikara dojmljivog onima čiji je senzibilitet mediteranski, iako ispunjen brojnim pričama gradova kao što su Zagreb i Pariz, je imao jednu veliku temu, dalmatinski jug u čijem je središtu rodni Brist i maslina definirajuća za dragi krajolik. Maslina je za njega početna slika koja potencira niz asocijacija – ona je žena sa svojim senzualnim oblinama, razgranata majka kože otporne na siromaštvo i udare bure, suputnica koja uvijek na starom mjestu čeka, a Brist postaje mjesto koje mora dosegnuti, ondje gdje se duh uzdiže nad krajolicima u kršu, crvenim i narančastim krovićima na bijelim kućama, otocima i planinama u morskoj izmaglici .


 

Edo Murtić, iako je rođen u kontinentalnoj Velikoj Pisanici, razvija ljubav prema jedrenju i mjestu Vrsaru koja ga inspirira na niz platna jadranskih motiva, a u kojima u prikazima dalmatinske obale spaja mladenačke radove sa svojom zrelom apstraktnošću. Murtić nas svojim dinamično raspoređenim konstrukcijama poziva da posvjedočimo samom činu slikarstva, da osjetimo energiju unesenu u ekspresiju poteza.


 

 

Posjetite galeriju svakog radnog dana od 10:00 do 14:00 i od 17:00 – 20:00, a subotom od 9:00-14:00, kontaktirajte ih na brojeve 091/288 7991 i 091/287 9925, a virtualni posjet galeriji možete napraviti i preko web stranice, Facebooka i Instagrama

 

26. travanj 2024 12:19