StoryEditorOCM
RegionalIŽANI PISALI GRADONAČELNIKU KALMETI DA NEČASNO I NEZAKONITO PUNI PRORAČUN

Oderali ste nas na katastarskoj izmjeri, pa što nam niste makar obnovili "veloišku obilaznicu"?!

18. ožujka 2017. - 13:30
iz

Sudovi ne donose različite odluke samo kada je riječ o naplati famoznih kazni za parkiranje, pa su jednom u prvu „Obale i lučice“, a drugi put građani koji su ih se odlučili tužiti. Identična se pravna neujednačenost pojavila i u sudskim sporovima između Grada Zadra i mještana otoka Iža oko gradskih ovrha za naplatu katastarske izmjere.

Gradski vijećnik Josip Ećo Vlahović pročitao je na Aktualnom satu zadarskog Gradskog vijeća pismo jednog Ižanina koji se prilično oštro obrušio na gradonačelnika Božidara Kalmetu čija je administracija nastavila s ovrhama otočana „usprkos upozorenjima i pravomoćnim presudama“ koje su u njihovu korist donijeli sudovi u Rijeci i Splitu i to zbog toga što mještani i vlasnici zemljišta nisu imali potpisane ugovore s Gradom Zadrom o naplati troška katastarske izmjere. Te su ovrhe iznosile po 2.000 kuna, a Grad je imao trošak od pola milijuna kuna, pročitao je Vlahović.

Otočani su precizno izračunali da je Grad Zadar do 4. srpnja prošle godine uprihodovao 907.000 kuna, a da je stvarni trošak katastarske izmjere bio svega 706.000 kuna, što znači da je Grad imao naplatu od 129 posto. A i dalje je nastavio slati ovrhe!

-Time zloupotrebljavate svoje ovlasti, oštećujete gradski proračun plaćanjem parničnih troškova i uznemiravate građane, pisali su s Iža gradonačelniku Kalmeti smatrajući činjenicu da je Grad naplatio 29 posto veći iznos od stvarnog troška nezakonitom i nečasnom.

Ako je već naplaćeno toliki novac, zašto Grad Zadar nije ta sredstva vratio na otok i to kroz obnovu „veloiške obilaznice“ zbog čijeg su se katastrofalnog stanja mještani, nakon trogodišnjih upozorenja, obratili inspekciji Ministarstva prometa. Kako nam ne biste odgovorili da cesta nije obnovljena jer Grad Zadar nema koncesionara za održavanje cesta, odmah vam kažemo da je Grad bez koncesionara tek 17 dana, poručili su Ižani gradonačelniku Kalmeti.

Gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović odgovorio je kako gradska uprava temeljem vjerodostojnih isprava jednostavno mora slati ovrhe da one ne bi pale u zastaru, što je identičan odgovor onome što ga je novinarima nedavno dao direktor „Obale i lučica“ Edo Duka u vezi tužbi za parkirne kazne.

-Neki sudovi presuđuju u korist mještana, ali mahom presude idu u korist Grada Zadra, rekao je Mijolović.

Gradonačelnik Kalmeta se u jednoj rečenici osvrnuo na zahtjev za obnovu „veloiške obilaznice“:
-Mještani su tu u pravu, čim dobijemo koncesionara poslat ćemo ga da riješi tu cestu, obećao je Kalmeta.

25. travanj 2024 07:02