StoryEditorOCM
RegionalMASLINARI TRLJAJU RUKE

Dr. Ivica Vlatković o oblici: Za njenu berbu vrijede posebna pravila, a 2017. bi mogla biti odlična zbog jakog 'ugriza' zime

Piše Maslina
17. veljače 2017. - 10:15
vlatkovic_

O kakvoći ulja iz berbe 2016. ne dvoji ni poznati zadarski ginekolog i višestruko nagrađivani novigradski maslinar dr. Ivica Vlatković.

- Iz vlastitog iskustva mogu reći da oblica daje specifičnu voćnost maslinovom ulju. Ako je pobrana u optimalno vrijeme, može se u dobrim, suhim godinama dogoditi ulje nenadmašne kakvoće, ističe Vlatković i dodaje: 

- Pošto je oblica stolna sorta, za nju ne vrijedi pravilo 1/3 zelenih, 1/3 prošaranih i 1/3 jedna zrelih plodova. Osim na škaljevitim i plitkim terenima, treba je brati kad počne mijenjati boju u svijetložućkasto zelenu. Kad tek malo prošara po vrhovima, piše Maslina

- Dobra kombinacija fenola daje gorčinu, pikantnost i izraženu voćnost. Kad oblice prošaraju i pocrne, onda daju veliku slatkoću - izgube fenolne spojeve. Nedostaje gorčine i pikantnosti. 

- Bitne su i klimatske prilike u fazi berbe. Kiša i vlaga ubijaju fenole, ruši se voćnost. Uz sve što sam rekao puno toga ovisi i o mikrolokalitetu, ako je oblica na šljunčanim i ocjeditim terenima, dat će veću kvalitetu. Oblica traži više sunca od drugih sorata. Zato u svom masliniku ne prenacjepljujem južne palice od oblice - otkrkiva dr. Vlatković.
 
On smatra da bi ova godina mogla biti godina oblice.  

- Obzirom na ovu zimu, da smo imali dosta hladnih dana i noći, imat ćemo jako dobar oplodni potencijal svih maslina, posebno oblica. Zašto? Zato što oblica treba preko 1800 sati subinaktivnih temperatura ispod 7,2 stupnjeva Celzijusevih u kontinuitetu. Ako se dogodi prodor hladnoće ispod 0 stupnjeva C pa do temperature od -5 do -6 stupnjeva C onda oblica “ujedom” zime postiže efekte tih 1800 sati u puno kraćem periodu. 

- Hladna zima uvijek daje dobar potencijal maslinama. Sve stolne sorte, posebno orkula, daju dobre mirise i voćnost. Orkule ne vole puno vlage. Posebnu kvalitetu daje gdje je kamenjar na rubnim područjima uzgoja. Tamo gdje može nastradati od zime. Optimalno vrijeme berbe 18. listopada, dakle u danima oko svetog Luke - zaključuje dr. Ivica Vlatković. 

Uglavnom, tko bude proveo sve agrotehničke mjere i na vrijeme zaštitio masline od štetnika, imat će ovu godinu dobar urod i zdrav plod.

A samo od zdravog ploda, ubranog i prerađenog u pravom trenutku moguće je dobiti visokokvalitetno ektradjevičansko maslinovo ulje. Ili, kako reče jedan maslinar, pravo je samo ulje dobiveno od zdravog ploda masline, a sve ostalo je – smeće, piše Maslina.

19. travanj 2024 04:36