StoryEditorOCM
PromoZAVRŠEN JE PROJEKT "NOVA ZNANJA ZA EU PROJEKTE LOKALNOG RAZVOJA"

47 nezaposlenih osoba iz Zadarske županije educirano za pripremu i provedbu EU projekata

Piše Promo
2. listopada 2019. - 17:09
Bez naslova

Pučko otvoreno učilište Algebra privodi kraju projekt „Nova znanja za EU projekte lokalnog razvoja“ kojemu je glavni cilj bio educirati nezaposlene osobe za pripremu i provedbu EU projekata. Verificirani programi obrazovanja za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova provodili su se u Zadru i Benkovcu, nakon čega su organizirane specijalizirane edukacije u području EU fondova kako bi polaznici stekli specificirana i iznimno tražena znanja o tome kako pripremiti projekte za Program ruralnog razvoja, kako izraditi Analizu troškova i koristi, investicijsku studiju, studiju izvodljivosti, itd.

Tijekom edukacija polaznici su imali na raspolaganju profesionalnog savjetnika, koji im je pomogao osvijestiti vlastite snage i slabosti. Projekt se provodio u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradom Benkovcem i Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u kojima je bila organizirana stručna praksa. Uz to, organizirali smo studijsko putovanje u Zagreb, na kojem su polaznici imali prilike upoznati se sa funkcioniranjem EU projekata iz perspektive konzultanta kroz radne sastanke s konzultantskom tvrtkom WYG savjetovanje. Na samom kraju projekta organizirano je upoznavanje polaznika edukacija s lokalnim organizacijama – potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava, kako bi uspostavili direktan kontakt i dogovoriti suradnju na pripremi i provedbi svojih EU projekata.

Danas su dodijeljena Uvjerenja s pravom upisa zvanja „Voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova“ 39 uspješnih polaznika i polaznica edukacija. 75% polaznika koji su na početku projekta bili nezaposleni danas rade, a 85% je izjavilo da im je projekt pomogao prilikom zapošljavanja. Čak 5 polaznika odlučilo se za samozapošljavanje, a 3 polaznice edukacije zaposlile su se još tijekom projekta u jednoj od partnerskih ustanova te danas rade upravo na pripremi i provedbi EU projekata.

„Nas 10 je sudjelovalo u praksi u Razvojnoj agenciji Zadra NOVA, i odmah po završetku prakse su mi ponudili posao, što sam bez razmišljanja prihvatila, čime se zapravo ispunila i svrha projekta - zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba, što sam i sama bila prije početka provedbe projekta“ izjavila je Marija Podrug Kasalo, polaznica edukacija.

Marijo Demo koji je pohađao edukacije u Benkovcu primijenio je znanja o tome kako napisati projekt za financiranje iz EU fondova na svoju firmu, koju je otvorio još tijekom trajanja projekta. Napisao je projekt u vrijednosti od 300.000 kuna za proširenje infrastrukture koja će omogućiti brži i stabilniji internat u Benkovcu i okolici, a sada je u procesu evaluacije.

„Vjerujemo da će projekt unaprijediti kapacitete organizacija iz Zadarske županije kako u pripremi, tako i u provedbi uspješnih EU projekata. Također, s obzirom na promjene kojima svjedočimo na tržištu rada, smatramo da bi bilo važno uz nezaposlene veća sredstva namijeniti za edukaciju zaposlenih osoba kako bi bili u mogućnosti pratiti događanja na tržištu rada i kvalitetnije obavljati svoje poslove“ izjavila je Martina Bašić, voditeljica projekta i Rukovoditeljica odjela za prijavu i provedbu EU projekata u Algebri.

POU Algebra kao nositelj projekt je proveo u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradom Benkovcem i Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Ukupna vrijednost projekta je 994.250,71 kn, a iznos bespovratnih sredstava 994.250,71 kn. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Algebra (www.algebra.hr) je najveća i najbrže rastuća obrazovna grupacija u Hrvatskoj. Tijekom 20 godina postojanja, obrazovne programe raznih vrsta u Algebri završilo je više od 120.000 pojedinaca, a godišnje u njezin obrazovni sustav ulazi oko 15.000 polaznika razne dobi na nekom od studija, MBA programa, seminara i drugih obrazovnih programa. Algebra je usmjerena na visoko obrazovanje (preddiplomske i diplomske studije), obrazovanje odraslih (cjeloživotno obrazovanje), korporativna školovanja, pomoć srednjoškolcima pri upisima fakulteta i pripremama za maturu, digitalno obrazovanje učenika osnovnih škola i eLearning projekte. Kao najbolje ocijenjen stručni studij u Republici Hrvatskoj po kriterijima sustava osiguranja kvalitete Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Algebra provodi preddiplomske i diplomske studije računarstva, multimedije , dizajna i digitalnog marketinga, te MBA program e-Leadershipa u suradnji s jednom od vodećih američkih poslovnih škola, Kelley School of Business Sveučilišta u Indiani. Algebra je danas najznačajniji obrazovni partner tvrtki poput Microsofta, Googlea, Oraclea, Cisca, Adobea, Red Hata, VMwarea i mnogih drugih, a ujedno je i članica brojnih eminentnih akademskih inicijativa tih tvrtki koje njezinim studentima osiguravaju brojne prednosti. Sredinom 2014. Microsoft je proglasio Algebru svjetskim edukacijskim partnerom godine. Poslovanje Algebre temelji se na kontinuiranom ulaganju u nastavne programe, predavački kadar i njihovo stručno usavršavanje te ukupno poboljšanje kvalitete usluge. Danas Algebru čini više od 150 zaposlenika i preko 500 predavača.
20. travanj 2024 12:24