StoryEditorOCM
RegionalFOTO. 22. NARAŠTAJA KADETA RAŠIRIO KRILA

Prvi samostalni letovi na ZLIN-u

Piše HRZ i PZO / Marinko .Karačić
11. svibnja 2017. - 10:28

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku učenici letači 22. naraštaja koji se školuju za hrvatske vojne pilote izveli su u srijedu, 10. svibnja prve samostalne letove na avionu ZLIN 242 L.

Prvim samostalnim letovima koji uključuju izvedbu po dva školska kruga iznad piste u Zemuniku prethodili su kontrolni letovi ovlaštenih ispitivača letenja nakon završetka temeljne letačke obuku na avionu ZLIN 242 L. Prvi razdjel obuke za desetoricu kadeta obuhvaćao je osnovne elemente u zraku, blage oštre zaokrete, let po školskom krugu sa fazama samostalnog polijetanja i slijetanja, praćenje ostalog zračnog prometa te uvježbavanje svih redovitih i izvanrednih postupaka do razine potpune samostalnosti.
 
Voditelj obuke, bojnik Ivan Krizman istaknuo je kako su samostalni letovi pokazatelj spremnosti kadeta za nastavak složenijih faza letačke obuke koje uključuju akrobatsko, navigacijsko i grupno letenje te u konačnici prelazak na izabrani tip za pilote aviona i pilote helikoptera. "Ovo je važna stepenica u školovanju kadeta, no pred njima je još puno izazova i ozbiljnog rada i učenja", zaključio je bojnik Krizman.

 

18. travanj 2024 12:27