StoryEditorOCM
PromoKANDIDAT HDZ-a I KOALICIJSKIH PARTNERA HSU-a, HSP AS-a, HRAST-a I REFORMISTA

Božidar Longin: Naš program jamstvo je županije sigurne budućnosti

Piše Promo
10. svibnja 2017. - 14:01
LONGIN2

Kandidat HDZ-a i koalicijskih partnera HSU-a, HSP AS-a, HRAST-a i Reformista Božidar Longin ulazi u utrku za župana s dosad najdetaljnijim i najkonkretnijim programom za razvoj Zadarske županije pod nazivom Županija sigurne budućnosti. Na programu koji ima tri ključne odrednice – Gospodarski konkurentna i inovativna Zadarska županija, Resursno učinkovita Zadarska županija te Zadarska županija – županija visokog društvenog standarda, radilo se, kaže, vrlo detaljno i kvalitetno te su postavljeni konkretni ciljevi koji će se sigurno provesti u razdoblju od 2017. – 2021. godine…

U svom programu govorite o razvojnom uzletu. Na čemu temeljite takav optimizam?

- Zadarska županija ima sve predispozicije za uspjeh, put je ucrtan, njime smo krenuli i znamo kud idemo. Ova Županija uspjela je sačuvati niske stope nezaposlenosti pa čak i u vrijeme najveće krize, pripada u natprosječno razvijene, bilježi kontinuirani porast turističkih noćenja, ali i kvalitete ukupnog turističkog proizvoda, koji se postupno izgrađuje i nadopunjuje s turizmom u zaleđu. Poznati smo lider u djelatnostima ribarstva i marikulture s preko 50 % ulova i 70 % uzgoja ribe. Podsjećam na ove brojke jer one potvrđuju da naš optimizam prate činjenice. Na temelju spomenutih aduta koje imamo idemo naprijed.

Razvoj ćemo temeljiti na ribarstvu, marikulturi, turizmu, kvalitetnim EU projektima, jačanju poduzetničko potpornih institucija kako bi osnažili poduzetništvo, a posebno ćemo voditi računa o razvoju poljoprivrede. Važno je reći da je dosadašnje strateško promišljanje u Županiji dalo rezultate. Naravno, uvijek može bolje, i zato smo tu, nastavljamo kvalitetne projekte i uvodimo neke nove koje su jamstvo za bolje sutra svima koji žive u Zadarskoj županiji.

Što je to novo što nudite mladima i mladim obiteljima?

- Ono što se pokazalo dobro, nećemo mijenjati, već nadograditi. Tako ćemo povećati porodiljne naknade sa 400 na tisuću kuna za prvo i drugo dijete te pet tisuća kuna za treće i svako slijedeće novorođeno dijete. Ponudit ćemo nove vrtiće, uvesti produženi boravak. Ipak, moramo svi shvatiti da je najveća potpora mladim obiteljima i mladima posao i pristojan život od svog rada. Jačat ćemo poduzetničko okruženje i poticati razvoj poduzetništva, osigurat ćemo povoljne infrastrukturne, financijske i administrativne uvjete poslovanja.

Posebno ćemo voditi računa o mladima, razvojnim tvrtkama (tzv. start – up-ovima) i svima koji pokreću svoj poduzetnički poduhvat po prvi put. Moramo dati priliku mladima da stanu na noge i uzdržavaju obitelji. Nadalje, cilj nam je od Zadarske županije napraviti prepoznatljivu gastro destinaciju, nastavljamo realizacijom projekta “ZONA – okusi i mirisi zadarskog kraja” koji promovira tradicionalne proizvode Zadarske županije kao glavni adut našeg ugostiteljstva i turističke ponude.

Radit ćemo na oživljavanju tradicijskih obrta koji mogu nadopuniti turističku ponudu. Puno toga možemo vezati za turizam, plasirati naše proizvode od čega svi mogu dobro živjeti. Ponudit ćemo povlaštene kredite s ciljem poboljšanja kvalitete smještajnih objekata u turizmu, nastavljamo suradnju s Ryanairom, koji sa svim prednostima i ozbiljnim izazovima ipak donosi znatne iskorake u smislu bolje klime za investitore pa i prihode i zapošljavanje koje ne smijemo zanemariti.

Velika su očekivanja i od projekta luke Gaženica?

- Nadamo se da će Gaženica u potpunosti biti stavljena u funkciju do 2020. godine kako bi Republika Hrvatska mogla biti poveznicom Srednje Europe s Mediteranom i Zapadne Europe sa zemljama Srednjeg i Dalekog Istoka. Realizacijom te luke i njezinih pratećih djelatnosti očekuje se direktno i indirektno zapošljavanje više od 2500 ljudi, a Zadar postaje nezaobilazno tranzitno središte putničkog i teretnog prometa ovog dijela Europe.

