StoryEditorOCM
PromoPOGLED IZ DRONOVA

Srećko Radelić snima senzacionalne filmove u 5,2K rezoluciji, a jedan takav o Viru i Zadru predstavit će u petak u Arsenalu

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
19. travnja 2017. - 11:12
SRECKO_000.JPG

Nemalo je bilo iznenađenje za sve neupućene, pa čak i za one koji Vir redovito posjećuju, vidjeti otok iz zraka na promidžbenom turističkom filmu na prezentacijama u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Vir se doima čudesnim, dosad neotkrivenim kontinentom čije prirodne ljepote - obalne pješčane oaze uronjene u nebeski krajolik i akvamarinsku čistoću mora, spektakularno rumenilo Crvene zemlje ili kamenom ograđene brežuljaste vrhove s kojih se usnuli kolorit velikodušno prostire cijelim pejzažom - oblikuju senzaciju divlje pustoši.

Kako izgrađeni dio otoka Vira čini samo 15 posto od njegove ukupne površine, dojam kontinenta i otočne idile bio je još snažniji. Filmove je, kao i sve prethodne o brojnim virskim manifestacijama, uz pomoć dronova snimio i montirao 45-godišnji virski Karlovčanin Srećko Radelić sa svojim sinovima: 19-godišnjim Jurom i 18-godišnjim Nikolom. Snimljen je u besprijekornoj 4K rezoluciji i Vir prikazuje elegantnim senzibilitetom vrhunskih snimatelja i dron pilota, a premijerno je hrvatskoj javnosti prikazan u zagrebačkom „Sheratonu", riječkoj „Bonaviji" i hotelu „Osijek".

Sa sloganom Za one koji žele više. u novoj, nadopunjenoj verziji s prizorima iz Zadra bit će predstavljen u petak virskoj i zadarskoj javnosti na turističkom eventu „Virska noć u Zadru" u zadarskom „Arsenalu". „U novoj verziji filma vidjet ćemo Vir u najboljem svjetlu s prizorima koji simboliziraju njegovu suštinsku povezanost sa Zadrom. Do Vira se iz Zadra dolazi brzo i jednostavno, a puno je razloga zašto ga treba posjetiti. Nadam se kako će svi ti razlozi biti prepoznati na filmu", ističe redatelj i montažer Srećko koji je u radu s dronovima otišao još jedan korak dalje - u tehnološki najnapredniju 5,2K rezoluciju! To je standard koji malo tko ima u Hrvatskoj, a koristi se za potrebe snimanja hollywoodskih blockbustera poput novog nastavka „Transformera".

Tako je na mala vrata, pored Hollywooda, i dron Inspire 2 došao do Vira, odnosno Zadra.

„Riječ je o trenutno najsigurnijem dronu na svijetu koji ima dvostruke komande, baterijski sustav i padobran. Ima i backup poput zrakoplova za nepredviđene situacije, a cijelim procesom upravljaju tri operatera", ističe Radelić tehnološku superiornost drona čija puna konfiguracija košta oko 150 tisuća kuna.

Virsko-karlovački snimatelj nije žalio ni lipe, jer s dronom koji je prije dva tjedna službeno predstavljen na Dron festu u Zagrebu, dobiva senzacionalne rezultate. „Snimanje Vira bilo je užitak za oči! Iznenadit će se svi koji ga nikad nisu vidjeli, a pogotovo oni koji misle kako je Vir pun naselja u kojima susjedi jedni drugima gledaju u tanjure. Vir je divlja priroda, čisto more i plaže ljepše nego na Havajima. Zaista ne pretjerujem, jer svi koji su se kupali na Crvenoj zemlji znaju da je to istina", naglašava Radelić svoju opčinjenost otokom na kojemu redovito provodi slobodne dane.

Tako je i krenuo u dopunski biznis sa svojom tvrtkom „Digitalni tisak" i njezinom osnovnom tiskarskom djelatnošću; prvo s fotografijama, potom video filmovima, a onda i s kratkim turističkim filmovima koji su sada uz pomoć najkvalitetnijih dronova izbrušeni do savršenstva.

„Danas je fotografiju uz pomoć fotoshopa lako podesiti da izgleda savršeno, pa se više vjeruje materijalima snimljenima dronom. Moguće je, naravno, poboljšati i video, ali je takav posao iznimno skup i zahtjevan. Video je vjerodostojan, a na ekranima visoke razlučivosti stvara iznimnu sliku. U turističkom smislu, nema mu premca", ističe Radelić koji je osim s Općinom Vir i destinacijskom kompanijom „Vir turizam" radio i s Gradom Karlovcem, cijelom Karlovačkom županijom, Gradom Otočcem, Ozljem, 110. brigadom Hrvatske vojske ...

Zbog obima posla i rada na turističkim filmovima i dokumentarcima koje po narudžbi proizvode za klijente, a njihov je spisak zaista dug sa žanrovskom raznolikošću prave televizijske produkcije - atletski maratoni i druga sportska natjecanja, festivali, karnevali, promidžbeni filmovi, dokumentarci - Radelići kao da žive virski slogan „Za one koje žele više", ili - nazovi Srećka radi spektakularnog snimanja dronom. 


RADELIĆI SU SNIMILI NIKAD SPEKTAKULARNIJI ZADAR Kao što Vir poznaje poput svog džepa, tako Srećko Radelić poznaje i Zadar u kojemu je živio i radio četiri godine kao recepcionar u hotelu. Od gostiju hotela, priča Karlovčanin s virskom adresom, često je slušao kako bi i što bi trebalo napraviti da Zadar zasja u pravom svjetlu. Dio tog iskustva pretočio je u promidžbeni film o Zadru snimljen dronovima, a oni koji su ga imali priliku vidjeti, ostali su bez - riječi. Zar Zadar zaista izgleda ovako spektakularno? - bila su najčešća pitanja. „Čak su mi i piloti priznali kako takav Zadar još nisu vidjeli. Jure, Nikola i ja smo pogodili savršeni dan, trenutak i vrijeme za snimanje Zadra, Poluotoka i zalaska sunca nad gradom te cijelog arhipelaga. Radili smo od jutra do sutona, u koordinaciji i periodima kad nam je kontrola leta dopuštala snimanje. Rezultat je fantastičan, u prvom redu zbog Jurine i Nikoline vještine koji su, ne ustručavam se reći, najbolji dron piloti u Hrvatskoj".

19. travanj 2024 13:21