FOTO: BANKARI IZ DUBAIJA POTVRDILI POKRETANJE VELIKE INVESTICIJE U DALMACIJI Evo kako će izgledati naselje 'Four Seasonsa' vrijedno čak milijardu kuna!

FOTO: BANKARI IZ DUBAIJA POTVRDILI POKRETANJE VELIKE INVESTICIJE U DALMACIJI

- Turistički kompleks u uvali Briženica nedaleko od Starog Grada na Hvaru, s hotelom od pet zvjezdica i oko sto vila i rezidencija, čija ukupna vrijednost je oko milijardu kuna, do kraja ove godine trebao bi se početi graditi na oko 12,5 hektara priobalja. U proteklih godinu dana od našeg ulaska u taj veliki investicijski projekt puno smo surađivali s lokalnom upravom i postigli smo dogovore oko svega. Sada se radi na definiranju potrebnih dokumenata i sredstva su spremna da 2019. godine taj turistički kompleks bude u funkciji. Potrajalo je malo u pripremi posla, ali nismo nezadovoljni radom hrvatske administracije jer sve ima svoju dinamiku - kazao nam je u Londonu Dennis Wijsmuller, izvršni direktor 'Arqaam Capital', investicijske banke iz Dubaija, koji je imao razgovore o tom projektu s ministrom turizma Garijem Cappellijem za vrijeme njegova službenog posjeta, piše Slobodna Dalmacija.

Predstavnik investitora izrazio je veliko zadovoljstvo što će taj luksuzni resort stručno voditi ugledni hotelski lanac 'Four Seasons', koji na taj način prvi put ulazi u Hrvatsku.

Visoka faza

- Činjenica da jedan tako ugledni hotelski lanac dolazi na Hvar potvrda je kvalitete našeg turizma i naše želje da se razvijamo u smjeru turističkih projekata za zahtjevne goste. Spremni smo pomoći investitorima u svemu što je u našoj nadležnosti kako bismo olakšali realizaciju - kazao je tom prilikom u Londonu Cappelli.

Da je projekt u visokoj fazi spreman za realizaciju, potvrdio je i Bojan Batinić, čija agencija vodi za investitora cijeli posao na osiguranju potrebne dokumentacije. Tako je, kazao je Batinić, upravo završena javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš, nakon čega slijedi izdavanje lokacijske, pa građevinske dozvole.

- Iako se gradnja zaobilaznice Staroga Grada spominjala kao preduvjet dobivanja dozvola, lokacijska dozvola može se dobiti i bez gradnje zaobilaznice. No, zaobilaznica je važna i radi se o cesti dugoj 3,4 km koja je dijelom u nadležnosti lokalne uprave, a dijelom Županijskih cesta. Predstoji dogovor svih triju strana da se to pitanje riješi na najbolji način - kazao nam je Batinić.

Inače, resort u Briženici još je lanjske godine stavljen na listu strateških projekata Hrvatske, a u njemu bi posao trebala naći 322 djelatnika, kazali su investitori u Londonu.

Sve što srce želi

- Hrvatska je jedno od top odredišta za turizam Europe, a Hvar je poznat po svojem kulturnom naslijeđu i ljepoti. Zato nam nije bilo teško odlučiti se ući s 'Arqaam Capitalom' prvi put u Hrvatsku. Na svakoj novoj destinaciji gdje dolazimo tražimo najbolje lokacije i najbolje partnere, a sve to je u ovom projektu na Hvaru, kažu u 'Four Seasonsu', koji ima 105 hotela u 43 zemlje svijeta.

Luksuzno ljetovalište u Briženici još nije službeno predstavljeno javnosti, no mi smo u Londonu zavirili u projektne simulacije njegova izgleda na poluotoku Kabal.

Uz hotel s pet zvjezdica, tamo će biti i sto raskošnih vila i rezidencije s po tri ili pet soba sa svim pratećim sadržajima za odmor.

Tako će tu biti otvoreni i zatvoreni bazeni, restorani, barovi, kongresne dvorane, ali i pristanište za hidroavione. U svakom slučaju, do kraja 2017. trebala bi započeti njegova gradnja, a rezervacije će ići preko centralnog rezervacijskog sustava tog svjetskog hotelskog lanca poznatog po luksuzu i usluzi najviše kategorije.

Gradit će cestu

Postigli smo dogovor s investitorima i oni prihvaćaju gradnju zaobilaznice Staroga Grada, čija vrijednost je oko 4 milijuna eura. Grad to nije bio u mogućnosti sam financirati, a investitore ćemo osloboditi plaćanja komunalne naknade. Oni su kupili 17 hektara zemljišta, do kojega sada postoji samo protupožarni put, pa je gradnja zaobilaznice od iznimnog značaja za zonu Široki rat - komentirao nam je Vinko Maroević, načelnik Staroga Grada, piše Slobodna Dalmacija.

Naslovnica Regional

Najčitanije

FOTO: OVAKVE APARTMANE JOŠ NISTE VIDJELI: Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!

Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!
Marko Duvančić (42), vinar iz Razvođa, pokucao je jedne večeri na vrata svoje kuće, pričekao da mu supruga ...
Gosti su ga gnjavili da nemaju gdje prespavati kad popiju 'čašicu više' pa ih je odlučio smjestiti u stare bačve iz Dalmacijavina – tamo guštaju k'o u najluksuznijem hotelu!

DALMATINSKI IZNAJMLJIVAČI OTKRILI NAJLUĐA ISKUSTVA S TURISTIMA: Misterioznu 'rusku agenticu' još dugo će pamtiti, Poljaci su htjeli seks u troje s domaćicom, a najgadljivija je priča s poznatom influencericom!

Misterioznu 'rusku agenticu' još dugo će pamtiti, Poljaci su htjeli seks u troje s domaćicom, a najgadljivija je priča s poznatom influencericom!
Kad završi sezona i Česi isprazne apartmane, piju se njihova piva još mjesecima. I ishlapjeli trećerazredni visk...
Misterioznu 'rusku agenticu' još dugo će pamtiti, Poljaci su htjeli seks u troje s domaćicom, a najgadljivija je priča s poznatom influencericom!