StoryEditorOCM
PromoGRADONAČELNIČKI KANDIDAT HDZ-A NAJAVLJUJE KONKRETNE MJERE KOJE ĆE ŽIVOT MLADIM OBITELJIMA U ZADRU UČINITI POVOLJNIJIM I KVALITETNIJIM

Branko Dukić: Mladim obiteljima odgoj i obrazovanje djece neće biti teret

Piše PR tekst
5. svibnja 2017. - 12:15
20170318_Dukic0179

Zadar je danas po mnogim kriterijima najpoželjniji grad za život u Hrvatskoj, no dr. Branko Dukić naglašava da je pred gradskom upravom još puno posla. Prvi dio njegovog programa su pronatalitetne mjere. Dukićev program velik je naglasak stavio na projekte koji bi obiteljima pružili kvalitetnije i povoljnije uvjete života, odnosno uvjete koji ih pozivaju na ostanak i planiranje života u Zadru. Osim stvaranja preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, kao posebnu stavku ima i demografsku obnovu.

- Osmislili smo konkretne mjere koje će obitelji odmah moći osjetiti na kućnom budžetu. U ovom mandatu spustit ćemo cijenu vrtića za 30% i to za 100 kn od 2017. te za još 100 kn do kraja mandata. Za drugo dijete u vrtiću 50 posto nižu cijenu, za treće dijete besplatan vrtić, a obiteljima sa četvero i više djece omogućit ćemo besplatan vrtić za svako dijete. Osim toga, povećat ćemo potpore za sufinanciranje boravka u vrtiću djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja - govori Dukić.


Nove škole i rekonstrukcija postojećih

Kao dodatni poticaj povisit će naknade za novorođenu djecu pa će tako za prvo dijete iz proračuna osigurati potporu od 2000 kuna, za drugo 3000 kuna, a za treće 6000 kuna. 
- To su konkretni potezi kojima ćemo, zajedno s mjerama koje priprema Županija, omogućiti mladim obiteljima da im odgoj i obrazovanje djece ne budu teret – ističe Dukić.
Po pitanju infrastrukture, planiran je projekt izgradnje vrtića na Bagatu, proširenje kapaciteta vrtića na Višnjiku, izgradnja škole na Novom Bokanjcu, rekonstrukcija i proširenje PŠ Ploča te izgradnja novih prostora za PŠ Kožino.
- Zadarskoj djeci treba izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih škola. Prvi projekt je škola na Novom Bokanjcu koja je obećanje još od prošle vlasti, no sad su riješeni svi preduvjeti da se u mom mandatu to obećanje realizira. Riješeni su svi papiri, a i predviđena su i financijska sredstva za taj projekt, ali tu nećemo stati. Osim same infrastrukture, cilj nam je osigurati najviše standarde u školstvu tako što ćemo digitalizirati škole, osigurati prehranu za učenike, osobne pomoćnike, izbor izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti kao i produženi boravak u svakoj školi. Želimo da naša djeca imaju najbolje opremljene škole i da idu na nastavu u jednoj smjeni - objašnjava Dukić. 
U svome mandatu, ističe, radit će na jačanju postojećih centara izvrsnosti i osnivanju novih, širenju programa učenja stranih jezika, a posebice na nastavku programa sufinanciranja školskih udžbenika za više korisnika. 
Također, Dukićev program predviđa i potporu visokoj prosvjeti, tj. razvoju zadarskog Sveučilišta, izgradnju novih smještajnih kapaciteta za studente, povećanje iznosa studentskih stipendija za 100 kn, veći broj stipendija studentima slabijeg imovinskog stanja. 


Stotinu POS stanova

Uz zapošljavanje, mogućnost rješavanja stambenog pitanja jedan je od ključnih preduvjeta za kvalitetan život.
- I ja sam, tek nakon 20 godina braka, sa svojom obitelji konačno uselio u stan. Naravno, uz kredit, ali mnogi nemaju mogućnosti ni za to rješenje. S obzirom da cijena kvadrata u Zadru raste i taj će se trend nastaviti, na nama je da kroz programe Poticane stanogradnje osiguramo stotinu stanova za mlade obitelji po povlaštenim cijenama za najam i za kupnju – zaključio je Dukić.

25. travanj 2024 18:08