StoryEditorOCM
PromoIZABERITE IZMEĐU TRADICIONALNE I MODERNE PRIPREME BAKALARA

Za ukusni Badnjak donosimo vam preporuku chefa Dalibora Pavlovića iz restorana Bruschetta

21. prosinca 2017. - 11:54
Chef zadarskog restorana Bruschetta Dalibor Pavlovićdi_maris_bruschetta36-171117

Miris i okus tradicije, hrana koja krijepi na posni Badnjak, jelo koje je teško ne obožavati... Bakalar je riba koju je moguće spremiti na mnoštvo načina, od paštete, preko bianco i crvene varijante, kombinacija s krumpirom i medom, do rižota i polpeta. Chef iz zadarskog restorana Bruschetta Dalibor Pavlović svojim je magičnim dodirom pripremio dvije gastro poslastice s bakalarom u glavnoj ulozi, u suradnji sa zadarskom tvrtkom DI Maris jer, kako im i sam slogan govori - oni donose samo najbolje iz mora. U ovom slučaju sušeni i svježi bakalar.

Slobodni ste odabrati koja vam je varijanta draža i uz pomoć recepta vrhunskog chefa pripremiti ukusan obrok za šest osoba.

Bakalar bianco

Sastojci za šest osoba:

bakalar od 600 do 800 grama
2 kg krumpira
4 dcl maslinovog ulja
3-4 režnja češnjaka
sol, papar
4 srednje kapule
riblji temeljac 0,5 l
grančica peršina

Priprema: 

Namočiti DI Maris bakalar u hladnu vodu minimalno dva do tri dana. Vodu mijenjati jednom do dva puta dnevno.

Namočeni bakalar kuhati u loncu sa žličicom soli. Kuhati ga dok skroz ne omekša (da se odvaja od srednje kosti). Kuhani bakalar izvadimo sa strane da se ohladi. U toj istoj vodi skuhamo krumpire.

Ako ima ostataka od bakalara procijediti vodu na cjedilo. Kapulu izrežemo na tanke rezance, a češnjak iskosamo. U drugu zdjelu zagrijemo maslinovo ulje i pirjamo kapulu do zlatno žute boje. Na to dodajemo očišćeni bakalar (miješamo dodatno češnjak, papar u zrnu i zalijemo s ribljim temeljcem (ako nemamo možemo zaliti vodom u kojoj se kuhao bakalar).

Kratko prokuhamo da ispari tekućina, dodamo kuhane krumpire i maslinovo ulje. Sve to dobro sjediniti i gnječiti, dodatno kušati i začiniti po potrebi.

 

Bakalar na moderan način

Sastojci za šest osoba:

2 kg fileta bakalara DI Maris
700 g svježih tikvica
300 g svježeg poriluka
2 režnja češnjaka
0.5 l ribljeg temeljca DI Maris
grančica peršina
sol, papar, maslinovo ulje
1 dl bijelog vina
50 g maslaca
50 g sira ribanca (Grana Padano)

Priprema:

U malom lončiću skuhamo temeljac od korijenastog povrća i bijele ribe (gotov temeljac možete kupiti u DI Maris ribarnicama). Svježi bakalar ocijedimo i režemo na rezance širine 1 cm, popržimo ga na zagrijanoj masnoći i dodamo češnjak, sol, papar te zalijemo bijelim vinom.

Pustimo sve sa strane nekoliko minuta, tikvicu i poriluk operemo i očistimo te režemo na duge rezance debljine špageta. Kratko uronimo u kipuću slanu vodu i dodajemo u bakalar koji smo pripremili.
Dobro izmiješamo i preko toga otopimo naribani sir i maslac.

Umjesto tikvice i poriluka može se koristiti i drugo povrće te tjestenina, špageti, njoki i slično.

20. travanj 2024 08:17