KUHAJMO LOKALNO uz SONIK Tart od poriluka i pancete

KUHAJMO LOKALNO uz SONIK

Chef Josip Vrsaljko priprema za vas Tart od poriluka i pancete! Ukusno jelo pripremljeno je od poriluka uzgojenog na poljima zadarskog zaleđa!

 

Sastojke za pripremu ovog jela pronađite u Sonik trgovinama diljem Zadarske županije.

Uz #KupujmoLokalno košarice, u kojima ćete pronaći svježe voće i povrće uzgojeno na poljima zadarskog zaleđa, Sonik vam nudi i sve vaše omiljene proizvode po super cijenama.

 

 

TART OD PORILUKA I PANCETE 

Tijesto:
-150 g maslaca „Domaća kravica“
-5 g soli „Solana Nin“
-250 g brašna (glatkog, T-550) „ULTRA PLUS“
-80 g jaja (1kom. L veličine + 1 žumanjak)
-2 prstohvata suhog začinskog bilja (majčina dušica,ružmarin,origano…)

 

METODA:
1. Izraditi u fino kroz prste: maslac, sol, brašno i začinsko bilje, da se dobije tekstura pijeska.
2. Dodati jaja te na kratko izmiješati da se dobije homogena smjesa (NAPOMENA: kad se dodaju jaja u smjesu od brašna i maslaca potrebno je samo kratko umiješati jaja, ne miješati predugo jer će tijesto ispasti žilavo)
3. Razvaljati tijesto između dva papira za pečenje ili prianjajuće folije na debljinu od 2-3 mm. Odložiti tijesto u hladnjak 15 min. da se stabilizira te da se može manipulirati njime prilikom stavljanja u kalup.
4. Odležano tijesto ravnomjerno odložiti u kalup za tart obuhvaćajući svaki dio kalupa: dno i stijenke. Valjkom ili nožem odstraniti višak tijesta s vrha kalupa. Tijesto odložiti u hladnjak dok se ne pripremi nadjev i smjesa od jaja, mlijeka i vrhnja.

 

Nadjev:
-3 poriluka očišćena i oprana srednje veličine (cca 700g.)
-50 g maslaca „Domaća kravica“
-100 g pancete „Mataš“ izrezane na male kockice
-250 ml vrhnja (35% mm)
-250 ml mlijeka (3,8%mm) „Domaća kravica“
-240 g jaja (4 kom. L veličine)
-Sol „Solana Nin“
-Papar
-Muškatni oraščić svježe riban
-100 g tvrdog kravljeg sira „ULTRA PLUS – Planinski sir“

 

METODA:
1.Poriluk narezati na četiri dijela po dužini pa sve iskosati na fine rezance debljine 3-5 mm.
2.U tavu dodati maslac i otopiti ga. Dodati poriluk i dinstati ga na vatri srednje jačine 10 min. Nakon deset minuta dodati pancetu i nastaviti dinstati oko 5 min. Začiniti sa solju i paprom. Odložiti sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu prije nego što se stavi u pripremljeno tijesto.
3.Razmutiti jaja te dodati: vrhnje, mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić da se dobije tekstura kreme (ne pretjerano tući da se ne stvori pjenasta tekstura).
4.U pripremljeno tijesto dodati dinstani poriluk i pancetu. Rasporediti ravnomjerno.
5.Dodati smjesu od jaja, vrhnja i mlijeka te preliti preko poriluka.
6.Posuti sve ribanim sirom.
7.Staviti tart u prethodno ugrijanu pećnicu na 180°C i peći 35-40 min., ovisno o pećnici.

Tart je najbolje jesti dok je topao.
 

DOBAR TEK!

Serijal Kuhajmo lokalno pratite nedjeljom, u 19:45 na zadarskoj Diadora TV i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC8vrprJJ7llWteuJTpRWOaw

 

Naslovnica Promo

Najčitanije