StoryEditorOCM
PromoKVALITETNO ULAGANJE

Hrvatski građani sve više kupuju zlato i srebro

Piše Promo
26. veljače 2018. - 20:18
zlatne-poluge2

Prilično mršavi prinosi u bankarskom i fondovskom sektoru tjeraju investitore da razmišljaju o alternativama

"Interes za ulaganje u zlato i srebro među hrvatskim građanima značajno raste", tvrdi Krunoslav Marčinko, direktor i glavni analitičar tržišta tvrtke Tetragram projekt iz Zagreba, te dodaje: "Procjenjujemo da su u 2017. godini hrvatski građani kupili investicijskih zlatnih poluga i kovanica u vrijednosti od blizu 20 milijuna eura. Ove godine bi se taj iznos mogao i udvostručiti".

Hrvatski su građani očito gladni kvalitetne ulagačke alternative zbog prilično mršavih prinosa koje dobivaju u bankarskom i fondovskom sektoru.

"Ulaganje u zlato i srebro nudi značajan potencijal rasta cijene u godinama koje su pred nama", objašnjava Marčinko.

Stoga ne treba čuditi da su zlatne poluge od 50, 100 i 250 grama postale najpopularniji investicijski proizvodi koji se nude na našem tržištu. Premda su nešto veće masom, investitori ih rado kupuju zbog izvrsnog odnosa cijene i mase.

"Što je poluga veća, to je cijena grama čistog zlata u toj polugi niža. Na taj način kupac dobiva više za isti novac", kaže direktor Tetragrama i nastavlja: "Od 2001. godine do danas, cijena zlata na svjetskom tržištu povećana je čak pet puta. Za gram zlata ste prije petnaestak godina trebali izdvojiti manje od 10 američkih dolara, dok se danas taj isti gram mora platiti blizu 50 dolara."

Plemenite kovine u formi investicijskih poluga i kovanica iznimno su likvidno sredstvo ulaganja. Njih je moguće trenutno unovčiti u bilo koju valutu u bilo kojem dijelu svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. A što je osobito važno, trgovanje investicijskim zlatom na području Europske Unije potpuno je oslobođeno poreznih davanja.

Stoga svaki mudri stvaratelj nove vrijednosti trebao bi barem dio svojeg novca pohraniti u plemenite kovine.

Ukoliko ste zainteresirani za kupnju investicijskog zlata i srebra obratite se tvrtki Tetragram na telefonski broj 01/236-5857 ili pak posjete internetske stranice www.plemenit.hr

Ulaganje u zlato spada u red najsigurnijih ulaganja bez rizika treće strane. Zlato je kroz mnoga tisućljeća dokazalo svoju neprikosnovenu postojanost, te sposobnost očuvanja vrijednosti u dugim vremenskim razdobljima.

19. travanj 2024 03:43