StoryEditorOCM
RegionalFEŠTA ZADARSKIH SLOVENACA

Izabrali vodstvo SKD Lipa Zadar i obilježili Prešernov dan

Piše Zadarski.hr
12. veljače 2017. - 14:25
presern1

Članovi zadarskog Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar, koje okuplja Slovence i prijatelje Slovenije sa zadarskog područja, obilježili su najveći slovenski kulturni praznik Prešenov dan i održali dvanaestu redovnu godišnju skupštinu.

Za predsjednicu Lipe ponovo je jednoglasno izabrana Darja Jusup.

- Ovo je 101. događaj koje organizira naše društvo. Nastavljamo s promicanjem međunacionalne suradnje kao i čuvanjem slovenskih običaja i jezika, rekla je predsjednica Jusup. Ona je posebno istaknula da su zadarski Slovenci uspješni i visoko integrirani u hrvatsko društvo.

Uz članove Lipe, na skupštinu i svečanost koja se održala u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, došli su i brojni gosti, među njima dr. Barbara Riman sa Instituta za nacionalna pitanja iz Ljubljane, koja je govorila o značaju Prešernovog dana - slovenskog kulturnog dana.

- Slovenci jedini na svijetu imaju i obilježavaju svoj kulturni dan kao nacionalni praznik.

Među uzvanicima bili su podpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije Veselko Čakić, Mirjana Majić, predsjednica Makedonskog društva Biljana i Adem Shala, predsjednik Udruge Albanaca.

U kulturnom dijelu programa Andreja Malta se predstavila svojom pjesmom Slovenija. Pia Bajlo je recitirala pjesme svog oca, a Marija Ivoš svoje pjesme iz zbirke "U pjesme protjerana". Sve one su članice Lipe Zadar.

U projektu kulturne suradnje među društvima nastupili su Mješoviti pjevački zbor Slovenskog kulturnog društva Triglav iz Splita, koji su pod vodstvom profesorice Tatjane Kurajice izveli splet prigodnih pjesama. Mag. Cveto Šušmel, predsjednik SKD Triglav Split progovorio je o dugogodišnjoj uspješnoj suradnji SKD Triglav Split i SKD Lipe Zadar.

 

 

IZ IZVJEŠĆA O DJELOVANJU LIPE ZADAR Tri knjige i devet likovnih kolonija

Članovi Lipe Zadar su na skupštini potvrdili izvješće o radu za proteklu godinu 2016. i program rada za ovu godinu. O brojnim aktivnostima izvjestila je Darja Jusup. Spomenula je uspješnu proslavu Prešernovog dana s nastupom Slovenskog citrarskog kvarteta voditelja Petera Napreta, nastup Tamburaškog orkestra KUD Oton Župančič Artiče, pripremu i održavanje 9. Likovne kolonije sa motom Od doma do doma, sudjelovalo je 11 slikara amatera iz slovenskih društava u Hrvatskoj te iz okolnih mjesta i iz Slovenije. U projektu međunacionalne suradnje na otvorenju izložbe nastupila je Dječja folkorna skupina KUD Sveti Ivan iz Vira, voditeljica Helena Budija Škorić. Nastavila se uspješna suradnja sa Turističkim uredom Općine Sv. Filip i Jakov u projektima Sajam Cvijeća i Brod kulture.

Koncem mjeseca siječnja prigodom Noći muzeja u Zavičajnom muzeju u Biogradu, organizirali izložbu Mostovi prijateljstva, gdje su u kuturnom programu nastupili Klapa Karmel iz Turnja, KUU Maslina, Mješani pjevački zbor Tomislav iz Biograda. Koncem rujna organizirali samostalnu izložbu Pie Bajlo, povodom njezine 70. godišnjice, a kantautor Mario Padelin sa prigodnim pjesmama uljepšao otvaranje izložbe. Organizirali su predstavljanje treće knjige u nakladi SKD Lipa Zadar, "U pjesme protjerana", autorice Marije Ivoš. Predstavljanje je vodila Emilija Mijatović, a pjesme su recitirale autorica, Zorica Buljanović, te glumice Žana Bumber i Gabrijela Meštrović. Za zabavu su se pobrinuli kantautori Mario Padelin, koji je uglazbio jednu pjesmu Marije Ivoš i Lada Šokota.

 

DARJA JUSUP NOVA STARA PREDSJEDNICA

Izvješće o financijskom poslovanju i financijskim planovima predstavila je predsjednica Nadzornog odbora društva Katarina Bezić, a program rada Darja Jusup. Ona je na izboru novog vodstva ponovo izabrana za predsjednicu. Na skupštini je Rafaela Štulina izabrana za dopredsjednicu, Andreja Malta za tajnicu i koodinatora sekcija, Katarina Bezić za predsjednicu nadzornog odbora i Drago Klinar za predsjednika Mirovnog vijeća.

23. travanj 2024 17:13