ZAVRŠENA SANACIJA LUKE U TURNJU Postignut iskorak u lučkoj infrastrukturi

ZAVRŠENA SANACIJA LUKE U TURNJU

Županijska lučka uprava Zadar dovršila je sanaciju gata i operativne obale u mjesnoj luci u Turnju, vrijednosti tri milijuna kuna. Tim povodom župan Božidar Longin u pratnji načelnika općine Sv. Filip i JakovZorana Pelicarića, ravnatelja ŽLU-a Davora Škibole te pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru Igora Miletića u Turnju je razgledao novouređenu rivu koja je jedna od 108 luka koje su u nadležnosti Županijske lučke uprave.

– Sanacija je uspješno provedena i u zadanim rokovima, a svakako treba istaknuti da je plod dobre suradnje s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture koje je gotovo u potpunosti financiralo projekt. Slobodno možemo kazati da je ove godine u Zadarskoj županiji napravljen veliki iskorak po pitanju razvoja lučke infrastrukture i izgradnje ribarskih luka, a u idućoj imamo još ambicioznije planove – kazao je Longin dodavši kako je pri završetku projekt uređenja luke Pag, gdje je uloženo gotovo sedam milijuna kuna za produbljivanje, uređenje obale i postavu novih pontona za vezove.

Također, prije nekoliko dana potpisan je gotovo 22 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt Privlački gaz, a župan Longin pohvalio se kako upravo Županijska lučka uprava Zadar provodi najviše infrastrukturnih lučkih projekata u Hrvatskoj.

– Županijska lučka uprava Zadar prva je potpisala i povukla sredstva iz EU fondova za lučku infrastrukturu, i to za izgradnju trajektne luke Tkon vrijedne gotovo 32 milijuna kuna. Uskoro ćemo kandidirati još tri projekta, a to su Luka Sali, Luka Vrgada i Luka Biograd s novom ribarskom infrastrukturom i novom trajektnom lukom – rekao je Longin najavivši da u idućoj godini kreću kapitalni projekti izgradnje ribarskih luka u Gaženici i Kalima, ukupne vrijednosti više od 60 milijuna kuna, koji se u potpunosti financiraju europskim sredstvima.

– Paralelno s ova dva kapitalna projekta projektira se nova ribarska i trajektna luka u Biogradu na Moru. Na ovaj način u narednih nekoliko godina, uz nekoliko manjih iskrcajnih mjesta, trebala bi se riješiti kompletna infrastruktura za naš ribarski sektor. Vrlo je važno istaknuti da su sve ove aktivnosti usuglašene s ribarskim sektorom na našem području – otkriva zadarski župan.

U Biogradu su u tijeku radovi na uređenju igrališta i parkinga osnovne škole, koje zajednički financiraju Županija i Grad. Župan Longin je s gradonačelnikom Biograda Ivanom Knezom obišao gradilišta, ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna.

– Zadarska županija kao nositelj školstva na svom području veliku pozornost pridaje ulaganju o školsku infrastrukturu. Posebno su nam važne investicije u školska sportska igrališta te projekte kojima je cilj uvođenje nastave u jednoj smjeni, s ciljem što kvalitetnijih uvjeta za rad učenika i nastavnika. Kako naša županija u svojoj nadležnosti ima čak 103 osnovnoškolska objekta, za projekte obnove, uređenja i dogradnje vrlo važna je suradnja s jedinicama lokalne samouprave, a s gradom Biogradom imamo i više nego kvalitetan odnos. Ovakvi projekti pravi su primjer kvalitetne suradnje Županije s jedinicama lokalne samouprave – poručio je Longin.

Naslovnica Promo

Najčitanije