SUTKINJA NALOŽILA PSIHIJATRIJSKO VJEŠTAČENJE Tomo Horvatinčić ide u Vrapče: 'Moramo utvrditi je li bio neubrojiv u vrijeme nesreće'

SUTKINJA NALOŽILA PSIHIJATRIJSKO VJEŠTAČENJE

Na Općinskom sudu u Šibeniku pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe u četvrtak je održano drugo ročište ponovljenog suđenja Tomi Horvatinčiću (70), optuženom za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. godine u akvatoriju Primošten u kojoj su na jedrilici smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinela Salpietro, piše Jutarnji.hr.

Zbog, kako je kazala, pristranosti tijekom dosadašnjeg sudskog postupka, općinska državna odvjetnica Irena Senečić zatražila je u ime tužiteljstva izuzeće sutkinje Maje Šupe, a njezinom zahtjevu pridružio se i zagrebački odvjetnik Ognjen Frangeš, opunomoćenik djece poginulih Talijana. I tužiteljica Senečić i odvjetnik Frangeš u svom zahtjevu su istaknuli kako je sutkinja Šupe pokazala neviđenu pristranost u korist optuženog zagrebačkog poduzetnika jer je odbila njihov zahtjev da se kao svjedok ispita sudski vještak Jurica Pešo, kao i njihov prijedlog da se pregleda skica pomorske nesreće koju je osobno Horvatinčić nacrtao u istražnom postupku odmah nakon nesreće. O zahtjevu za izuzećem sutkinje Šupe, odlučit će predsjednica šibenskog Općinskog suda Iris Živković, koja je, da podsjetimo, već odbila ovakav zahtjev tužiteljstva tijekom prvog sudskog postupka.

Inače, na ovoj raspravi svjedočile su sudske medicinske vještakinje – radiologinja Kristina Potočki i neurologinja Vesna Šerić.

Neurološka vještakinja Šerić je izjavila kako ne može potvrditi da je Horvatinčić neposredno prije udara svoje jahte u talijansku jedrilicu bio u stanju kratkotrajnog gubitka svijesti, odnosno vazovargalne sinkope. Ona je dodala kako je ovaj oblik sinkope Horvatinčiću dijagnosticiran nakon nesreće, ali se iz medicinske dokumentacije ne može zaključiti je li padao u stanje gubitka svijesti i prije nesreće. Kako se ovim svjedočenjem neurologinje Šerić nije dobio odgovor na Horvatinčićevu neubrojivost u trenutku nesreće, što tvrdi njegov odvjetnički tim, sutkinja Maja Šupe odlučila je da se nad Tomom Horvatinčićem provede kombinirano sudsko-medicinsko vještačenje u Psihijatrijskog bolnici Vrapče.

Za podsjetnik je da je Vijeće Županijskog suda u Zadru prije šest mjeseci po službenoj dužnosti, odnosno zbog formalno-pravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka ukinulo prvostupanjsku presudu šibenskog Općinskom suda od 18. 11. 2015. godine, a kojom  je Horvatinčić proglašen krivim za izazivanje pomorske nesreće te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Predmet je ponovno vraćen istom sudu i istoj sutkinji, piše Jutarnji.hr.

Naslovnica Regional

Najčitanije

FOTO: OVAKVE APARTMANE JOŠ NISTE VIDJELI: Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!

Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!
Marko Duvančić (42), vinar iz Razvođa, pokucao je jedne večeri na vrata svoje kuće, pričekao da mu supruga ...
Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!

DALMATINSKI IZNAJMLJIVAČI OTKRILI NAJLUĐA ISKUSTVA S TURISTIMA: Misterioznu 'rusku agenticu' još dugo će pamtiti, Poljaci su htjeli seks u troje s domaćicom, a najgadljivija je priča s poznatom influencericom!

Misterioznu 'rusku agenticu' još dugo će pamtiti, Poljaci su htjeli seks u troje s domaćicom, a najgadljivija je priča s poznatom influencericom!
Kad završi sezona i Česi isprazne apartmane, piju se njihova piva još mjesecima. I ishlapjeli trećerazredni visk...
Misterioznu 'rusku agenticu' još dugo će pamtiti, Poljaci su htjeli seks u troje s domaćicom, a najgadljivija je priča s poznatom influencericom!