ANALIZA TRŽIŠTA Cijena plemenitih kovina u usponu

ANALIZA TRŽIŠTA

Rast cijene plemenitih kovina traje već zadnja četiri mjeseca. Sredinom srpnja, cijena zlata kretala se na razinama od oko 1050 eura za uncu (31,1 gram), da bi jučer dostigla cijenu od blizu 1100 eura.

Rast cijene srebra u istom je razdoblju također je bio zamjetan. Unca srebra u kolovozu se prodavala po cijeni od 13,80 eura, a ulagači u srebro jučer su ga kupovali po cijeni od 14,50 eura.

Nakon blage korekcije u prvoj polovici godine, nastavljen je cjenovni rast plemenitih kovina. Taj bi trend mogao potrajati sve do kraja godine. Brojni analitičari tvrde kako je sada dobar trenutak za jačanje zlatnih i srebrnih investicijskih pozicija, budući da u zadnjem tromjesečju tradicionalno postoji pojačana potražnja za plemenitim kovinama na svjetskom tržištu, osobito iz Indije i Kine.

Pohranom novca u zlatne i srebrne poluge i kovanice osiguravate se od iznenadnih, nepredvidljivih događaja. Evo pet razloga zašto biste to svakako trebali učiniti što prije.

1) Prepoznatljivost diljem svijeta

Investicijske poluge i kovanice od zlata mogu se brzo i jednostavno pretvoriti u bilo koju svjetsku valutu bilo gdje u svijetu. Razlika između kupovnog i prodajnog tečaja investicijskih zlatnih poluga i kovanica usporediva je s razlikom između kupovnog i prodajnog tečaja bilo koje dvije valute.

2) Porezne olakšice

Prilikom kupnje investicijskoga zlata (poluge i kovanice) ne plaća se nikakav porez. Također ne postoji ni porez na kapitalnu dobit od rasta cijene plemenite kovine.

3) Diskrecija

Kupnja zlata i srebra smatra se privatnom transakcijom. Država ne zahtijeva nikakvu posebnu papirologiju vezanu uz kupnju poluga i kovanica od plemenitih kovina sve dok to činite novcem koji ste pošteno zaradili i na njega platili porez.

4) Ne postoji rizik treće strane

U slučaju propasti banke u kojoj imate pohranjen svoj novac, država jamči da će vam biti vraćen polog koji nije veći od 100 tisuća kuna. Dakle, za sve iznad zajamčenog iznosa postoji tzv. “rizik treće strane”. Prilikom kupnje fizičkog zlata i srebra i njegove pohrane u privatnom aranžmanu taj rizik ne postoji.

5) Trajna vrijednost

Zlato i srebro su se kroz mnoga stoljeća dokazali kao vjerni čuvari osobne imovine. Plemenite kovine cijenjene su i vrijedne u svakoj eri i u svakom podneblju.

Vrhunska usluga

Ukoliko želite svoju štednju pretvoriti u zlatne i srebrne poluge ili kovanice, preporučujemo da to učinite kod najuglednijeg regionalnih brokera investicijskim plemenitim kovinama.

Tvrtka Tetragram projekt d.o.o. iz Zagreba ima besprijekornu, dugogodišnju tradiciju poslovanja na tržištu investicijskim zlatom i srebrom. Njezini stručnjaci diskretno će vam i stručno pomoći da odaberete zlatne i srebrne proizvode koji najviše odgovaraju vašim potrebama.

Više informacija o ponudi tvrtke Tetragram možete naći na internetskim stranicama Plemenit.hr ili na korporativnim stranicama Tetragram.hr.

Za više informacija nazovite 01/236-5857 od ponedjeljka do četvrtka 9-17 sati, petkom 9-13 sati.

Naslovnica Promo

Najčitanije