StoryEditorOCM
PromoPROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA GRADA ZADRA

Povijest u središtu proslave koja traje do 1. prosinca

Piše Promo
12. studenog 2018. - 14:56
dan_grada9-241117

Grad Zadar je uz pomoć raznih društvenih i kulturnih institucija, škola, udruga, društava i klubova te umjetnika organizirao razne kulturne, obrazovne, športske i zabavne događaje.

Otvorenjem izložbe „Zadar 1918. godine“ u Državnom arhivu službeno je započeo program obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana. Kao i svake godine, građane očekuje bogat program koji će trajati više od tri tjedna. Grad Zadar je uz pomoć raznih društvenih i kulturnih institucija, škola, udruga, društava i klubova te umjetnika organizirao razne kulturne, obrazovne, športske i zabavne događaje. Program je ispunjen predstavama, koncertima, plesnim izvedbama i sportskim natjecanjima, a održat će se i nekoliko zanimljivih i stručnih skupova na temu hrvatske povijesti te povijesti našega grada i pojedinih gradskih četvrti.

Središnja svečanost obilježavanja Dana grada Zadra, svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se u petak 23. studenog, uoči blagdana sv. Krševana. Na svečanoj sjednici tradicionalno će biti dodijeljena javna priznanja najzaslužnijim i najizvrsnijim koju su sami građani prepoznali, predložili i posebno istaknuli.

Vrijedni učenici Turističko-hotelijerske i ugostiteljske škole i ove će godine na Kalelargi pripremati izvrsna jela u sklopu tradicionalne humanitarne akcije „Zadarski pijat“. Sav prihod od prodaje hrane bit će namijenjen onima kojima je pomoć najpotebnija. Bit će to prigodan uvod u najljepše doba godine i uvertira za svečano otvorenje "Adventa u Zadru" koje je na rasporedu u subotu 24. studenog, na sam Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana.

Program obilježavanja Dana grada Zadra završava 30. studenog, u 18 sati, u Arbanasima, predstavljanjem knjige „Arbanaški na raskrižju: vitalitet i održivost jednog manjinskog jezika“ autorica Lucije Šimić i Klare Biličić Meštrić. Posljednji sportski događaj na rasporedu je u subotu 1. prosinca kada će se na Višnjiku, u organizaciji PD „Paklenica“, održati 9. "Sv. Krševan Boulder Open 2018.".


Medni dan u zadarskim osnovnim školama
Na blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, 7. prosinca u svim hrvatskim osnovnim školama, pa tako i zadarskima, provodit će se program 'Školskog mednog dana' i promocije hrvatskih pčelinjaka. Svi prvašići dobit će prigodne poklon-pakete koji će sadržavati staklenku meda lokalnih proizvođača, slikovnicu edukativnog karaktera te promotivni letak 'Med hrvatskih pčelinjaka'.

Cilj je programa promovirati med lokalnih proizvođača koji su korisnici znaka 'Med hrvatskih pčelinjaka', povećati unos meda u prehranu djece, podignuti razinu znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educirati učenike o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

24. travanj 2024 18:59