StoryEditorOCM
RegionalNOVI ŽIVOT GRADA NINA NOVCEM IZ EU FONDOVA

Uređenje tematskih staza s promatračnicama za ptice te izgradnja centra za posjetitelje u kojem svoje mjesto ima i šokol

Piše L.B.
19. travnja 2017. - 22:00
nindvann

- Kulturnom baštinom u Ninu intenzivno se bavimo, a sada smo se okrenuli i bogatoj prirodnoj baštini: naš projekt, kojim bismo adekvatno prezentirali i turistički valorizirali bogatu prirodnu baštinu, poslali smo Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), gdje čeka bodovanje. Smatram vrlo izglednim da će projekt, kojeg smo nazvali „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“, proći, no povratna informacija može se čekati i nekoliko mjeseci – kaže Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu u ninskoj gradskoj upravi.

Projektom za koji Grad Nin traži europski novac bi se u zaštićenoj Ninskoj laguni izgradile, rekonstruirale i kompletno opremile tematske staze duge ukupno 2.210 metara. Imale bi promatračnice i svu potrebnu opremu za promatranje ptičjeg svijeta.

- Projekt je vrijedan gotovo 26 milijuna kuna EU bi, točnije njihov Fond za regionalnu konkurentnost, financirao sa 75 posto sredstava, tako da bismo dobili 19,5 milijuna kuna – naglasila je Ramov.

- Središnji dio projekta je izgradnja Centra za posjetitelje, u samom gradu. Projekt Centra podrazumijeva kompleks od dvije zgrade, sveukupne površine gotovo 1.400 kvadrata, od kojih je funkcija glavne zgrade edukacija posjetitelja o bogatstvu zaštićenih područja. Pomoćna bi bila opremljena svim potrebnim dodatnim sadržajima – kazala je Ramov.

Projekt cijelog Centra podijeljen je na prizemlje i dva kata. Prva cjelina sastoji se od glavnog interpretacijskog prostora i polivalantne prezentacijske dvorane. Popratni sadržaj uz izložbeni prostor nalazi se na svim katovima. U prizemlju bi bila prijemna dvorana sa suvenirnicom, te prostor za prezentaciju autohtonih proizvoda. U središnjem dijelu Centra nalazile bi se velika i mala konferencijska dvorana, prostor za kreativne radionice kao i prirodoslovna knjižnica s čitaonicom te Caffe bar s velikom terasom.

- Pod prezentacijom autohtonih proizvoda podrazumijevamo i šokol, dakle sve naše delicije mogu naći svoj prostor u budućem Centru. Suvenirnica treba biti osobito bogata, od suvenira iz ninske Solane do replike naše Condure Croatice – istaknula je Marijana Ramov.

Izgradnja Centra potpuno bi promijenila ponudu u Ninu, te osobito u okolici uređenjem tematskih staza, promatračnica i opremom za promatranje ptica.

Nositelj projekta je Grad Nin, uz partnerski odnos s Razvojnom agencijom Zadarske županije ZADRA NOVA, Naturom Jaderom te Turističkom zajednicom Grada Nina.

19. travanj 2024 12:45