Sve ovo prilike su za mlade. Poticanje mladih obitelji ne mogu biti samo financijske mjere prilikom rođenja djeteta, posao i prilika za dostojan život od plaće su još i važniji. Nadalje, veliku brigu posvetit ćemo i umirovljenicima, pa ćemo uvesti uvesti 500 kuna mjesečne subvencije za privatne domove, a osigurat ćemo i mobilne medicinske timove u najudaljenijim dijelovima županije, uključujući otoke.

Zadarskoj županiji vraćena je Opća bolnica, može se reći „vrući krumpir“ i velika odgovornost. Kako ćete se nositi sa zdravstvom koje je u teškoj situaciji? Imate li odgovor na ovaj izazov?

- Veselimo se realizaciji započetog projekta kojim je uz pomoć EU sredstava predviđeno ulaganje u dnevnu kirurgiju, onkologiju, pulmologiju i ostale odjele, čime će se značajno poboljšati pristup zdravstvenim uslugama. Realizacijom projekta očekujemo smanjenje potreba za bolničkim smještajem, a poboljšanjem infrastrukturnih uvjeta očekujemo kvalitetnije okruženje ne samo za pacijente već i za zdravstvene djelatnike.

Prilikom razvoja zdravstvenih usluga i infrastrukture posebno će se povesti računa o teže dostupnim mjestima u županiji (zaleđe i otoci) kako bi kvalitetne zdravstvene usluge bile dostupnije što većem broju ljudi. Radit ćemo na uspostavi E-domova zdravlja. Želimo učinkovitiji sustav palijativne skrbi kao i podršku teško oboljelima i članovima njihovih obitelji. Konkretno, radit ćemo na realizaciji projekta Hospicija Zadarske županije.

Kada govorimo o napretku, u današnje vrijeme često se govori o važnosti proizvodnje hrane. Gdje su u Zadarskoj županiji mogući pomaci i kako?

- Poljoprivreda ne može počivati na ovisnosti o kiši. Uložit ćemo napore u navodnjavanje. Tako u strateške projekte koje planiramo realizirati do 2020. godine pripadaju: projekti izgradnje Sustava navodnjavanja Zadarske županije (Baštica II. faza – podsustav Smilčić i Lišansko polje I. faza), vrijednosti preko 55 milijuna kuna koji su već prijavljeni na natječaj Programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. Također su u pripremi još dva projekta: Sustav navodnjavanja Vransko polje – I. faza i Sustav navodnjavanja Donja Baštica. Realizacijom ovih projekata ukupne vrijednosti preko 300 milijuna kuna, Zadarska županija će imati 2400 hektara poljoprivrednih površina pod sustavima javnog navodnjavanja.

Ustrajat ćemo i na potpori malim poljoprivrednim gospodarstvima kroz potpore za kupnju poljoprivredne mehanizacije, plastenika, podizanje nasada, opremanja kušaonica, i pripremi projektne dokumentacije za korištenje sredstava EU. Radi se o vrlo konkretnoj financijskoj pomoći Županije, a sve u svrhu poticanja konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača.

Radit ćemo i na promicanju korištenja znanja i inovacija u ovom sektoru kroz budući Plavo – zeleni centar i kroz razvoj novih projekata kao što je Poljoprivredno edukacijski centar u Zemuniku donjem (8 milijuna kuna).

Što mogu očekivati otočani?

- Općenito više brige o otocima, bolje brodske veze s kopnom i međusobnu povezanost, jačanje poduzetništva, razvoj sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, te sustava gospodarenja otpadom na otocima, unaprjeđenju medicinske skrbi i skrbi o starijim osobama na svakom otoku. Radit ćemo i na unaprjeđenju kulturne i sportske ponude na otocima.

Predstavili ste svoj program koji temeljite na gospodarskom rastu i razvoju. Očekujete novu pobjedu na predstojećim izborima, što je po vama presudno?

- Izreka „Tko ne planira, planira neuspjeh“ sigurno ne vrijedi za Zadarsku županiju. To smo i dokazali dosadašnjim rezultatima. Ne zaboravimo da je Zadarska županija iz poslijeratnog razdoblja, kad je zbog izuzetno teške situacije, gotovo cijela bila proglašena područjem od posebne državne skrbi, došla do statusa jedne od najrazvijenijih županija u Republici Hrvatskoj. Svjesni smo naših snaga i prednosti, ali smo i skromni pred našim nedostacima i napravit ćemo sve što možemo da ih umanjimo.

Znamo gdje smo sada i gdje želimo biti. Imamo plan, imamo razvijene programe, spremne projekte, imamo izvore financiranja, a što je najvažnije imamo ljude koji znaju i hoće. Zadarska županija nudi stabilnost i prosperitet, trebamo biti složni i uz predan rad odlučno krenuti ususret novim izazovima, koje ćemo pretvoriti u uspjeh i bolje sutra za sve nas koji živimo u Zadarskoj županiji. Zajedničkim radom ostvarit ćemo županiju sigurne budućnosti!

19. travanj 2024 17:36