StoryEditorOCM
RegionalPOTPISAN UGOVOR U ZEMUNIKU

Počinje gradnja podvožnjaka ispod rulnice Zračne luke Zadar vrijednog 27 milijuna kuna

Piše M.K.
23. siječnja 2017. - 20:00
potpisivanje_ugovora2-230117

Danas je u Zemuniku Donjem svečano potpisan ugovor za Projekt izgradnje podvožnjaka na spojnoj dionici između DC422 i ŽC6040, ispod rulne staze Zračne luke Zadar.

Ugovor za projekt kojim će Zemunik opet dobiti nekadašnju spojnu cestu sa Zadrom koja je u prošlosti išla preko aerodromske piste čime je bila i svjetski raritet, potpisali su ispred investitora radova, Hrvatskih cesta d.o.o. direktor, Josip Škorić i predstavnik izvođača radova, ujedno predsjednik Uprave tvrtke Colas Hrvatska d.d., Siniša Košćak.

Potpisivanju je bio prisutan državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić u ime resornog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i pomoćnik ministra Josip Bilaver ispred Uprave za fondove EU resornoga Ministarstva, zatim predstavnici lokalnih vlasti Zadarske županije, župan Stipe Zrilić, gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta i načelnik Općine Zemunik Donji Ivica Šarić, te ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije Mile Fabijan i direktorica Zračne luke Zadar Irena Ćosić.

Kako je istaknuto na svečanosti, predmetni zahvat nužan je radi razdvajanja prometnih tokova zračnog i cestovnog prometa čime će se omogućiti nesmetano prometovanje svakim od navedenih vidova prometa. Duljina zahvata je 444,36 metara, a vrijednost radova iznosi oko 27 milijuna kuna (bez PDV-a). Rok za izvođenje radova bit će 18 mjeseci od datuma uvođenja izvođača u posao.

- Prije sedam godina, u travnju 2010. godine, došlo je do zatvaranja ceste koja je danas tema potpisivanja ugovora što je bio uvjet za zatvaranje poglavlja 14. prometne politike u pristupnim pregovorima Hrvatske i EU, ali je nakon toga, u vrijeme tadašnjeg ministra Božidara Kalmete sklopljen sporazum između Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste i Općine Zemunik za gradnju podvožnjaka ispod rulne staze Zračne luke. Danas ćemo potpisati ugovor o izvođenju radova na izgradnji tog podvožnjaka. Rok od 18 mjeseci je takav zbog specifičnih poslova koji ne smiju remetiti sigurnost i rad Zračne luke – kazao je između ostalog direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, dodajući kako se konkretan početak radova očekuje nakon uvođenja izvođača u posao, otprilike za mjesec dana.

Zadovoljstvo potpisom ugovora iskazao je i načelnik Zemunika Ivica Šarić, kao i bivši načelnik Zemunika Joso Marušić za čijeg je mandata cesta zatvorena, ali su i pokrenuti pregovori oko izgradnje podvožnjaka. Marušić se mimo protokola javio za riječ, ali su ga nakon par rečenica emocije svladale, pa je uspio samo izustiti kako je presretan što se će se konačno obistiniti ono u što jer malo tko vjerovao prije, nakon čega je dobio pljesak svih okupljenih.

- Dobre se stvari događaju onima koji vjeruju, još bolje onima koji čekaju, a najbolje onima koji ne odustaju. Iako su nas drugi bili otpisali, mi smo u Zemuniku vjerovali da će doći do današnjeg dana i potpisivali ugovora za gradnju podvožnjaka. Ovo nam je danas satisfakcija za sav trud, hvala svima koji su nam pomogli na bilo koji način jer je ovo projekt Zemuničanima od životne važnosti. Zemunik se opet vraća kao sjecište putova i vrata Zadra što je bio oduvijek u povijesti – kazao je Šarić.

Projekt je pozdravio i državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić koji je istaknuo kako je najvažniji dio pothodnik dug 103 metra koji će povezati mještane Zemunika sa Zadrom i izbjeći konfliktne točke koje su se prije događale na rulnici Zračne luke Zadar.

- Izborili ste se za to, želim vam uspješnu realizaciju – kazao je državni tajnik.

Nakon zatvaranja stare ceste prema Zadru značajno je povećan je promet cestom Ž 60/11 koja ide od centra Zemunika preko Smokovića do Murvice. Nekoliko djece na putu do škole stradalo je zbog povećanog prometa te ceste.

 

20. travanj 2024 14:22