StoryEditorOCM
RegionalDIVLJAČKI POHOD U NINU

Sačmom usmrtili rijetkog malog labuda, a onda još i dvanaest utvi!

Piše Ana Vučetić Škrbić
3. veljače 2017. - 09:56
Mali_labud_u_Ninu

Početkom siječnja na ovim stranicama objavili smo nevjerojatan zimski prizor iz okolice Nina.
Na fotografiji, koju je zaljubljenik u ptice snimio u Ninskoj solani, u letu je uhvaćen predivni mali labud, Cygnus columbianus, iznimno rijetka vrsta koja je u zadnjih pedeset godina u Hrvatskoj viđena samo šest puta. Nije ni čudo, jer riječ je o vrsti koja se gnijezdi u sjevernim područjima tundri uz Arktički ocean, a u Europi se može vidjeti samo u sezoni migracije i zimovanja.


Kako su ga do sada vidjeli samo u Lonjskom polju davne 1998. godine te potom u Kopačkom ritu prije trinaest godina, vijest da se nakon toliko vremena u Ninu ponovno pojavio mali labud brzo se proširila među ljubiteljima ptica u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Mnogi promatrači zbog toga su sjeli u automobil i dovezli se do Nina kako bi se divili ovom rijetkom i vrijednom prizoru.
I onda - šok!


Dva tjedna nakon što je prvi put ugledan, mali labud pronađen je kako beživotno pluta u moru kraj ninskog mosta, na samom ulasku u stari grad. Kad su ga mještani ugledali, prvo su pomislili da ga je pokosila ptičja gripa i pozvali Veterinarsku stanicu iz Zadra. No, tek onda je uslijedio pravi šok: mali labud nije uginuo od ptičje gripe nego je ubijen iz puške, divljački i namjerno, a u ptici je rendgenskim snimkom na četiri mjesta nađena, a zatim izvađena, sačma!
Što je jedna tako lijepa i rijetka ptica nekome smetala da ju je tako okrutno usmrtio? Pitaju se to ljubitelji ptica diljem Hrvatske koji još uvijek ne vjeruju da se ovakvo barbarstvo dogodilo.
– Navikli smo na krivolov i krivolovce svih vrsta, ali vjerujte, i nas je ovo šokiralo. Ovako nešto neće se usuditi napraviti ni iskvareni lovci, pucanje u malog labuda je baš čin obijesti – kaže nam biolog Vedran Lucić iz BIOS-a, najveće hrvatske udruge za očuvanje biološke raznolikosti, dodajući kako mu je žao da se ovako nešto dogodilo u Ninu gdje su ljubitelji ptica do sada imali izvrsnu suradnju s Gradom, Turističkom zajednicom i Ninskom solanom koja je svoja polja otvorila promatračima ptica.


– Sačma na prvi pogled nije bila vidljiva, ali kako je ptica poslana na Veterinarski institut u Zagreb gdje je napravljen rendgenski snimak, pokazalo se da nije uginula, nego je ustrijeljena – kaže Lucić.
Međutim, tu nije kraj ove ružne priče jer su promatrači ptica nakon malog labuda pronašli još i dvanaest ubijenih utvi, također rijetke i strogo zaštićene ptice u Hrvatskoj. Kraj njih bile su i patrone iz lovačke puške!


Utva je malobrojna vrsta, tek 2016. godine zabilježeno je njezino prvo gniježđenje u Hrvatskoj i to na Pagu. Moguće je da su odstrijeljene utve upravo one koje su se jedine u Hrvatskoj gnijezdile. Zato je o dvanaest ustrijeljenih jedinki ove vrste odmah obaviještena policija, inspekcija zaštite prirode te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a vijest o ovom slučaju krivolova došla je i do IMPEL-a, europske mreže inspektora zaštite prirode.


– Ovakvo usmrćivanje rijetkih ptica dokaz je apsolutnog bezvlašća i nezainteresiranosti nadležnih, prije svega iz domene lovstva, da se uvede red. Mali vremenski razmak između ova dva kriminalna događaja upućuje da krivolovci, unatoč prethodnim prijavama i izlascima policije na teren u slučaju krivolova na utve, i dalje nesmetano djeluju na području Nina – zaključuje Lucić.

 


Rijetki ga vidjeli
Prema izvještajima Hrvatske komisije za rijetke vrste iz 2013. godine, od 2005. do 2012. godine mali labud je zabilježen tek dva puta, 1998. u Lonjskom polju (šest ptica) i 2004. godine u Kopačkom ritu (jedna ptica). Sveukupno, u posljednjih pedeset godina, mali ninski labud je šesto opažanje odnosno dvanaesta zabilježena ptica.

 

19. travanj 2024 15:59