StoryEditorOCM
RegionalFOTO: NAKON KATASTROFALNOG POŽARA U KOJEM JE IZGORJELO 74 HEKTARA BOROVINE

Niče nova šuma između Biograda i Pakoštana!

Piše IN
29. svibnja 2017. - 10:57
suma_biograd6-250517

Početkom kolovoza prošle godine na području između Biograda i Pakoštana izbio je veliki požar. Vatra je zahvatila gustu borovu šumu uz Jadransku magistralu zbog čega je najprometnija dalmatinska cesta morala bila zatvorena. Tri dana vatru su gasila dva kanadera i tri airtaktora iz zraka te preko 40 vatrogasaca s desecima vatrogasnih vozila sa zemlje. Kad je požar napokon stavljen pod kontrolu između Biograda i Pakoštana ostalo je višekilometarsko zgarište zemlje bez traga života. Požar je od magistrale prodro gotovo kilometar u dubinu, a ogoljela stabla sablasno su zjapila u nebesa. Uzrok tog katastrofalnog požara u kojem je nestala desetke milijuna kuna vrijedna šuma nikad nije otkriven.

Apokaliptičan prizor spaljene zemlje između Biograda i Pakoštana ovih dana poprima novi izgled. Naime, najveći dio od tih 74 hektara izgorjele borove šume u vlasništvu je Hrvatskih šuma koje su prije nekoliko mjeseci pokrenule opsežnu sanaciju opožarenog područja. Najprije su posjekli sva nagorjela stabla, a potom su ih izvukli, prodali i otpremili kupcima.

Na lokaciji Crkvine, točno preko puta skretanja s magistrale za turističko naselje Crvena luka, naslagano je 280 kubičnih metara borovih trupaca. Savim slučajno prilikom našeg obilaska zgarišta zatekli smo i Milana Martinovića, revirnika Hrvatskih šuma u Biogradu, koji nam je objasnio da je cijela ta drvena masa prodana na aukciji jednoj tvrtki iz Pakoštana.

- Nažalost, ubrzo nakon požara drveće je napao jedan nametnik koji je dostao oštetio trupce. Oni su, kao što možete vidjeti, vatrom oštećeni samo na kori, dok im je jezgra zdrava. No ovaj nametnik je jako agresivan i stvorio je veliku štetu na trupcima pa samo ih morali izdvojiti u nižu klasu trupaca namijenjenu za paletiranje ili proizvodnju celuloze – tumači revirnik Martinović, zadužen da vodi brigu o šumama na biogradskom području.

Na lokaciji Crkvine izgorjelo je 28 hektara šume i tu je crv nametnik napravio dosta štete. No samo nekoliko kilometara prije, prema Biogradu, napad crva nije zabilježen pa su ti trupci, oko tridesetak kubika, namijenjeni prodaji za građevinsku industriju. Od sredstava zarađenih od prodaje izorjelih stabala Hrvatske šume pokrivaju troškove sanacije opožarenih područja.

- Na sreću ovdje neće biti potrebno pošumljavanje, odnosno nova sadnja. Ovdje će se šuma sama obnoviti, prirodnim putem, sjemenom iz češera borova. Ako obratite pažnju možete već sada na stotine mjesta vidjeti kako iz zemlje izbijaju nove mladice bora. Za koju godinu ovdje će sve opet biti zeleno i, nadam se, šumovito – kaže optimistično Martinović.

Sanacija cijelog područja Crkvine trebala bi biti gotova kroz nekoliko idućih dana. To znači da će prestala manja nagorjela stabla biti do kraja posjećena, a sitna drvena masa zaostala nakon izvlačenja od polomljenih grana pokupljena. Pokupljeno sitno drveće neće pak na aukciju nego će biti ponuđena na otkup lokalnom stanovništvu za ogrijev, poručuju iz biogradske šumarije.

 

"FUN PARK MIRNOVEC" RAŠČIŠĆAVA ŠUMU UZ MAGISTRALU 

Lokacija Crkvine nalazi se točno preko puta zabavnog parka Mirnovec koji bi se trebao otvoriti početkom srpnja. Između zabavnog parka i Jadranske magistrale barijera je od nekih dvadesetak metara guste borove šume kroz koju se ništa ne nazire. Vlasnici parka predložili su Hrvatskim šumama da oni taj dio uz magistralu, u dužini od jednog kilometra, raščiste i urede o svom trošku kako bi se spriječila mogućnost požara, ali i otvorio pogled prolaznicima magistralom na zabavni park koji će nuditi svakojake atrakcije za djecu i odrasle.

19. travanj 2024 12:14