StoryEditorOCM
PromoTRŽIŠTE PLEMENITIH KOVINA

Cijena zlata do kraja godine mogla bi porasti i do 15 posto

Piše Promo
8. svibnja 2018. - 09:16
zlato1

Žutu plemenitu kovinu u svom bi portfelju trebao imati svaki investitor kao sidro protiv ekstremnih cjenovnih oscilacija na tržištu kapitala

Frank Holmes, direktor US Global Investors, izjavio je u intervjuu za Bloomberg kako je vrlo vjerojatno da će cijena zlata do kraja ove godine dosegnuti 1500 dolara za uncu, što je u odnosu na sadašnju cijenu od oko 1330 dolara porast od gotovo petnaest posto.

On tu svoju tvrdnju potkrepljuje procjenom kako je službena inflacija znatno podcijenjena, te da se kreće u rasponu od 5 do 10 posto godišnje ovisno o metodi obračuna koja se primjenjuje, a službeno se koristila 80-tih i 90-tih godina. Inflacija prema tvrdnjama američkog ureda za statistiku trenutno iznosi samo 2,7 posto, na osnovi novog načina obračuna.

Premda se američka vlada na čelu s Donaldom Trumpom deklarativno zalaže za politiku jakog dolara, tržišni pokazatelji ukazuju kako je srednjoročni trend vrijednosti dolara u padu, što se također može povoljno odraziti na cijenu žute plemenite kovine.

Zlato kao zaštita od inflacije

Istovremeno, na rast cijene zlata zacijelo će utjecati i odluka kineske vlade o početku trgovanja naftom za lokalnu kinesku valutu juan, što će negativno utjecati na potražnju američkog dolara u Kini. Naftom se naime do sada u pravilu trgovalo isključivo u američkim dolarima, a to se sada na Dalekom Istoku mijenja.

Zlato je u tom smislu dobra zaštita od inflacije i geopolitičkih turbulencija, te bi ga u svom portfelju trebao imati svaki investitor kao sidro protiv ekstremnih cjenovnih oscilacija kojima su podložne ostale ulagačke klase, osobito dionice

Kupnja zlata u fizičkom obliku na području Republike Hrvatske obavlja se kod tvrtke Tetragram projekt iz Zagreba, vodećeg regionalnog brokera za plemenite kovine u formi poluga i kovanica.

Posjetite web stranice www.plemenit.hr i doznajte više o raspoloživim proizvodima i mogućnostima isporuke zlatnih poluga i zlatnika u regiji.

Tetragram svoju uslugu obavlja po najvišim europskim standardima. Svaki kupac zlatne poluge ili zlatne kovanice dobiva jedinstveni Certifikat o autentičnosti "Plemenit" kojim se garantira integritet, čistoća i kvaliteta kupljenoga proizvoda.

18. travanj 2024 15:32