StoryEditorOCM
PromoFOTO: ŠRC VIŠNJIK NASTAVLJA S IZGRADNJOM NOVIH SADRŽAJA ZA GRAĐANE

Zadar u siječnju dobiva najveći dječji park u Dalmaciji! Evo kako će izgledati...

Piše Ivica Nevešćanin / Promo
31. prosinca 2018. - 10:01
igralista1-281218

Igrališta za mali nogomet, rukomet, tenis, košarku i badminton, vježbališta na otvorenom, atletska i trim staza, trim poligon... Brojnim sadržajima u sklopu šporsko-rekracijskog centra na Višnjiku sada se pridružio još jedan. Za najmlađe, za djecu od dvije do deset godina: na prostoru od 6500 četvornih metara upravo se privode kraju radovi na uređenju najvećeg dječjeg parka u Zadru i Dalmaciji.

Smješten ispod borova, sa dvadesetak vrsta raznoraznih sprava za igranje, poput tobogana, klackalica, penjalica i drvenih gradova, siguran od prometa, idealno je mjesto gdje djeca mogu kvalitetno provoditi slobodno vrijeme igrajući se u prirodnom okruženju.

- Tijekom prve polovine siječnja radovi će biti u potpunosti završeni. Pritom mislim na uređenje okoliša, travnjaka i postavljanja rasvjete jer svih šest podesta na kojima su smještene sprave i sadržaji za igranje su montirani. I radovi na uređenju okoliša bili bi završeni da nam je vrijeme dopustilo. Ali takozvana antistres podloga, završni sloj oko sprava za igranje, ne smije se postavljati kad je u atmosferi velika vlaga. Zato se sve malo odužilo, no kad bude završeno, nitko za to neće mariti – uvjeren je Denis Karlović, direktor SC Višnjik koji je od preuzimanja upravljanja tom gradskom tvrtkom nekadašnju vojarnu na Višnjiku pretvorio u jedan od najvećih i najbolje opremljenih javnih sportsko-rekreacijskih centara u Hrvatskoj.

ŠRC Višnjik u Dalmaciji zasigurno nema konkurenciju, a da je ideja pala na dobro tlo, potvrđuju tisuće svakodnevnih korisnika centra iz Zadra, ali i cijele Hrvatske. Od amatera i rekreativaca do profesionalnih sportaša koji u Višnjiku vide idealno mjesto za provođenje kondicijskih priprema.

- Cijeli zahvat na izgradnji dječjeg igrališta vrijedan je 1,274.000 kuna. Od toga iznosa 624.000 kuna dobili smo od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ostatak sredstava je kapitalna pomoć Grada Zadra – ističe Karlović i najavljuje nastavka uređenje dječjeg parka. Naime, unutar postojećeg obuhvata namijenjenog dječjoj rekreaciji i igri napravit će se i mini trim-staza s mini igralištem za košarku, graničare i nogomet. Iznos tog zahvata je 170.000 kuna, a novac je u cijelosti osiguran od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ukupna investicija u dječje sadržaje tako se penje na 1,540.000 kuna, a od toga je gotovo 800.000 kuna osigurano iz državnih fondova.

- Mini igralište s mini trim-stazom namjeravamo zgotoviti do početka proljeća. Odmah nakon Nove godine raspisujemo natječaj za izvođača radova i vjerujem da ćemo do ožujka dobiti nove sadržaje za najmlađe – govori Karlović. I na tome ne staje.

Naime, razvoj ŠRC Višnjika uzeo je ozbiljnog maha i što je veći broj korisnika direktor Karlović prima više sugestija o sadržajima koji još nedostaju, a trebalo bi ih imati na najvećem gradskom centru za rekreaciju. Jedan od njih je i veliki javni toalet koji bi bio na usluzi korisnicima sportskog centra.

- Svjesni smo tih nedostataka i radimo sve da ih nadopunimo kako bi uistinu imali sportsko-rekreacijski centar na europskoj razini. Odmah nakon nove godine krećemo u pripremu realizacije za obnovu i izgradnju javnih WC-a. Na sadašnjem mjestu, iznad igrališta za mali nogomet, preuredit ćemo postojeće prostorije i napraviti nove zahode s tuševima i svlačionice s ormarićima. Sve će moći koristiti građani uz poštovanje kućnog reda i pravila. Naime, upozoreni smo da se tijekom noći na području našeg centra okupljaju grupe mladih ljudi koje narušavaju susjedima noćni mir, ali i nanose štetu centru oštećujući pojedine sprave. Zato ozbiljno razmišljamo o uvođenju video nadzora na području cijelog centra kako bi takve, ali i druge neželjene pojave, na vrijeme spriječili i otklonili - govori Karlović.

I, to nije sve. U 2019. godini, ako sve bude išlo kako treba, sadašnji prostor vojnog poligona u dijelu centra prema bazenima, trebao bi biti pretvoren u veliku teretanu na otvorenom s 20-ak sprava za vježbanje. Taj "park mišića" također bi se financirao bespovratnim sredstvima iz nekih od državnih fondova koji stoje na raspolaganju za takve i slične projekte, ali ih treba znati prepoznati, "uzeti" i iskoristiti u poboljšanje javnih usluga.

Na Višnjiku su to očito odavno shvatili.

 

Uređenje prometnica i dovršenje parka za pse

Zadnja dva mjeseca tekuće godine bila su posebno aktivna u komunalnom odjelu, ističe Robertino Dujela, pročelnik gradskog UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

- Nakon što je obnovljen istočni kolnički trak ulice Krešimira Čosića u vrijednosti radova 80.000 kuna, obnovljen je za 200.000 kuna u cijelosti kolnički zastor u ulici Matije Škarića. Koncem mjeseca studenog, uz manju asistenciju Vodovoda d.o.o. na priključcima obnovili smo kolničku konstrukciju na dionici ulice Franje Tuđmana od ulice Nikole Tesle do rotora na Meladi u vrijednosti radova 550.000 kn.

Iako je mjesec prosinac bio znatno kišovitiji, i manje pogodan za izvođenje radova, uspjeli smo obnoviti dotrajali kolnički zastor u ulici Vlatka Mačeka i to bez zatvaranja cijele ulice za promet. U svakom trenutku tijekom dva tjedna radova ulicom Vlatka Mačeka promet se odvijao jednosmjernom regulacijom.

Po otvaranju asfaltnih baza sredinom siječnja 2019. godine započet ćemo sa obnovom kolnika dijela Puta Stanova od križanja sa Tuđmanovom ulicom prema sjeveru kao i dijela ulice Stjepana Radića uz istu ulicu.

Dovršeni su radovi na mini dječjem igralištu u Diklu predio Vukovica, a spremni smo, po formiranju vijeća MO na Ploči, započeti sa izgradnjom dječjeg igrališta na lokaciji uz knjižnicu. U prosincu započeti radovi na uređenje pločnika ulice Stjepana Radića uz postavljanje nove rasvjete kao i radovi na parku za pse u sklopu ŠC Višnjik, nažalost nisu privedeni kraju dijelom iz razloga angažiranosti ugovorenog izvođača na sanaciji rive i gata Petra Krešimira IV., a dijelom i zbog loših vremenskih prilika. Očekujem da će zapadna strana ulice Stjepana Radića kao i park za pse na Višnjik zasjati punim sjajem tijekom mjeseca siječnja 2019. godine.

Uz gore navedeno u dijelu zaštite okoliša sanirali smo i jedno od 26 evidentiranih divljih odlagališta, i to na lokaciji Novog Bokanjca, u vrijednosti radova 100.000 kuna – zaključuje Dujela.

26. travanj 2024 12:34