POSTIGNUT DOGOVOR Braniteljske udruge složne oko lokacije na Bilom brigu kao Spomen područja VRO Maslenica

POSTIGNUT DOGOVOR

U utorak, 20. studenog, u Domu Zadarske županije održan je prvi radni sastanak Organizacijskog odbora vezan uz obilježavanje 26. obljetnice vojno redarstvene operacije Maslenica '93. Sastanak je sazvao župan Božidar Longin sa suradnicima, a pozvani su bili svi predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Zadarske županije, Zajednice Udruge Veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, predstavnici jedinica lokalnih samouprava na čijem se području odvijala VRO Maslenica te predstavnici Sveučilišta u Zadru.

Župan Longin istaknuo je dobru organizaciju jubilarne 25. obljetnice te predložio da 26. obljetnica bude u nešto manjem opsegu, ali sa svim važnim elementima odavanja počasti poginulima u ovoj akciji. S prijedlogom su se jednoglasno složili svi nazočni koji su na ovom sastanku još jednom jednoglasno potvrdili stav oko važnosti izgradnje tematskog spomen područja VRO Maslenica '93 koji je predviđen na lokaciji koju je još 1994. godine predložio pokojni nadbiskup Ivan Prenđa u dogovoru s postrojbama Hrvatske vojske, vojne i specijalne policije te postavio kamen temeljac za Spomen područje i buduću crkvu.

Riječ je o području Biloga briga na ulazu u grad Zadar.

Podsjetimo, Ministarstvo hrvatskih branitelja predložilo je Zadarskoj županiji da se, na radnim sastancima sa predstavnicima braniteljskih udruga proizašlim iz Domovinskog rata Zadarske županije i JLS na čijem području se odvijala vojno-redarstvena operacija Maslenica, utvrdi zajednički stav o lokaciji središnjeg spomen obilježja ili spomen područja VRO Maslenica '93. Ministarstvo hrvatskih branitelja je za izradu projektne dokumentacije osiguralo sredstva u državnom proračunu za 2018. godinu.

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici gradova i općina na čijem se području odvijala VRO Maslenica 93, general Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu OSRH te župan Zadarske županije Božidar Longin sa suradnicima održali su radni sastanak 20. srpnja 2018. u Domu županije na kojem su raspravljali o prijedlozima lokacija te donijeli zajednički stav o najprihvatljivijoj lokaciji za izgradnju središnjeg spomen obilježja odnosno tematskog spomen područja VRO Maslenica '93. Treba istaknuti da u glasovanju o lokaciji nisu sudjelovali ni župan Longin ni general Fuzul.

Odabranom lokacijom, naglašeno je na sastanku, ne isključuju se dosadašnja mjesta obilježavanja VRO Maslenica, ali je naglašena važnost da zemljište budućeg spomen parka bude u državnom vlasništvu, dovoljno veliko i pristupačno. Nazočni su se jednoglasno složili s izgradnjom tematskog spomen parka VRO Maslenica. Lokacija na ulazu u grad Zadar, na području Bilog briga, odabrana je većinom glasova.

 

Marko Čulina, Specijalna policija Poskoci: Dobra ideja

 

-Tematsko Spomen područje će ponuditi svima puno više od običnog spomenika, s tim da se od svih prethodnih lokacija za obilježavanje VRO Maslenica ne odustaje. Ovo će biti dodatni sadržaj koji će svima približiti doprinos ove operacije u oslobađanju Domovine, posebno mlađim generacijama kako bi više naučili i promicali vrijednosti Domovinskog rata. Ta inicijativa traje godinama i tu je blagoslovljen kamen temeljac za crkvu još davne 1994. godine. Upravo s tog mjesta krenulo se u operaciju Maslenica prema Crnom. Mislim da je ovo dobra ideja i mi smo se svi složili".

 

Ivica Matešić, Udruga veterana 7. Domobranske pukovnije: Zaslužujemo posebno mjesto

-Zadar zaslužuje posebno mjesto u obilježavanju operacije Maslenica odnosno imati Spomen područje jer je ta operacija dala nade, ne samo građanima grada Zadra nego i cijeloj Hrvatskoj te pokazala da je Hrvatska vojska spremna osloboditi svaki pedalj Domovine. Zadar i šire zadarsko područje imali su previše žrtava da ne zaslužuju takvo Spomen područje. Na središnjem križu gradskoga groblja u Zadru ispisano je 351 ime, a mi smo iza Vukovara područje koje je dalo najviše žrtava u Domovinskom ratu. Ideja o Spomen obilježju začeta je davno na inicijativu pokojnog nadbiskupa Ivana Prenđe koji je neposredno prije Oluje u suglasnosti s postrojbama hrvatske vojske, vojne i specijalne policije i njihovim predstavnicima postavio kamen temeljac za to Spomen obilježje tj. crkvu koja bi bila njegov sastavni dio. Predložio nam je i ideju da se tamo postavi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu koji je dao zapovijed za VRO Maslenica. Prve postrojbe krenule su upravo s tog mjesta na Čubrijan i Musapstan rano ujutro 22. siječnja 1993. godine.

Slobodan Dević, UHDDR Grada Zadra: Bez dnevne politike


-S današnjim sastankom smo potvrdili da smo svi zajedno i da ne želimo da nas uvuku u dnevno političke teme nego da se što prije počne sa izgradnjom Spomen područja, jer prolazi dosta vremena. Svi smo se složili da to bude na mjestu gdje je nadbiskup blagoslovio kamen temeljac. Mi bi bili sretni da svaka općina u Zadarskoj županiji ima kutak gdje se mi branitelji možemo pokloniti, bilo to u Jasenicama, Maslenici ili mom Podlugu.
 

Ivica Mikulić, UHDDR Zadarske županije: Neupitna lokacija


-Koordinacija Udruga u potpunosti se slaže sa svim Udrugama za izgradnju Spomen područja, što ne isključuje mogućnost da sve JLS na svom području izgrade spomen obilježja za svoje poginule branitelje. Napominjem da nikada nije bila upitna lokacija nit izgradnja Spomen područja i da smo od početka svi složni oko toga. Ovo područje bit će obilježje cijelog Domovinskog rata našeg područja.


 

Dalibor Barešić, predsjednik Odbora za branitelje Zadarske županije: Poruka za mlađe generacije

-Odbor se sastao odmah iza prve koordinacije u srpnju, razmotrio Odluku sa sastanka te smo jednoglasno prihvatili ideju. Smatramo da se područje tog tipa mora napraviti na jednom mjestu kako bi mlađe generacije imale prilike učiti o Domovinskom ratu s obzirom da je slabo i nikako ta tematika zastupljena u školskim udžbenicima. Županijski odbor za branitelje podržava ideju svih braniteljskih udruga jer smatra da su braniteljske udruge relevantne za određivanje lokacije budućeg tematskog Spomen područja VRO Maslenica.

 
Naslovnica Promo

Najčitanije